Divlji deponiji na Poreštini

17.11.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Divlji deponiji na Poreštini
786965PICT1502.jpg

Oni zagađuju, porezni obveznici plaćaju! Građani nas često nazivaju telefonom i raspituju se kako je moguće da u šumarcima oko turističkog Poreča bujaju divlji deponiji. Neki su urgirali i kod gradonačelnika, a eko-patrola Osnovne škole Tar-Vabriga išla je i korak dalje pa je fotografije divljeg deponija kraj sela Perci poslala komunalnom poduzeću Usluga.

U gradskom komunalnom odjelu, koji je nadležan za saniranje divljih deponija, saznali smo da će onaj kod Perci za koji dan biti potpuno saniran i da će na tom mjestu Grad postaviti ploču s natpisom zabrane odlaganja otpada. Djelatnica tog odjela Božica Beneš kaže da dosadašnja iskustva govore da ploče pomažu pa se na tome mjestu smeće više ne odlaže.

Porezne obveznike će saniranje ovog deponija koštati 40-ak tisuća kuna, a »šporkulje« će ponovno ostati nekažnjene, ako pod kaznu ne računamo da će morati u potragu za novom lokacijom na koju će odvoziti svoj otpad, jer im je daleko odvesti ga do Poreča ili platiti kamion koji će to učiniti.

U resornom odjelu pripremaju i saniranje divljeg deponija kod sela Rošini, koji postoji već godinama, ali dosad nije bilo riješeno pitanje vlasništva nad parcelom na kojoj se nalazi. Jasmina Vinkerlić iz tog odjela kaže da će radovi početi za koji dan, temeljem ponude koju je dao pazinski obrt Grip, koji održava i druge deponije na Poreštini. Čišćenje ovih »šporkeca« koštat će više od 60.000 kuna. Naravno, proračunskih. Za taj će iznos, kao i u slučaju Perci, biti umanjen ukupni fond predviđen za komunalno uređenja mjesnih odbora na čijem su području ti deponiji. Ako to znači da će biti postavljena koja dječja igračka manje ili asfaltiran koji centimetar nogostupa manje, možda će građani koji žive u tome mjesnom odboru konačno shvatiti da kao što u vlastito dvorište ne bacaju otpatke, jednako tako ne mogu ni u obližnji šumarak.

S. M., Glas Istre

—————————————————————————-

Koliko POMAŽU table na poreštini, a i šire, možemo vidjeti i sa slike desno 🙂 Tko je tu naivan, veliko je pitanje. Jedini način sprečavanja dovoza smeća na neku lokaciju za sada jesu fizičke prepreke kao npr. velike grote i slično. No, treba probati, pa će onda proći godinu dana da se škovace ponovno nakupe, e onda ćemo iovo nanovo sanirati pa staviti grote.


(urednik)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email