NEWS
HALF MARATON S

Delegacija Grada Poreča položila cvijeće povodom dana sjećanja na žrtve Holokausta

dan_sjecanja_na_holokaust_2024 (1)
27.01.2024. 10:11; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Delegacija Grada Poreča položila cvijeće povodom dana sjećanja na žrtve Holokausta

Delegacija Grada Poreča predvođena gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, predsjednikom Gradskog vijeća Zoranom Rabarom te predsjednikom Udruge antifašističkih boraca Poreča Arduinom Matoševićem položila je cvijeće na spomenik palim borcima u parkiću pokraj zgrade gradske uprave u povodu današnjeg dana sjećanja na žrtve holokausta.

Kako je prilikom obilježavanja naglasio Matošević, na ovu obljetnicu polažemo nadu da se ovakva događanja ne zaborave i da se više nikada i nigdje neće ponoviti, te je minutom šutnje odana počast svim žrtvama.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email