NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Divna Radola ovogodišnja dobitnica Nagrade sv. Mauro

2022-11-21_08h38_34
21.11.2022. 08:39; ; Početna / Kultura / Divna Radola ovogodišnja dobitnica Nagrade sv. Mauro

Divna Radola, dugogodišnja ravnateljica gradskog Dječjeg vrtića Radost, ovogodišnja je dobitnica Nagrade sv. Mauro, koja se dodjeljuje u povodu blagdana gradskog zaštitnika. Nagradu je dobitnici na prigodnoj svečanosti održanoj u nedjelju, 20. studenog 2022. u Istarskoj sabornici uručio gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Nakon upućene čestitke slavljenici, gradonačelnik je dodao:

– Svakako, osobi koja je svoj cijeli poslovni život posvetila odgoju generacija i generacija naših sugrađana, nema bolje nagrade od osmjeha djece, zahvalnosti roditelja i svih suradnika.
Međutim, kao netko tko je s njom blisko surađivao proteklih godina, jako sam sretan što se i ovako, kao zajednica, možemo zahvaliti Divni na njenom doprinosu. Ostavila je trag u životu gotovo svake porečke obitelji, bila je podrška, puna topline i razumijevanja, ali stručna i pouzdana, rekao je gradonačelnik.

Svečanosti su, uz gradonačelnika, prisustvovali i nadbiskup splitsko-makarski i apostolski upravitelj porečko-pulske biskupije mons. dr. Dražen Kutleša, gradonačelnik prijateljskog grada Praga 6 Jakub Stárek s delegacijom, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar, gradski vijećnici i brojni gosti.

Radola se prilikom dodjele u emotivnom govoru zahvalila gradonačelniku i svima koju su je izabrali za ovogodišnju dobitnicu.
– Kada bih još jednom imala priliku odabrati gdje ću živjeti to bio upravo Poreč. Kada bih imala priliku birati gdje ću raditi to bio vrtić Radost sa svim onim koji su danas ovdje i sa svima sa kojim sam počela raditi. Počela sam raditi sa djecom, za djecu i sa mojim kolegama od svim sam puno naučila., rekla je u svom govoru Divna.

Na samom kraju svečanosti, okupljenima se obratio i nadbiskup Kutleša koji je podsjetio na žrtvu svetoga Maura i izrazio nadu da njegova žrtva potakne sve da budu bolji ljudi i da činimo ono što želimo da drugi nama čine.

Nadbiskup je svim Porečankama i Porečanima čestitao blagdan Svetoga Maura te je najavio svečanu misu s procesijom danas, u ponedjeljak, 21. studenog 2022., s početkom u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici.

Kao uvod u dodjelu nagrade kustos Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetano Benčić održao je predavanje na temu „Loron – najznačajnije nalazište keramičke proizvodnje antičke Istre“, a prigodno je, u predvorju Sabornice, održana i izložba polaznika keramičarske radionice Zavičajnog muzeja Poreštine.

 Svojim nastupima dodjelu su uveličale i učenice Umjetničke škole Poreč Chiara Petretti i Naja Jugovac pod mentorstvom profesorice Samante Stell.

OBRAZLOŽENJE:

Prema odluci o priznanjima Grada Poreča, te kriterijima i uvjetima za dodjelu Nagrade Sv. Mauro dodjeljuje se godišnje jedna nagrada fizičkim osobama koje su svojim radom u  kulturi  i drugim sferama djelovanja naše ustanove na području Grada Poreča, dale doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog kraja, a rezultati njihovog rada čine trajne kulturne vrijednosti na području grada Poreča. Nagrada je autorsko likovno djelo u vidu skulpture s likom Sv. Maura gospođe Melanije Krajine.

Povjerenstvo za dodjelu Nagrade, koje je imenovalo Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Poreč, u sastavu: Silvia Milohanić – predsjednica te članovi:  Aliče Perhat, Vesna Janko Finderle, Tomislav Milohanić, Nadia Štifanić Dobrilović, Vesna Baranašić i Darko Kadum, odlučilo je da je ovogodišnjU dobitnicu  Nagrade sv. Maura.               

Obrazloženje navodi kako je, nakon završene osnovne škole, Radola upisala smjer predškolskog odgoja pri Centru srednjoškolskog obrazovanja „Branko Semelić“ u Puli gdje je maturirala i upisala Pedagoški fakultet u Puli na kojem je diplomirala 18. rujna 1981. U Dječjem vrtiću „Radost“ koji je tada djelovao pri Osnovnoj školi „Bratstvo i jedinstvo“ Poreč zasnovala je radni odnos 23.11.1981.

Poslove i radne zadaće ravnatelja u Dječjem vrtiću „Radost“ obavlja od 1. kolovoza 1991. U svom radu stekla je dragocjeno iskustvo u radu s djecom rane i predškolske dobi kao i na radnom mjestu ravnateljice. Zajedno sa suradnicima trudi se konstantno unaprjeđivati odgojnu praksu s ciljem provedbe programa i općenito unapređivanja cjelovitog odgojno-obrazovnog procesa kroz neposredno uključivanje vezano uz projektni pristup radu. Također, posvećena je kreiranju i unapređenju primjerenog i poticajnog okruženja za učenje, potičući odgojiteljice i stručne suradnice na profesionalni razvoj uvođenjem u rad odgojiteljica-pripravnica, uvođenjem stručnih radionica za odgojiteljice i roditelje, omogućujući i prateći pedagošku praksu studenata. U području kvalitete radi na poštivanju Državnog pedagoškog standarda u cilju stvaranja boljih uvjeta rada i formiranju stručnog tima vrtića.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, radila je na organiziranju jednodnevnih seminara za odgojiteljice i stručne suradnike Istarske županije, Državnog stručnog skupa „Vrtić kao dječja kuća“, seminara „Refleksivni praktikum“ za odgojiteljice Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije koji je organiziran nakon gostovanja izložbe „Sto jezika djece“ iz Reggio Emilie, Stručnog skupa Festival zavičajnosti 2019. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije organizirala je za djelatnike dječjih vrtića Istarske županije seminar povodom Svjetskog dana hrane. U sklopu aktivnosti Dječjeg vrtića „Radost“, vodila je radionice „Stvaranje zajednice koja uči – vrtić u skladu s dječjom prirodom“ i „Prostor kao treći odgojitelj u jaslicama“ radeći i na razvoju vlastitih kompetencija, a iste je prezentirala i na Državnom stručnom skupu „Mirisi djetinjstva“ u Splitu.

Kompetencije stečene u obavljanju svakodnevnih dužnosti primjenjuje i na mjestu dopredsjednice Društva Naša djeca Poreč, uspješno surađujući sa svim institucijama na području Grada i Istarske Županije. Kao osoba koja je svoj profesionalni život posvetila radu s brojnim generacijama građana ovoga grada i sudjelovala u njihovom odgojno-obrazovnom procesu, Poreč je njen rad prepoznao te je odlučio nagraditi Nagradom Sv. Maura.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email