NEWS

Divjak: razmatra se povećanje broja učenika u učionici u novoj fazi

divjak-hina
foto HINA/ PIXSELL/ EU2020HR/ POOL/ Goran Stanzl/
18.05.2020. 18:43; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Divjak: razmatra se povećanje broja učenika u učionici u novoj fazi

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u ponedjeljak u NSK da se razmatra povećanje broja učenika nižih razreda osnovnih škola u učionicama i da među prioritetima nije povratak ostalih učenika i studenata u škole i na fakultete. 

“Razgovaramo s HZJZ-om da se možda ipak omogući i više učenika u razredu”, rekla je ministrica Divjak po završetku videokonferencije s europskim kolegama. 

“S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, škole su te koje trebaju preuzeti brigu o obrazovanju učenika u nižim razredima osnovne škole”, rekla je Divjak.

U većini zemalja EU-a u razredu je do 15 učenika. Najviše ih je u Austriji, gdje ih može biti 18, a u Hrvatskoj ih može biti do devet.

Otvaranje viših razreda osnovne škole, srednjih škola i svih fakulteta zasad nisu prioriteti, ističe ministrica.

Kaže da su u Hrvatskoj prioriteti otvaranje vrtića, otvaranje razredne nastave, provođenje državne mature i odrađivanje praktične nastave u srednjim školama i na visokim učilištima.

Europski ministri složili su se da je potrebno osigurati mješovit model nastave u budućnosti, onaj u školama i na fakultetima te onaj na daljinu.

Njemačka koja početkom srpnja preuzima predsjedanje Vijećem EU-a stavit će naglasak na digitalizaciju obrazovanja, istaknula je Divjak.

U Narodnim novinama u ponedjeljak je objavljen kalendar za novu školsku godinu, a ministrica kaže da on “odgovara izazovima nastave na daljinu”.

U novom kalendaru više je manjih odmora, prvi je oko 1. studenog, a drugi oko Uskrsa.

“Više manjih raspoređenih odmora omogućava i bolju koordinaciju i bolje održavanje nastave na daljinu.”

HINA

Print Friendly, PDF & Email