NEWS

„Diplomiralo“ 70 malih ambasadora modernog turizma

2 (115)
24.07.2020. 18:27; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / „Diplomiralo“ 70 malih ambasadora modernog turizma

Sedamdesetak djece iz dječjeg vrtića Radost Poreč, Ljetnog kampa Grada Poreča i zabavne ljetne baze Društva Naša djeca Poreč danas je primilo diplome za uspješno dovršeni  projekt „Ambasadori modernog turizma“, čiji je nositelj Grad Poreč-Parenzo, a sufinancira ga Zaklada Hrvatska za djecu. Male ambasadore u dječjem vrtiću jutros je obišao i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, te se sam uvjerio u znanja i vještine koje su djeca naučila tijekom trajanja projekta.

Projekt, koji je prvi ovakve vrste u Hrvatskoj, fokusiran je na to kako osvijestiti i naučiti djecu ključne elemente važne za turizam, u smislu što zapravo znači živjeti u turističkom gradu, tko je turist i koja su njegova očekivanja, koje su prednosti i nedostaci turizma kao karijere, što je moderni turizam, što je multikulturalnost, te ih naučiti ključne povijesno-tradicijsko-kulturološke značajke vezane za Poreč i Istru.

 – “Recepcionar nije onaj koji daje recepte”, Turizam je tamo ono gdje turisti spavaju i ima kotačiće”, “Concierge otvara konzerve”, “Turizam je oblik marketinga”, “Pionir je zanimanje u turizmu” – ovo su neki od urnebesnih perspektiva djece na turizam. Neizmjerno smo radosni što u ovom turbulentnom trenutku za turizam imamo priliku u suradnji s Gradom Porečom i Zakladom „Hrvatska za djecu“ unijeti malo pozitivnog duha kroz ciklus edukacija, , rekle su edukatorice doc. dr. sc. Marinela Dropulić Ružić i Kristina Kulišić, mag oec. iz tvrtke Meraklis.

– Promišljali smo, učili i diskutirali o tome što zapravo znači živjeti u turističkom gradu, tko je turist i koja su njegova očekivanja, što znači raditi u turizmu, što je moderni turizam, što je multikulturalnost, te u ulozi malih interpretatora bolje upoznaju povijesno-tradicijsko-kulturološke značajke Poreča i Istre. Sve ovo radimo uz igre, kvizove, asocijacije, vizuale, usporedbe, natjecanja, grupne radove, kreativu, igranje uloga jer kako mi odrasli tako i djeca, kad su opuštena, tad su i zadovoljnija, a kad su zadovoljnija lakše i dugoročnije će pamtiti.

– Na radionicama je bilo i pitanja poput: Gdje je najsjeverniji otok u Hrvatskoj? Najstariji svjetionik u Hrvatskoj? Gdje se nalazi najbolje očuvana ranokršćanska katedrala na svijetu? Gdje je jedini mletački lav s potpisom autora?… sve ovo je u našem divnom Poreču. Decumanus, Bazilika, Peterokutna kula, Palača Sinčić, Istarska sabornica, Trg Marafor, zidine… sve ove i brojne druge znamenitosti bile su samo dio aktivnosti u sklopu projekta Ambasadori modernog turizma- Spajanje pojmova, snalaženje na karti, slaganje puzzla, igre i puno vizuala – prilagođeno uzrastu svake grupe.

Razgovaralii smo i o profesionalnim čitačima knjiga u hotelima, surferima za pse, somelierima za vodu, instruktorima prosidbe, profesionalnim grijačima kreveta.. kao o neobičnim radnim mjestima u turizmu. Nakon što smo usvojili tko je guvernanta, žurnalist, F&B menadžer, potičemo out of the box perspektivu.

O multikulturalnosti učili smo prepoznajući različitosti, a ambasadori svog mjesta postajemo kad ga dobro poznajemo i možemo primijetiti ono što prije nismo – tada se i zaljubljujemo u njegove ljepote i bogatstvo., zaključile su voditeljice.

Svrha projekta je potaknuti razvoj svijesti kod djece, roditelja i društva o potrebi za ranim osvještavanjem prednosti, nedostataka, učinaka i specifičnosti turizma, te samim time integrirati djecu u turistički način života te ih konkretno educirati o ključnim elementima vezanim za posao, trendove i kulturu. Sve navedeno je posebno važno za turističke destinacije u kojima cijele obitelji rade u turizmu, u kojima djeca odrastaju uz turizam, te su bitna upravo ovakve prve i kvalitetne pripreme i objašnjenja kakav je to sustav, zašto i kako je bitan obiteljima, kakva je uloga svakog pojedinca i sl.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email