NEWS

Delegacija Flandrije posjet Istri otpočela u Poreču

17.05.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Delegacija Flandrije posjet Istri otpočela u Poreču
821545.jpg

Prijamu su bili nazočni u ime Grada Poreča, dogradonačelnica Nadija Štifanić – Dobrilović i član Poglavarstva Edo Kos.
U delegaciji Flandrije nalazili su se gradonačelnici , članovi gradskih vijeća, članovi gradskih poglavarstava, te zastupnik provincije i tajnik poglavarstva regije.
Goste je pozdravio župan Ivan Jakovčić, riječima: " Dobrodošli prijatelji, ponovno u Istru", te predstavio svoje suradnike.
"Poreč ima obimnu međunarodnu suradnju", te je ispričao gradonačelnika Poreča koji je u Zagrebu službeno i dodao: " ali tu je Edo Kos, čovjek zadužen za projekte i infrastrukturu u Poreču".
Goste je predstavio gospodin Louis Decart, direktor agencije "Haviland". Putem Istarske razvojne agencije i "Havilanda" , Flandrija i Istra realiziraju 2 projekta, i to: poduzetničke zone u Istarskoj županiji i zbrinjavanje otpada.
Goste je zatim pozdravila, na francuskom, dogradonačelnica Poreča, gospođa Nadija Dobrilović-Štifanić.
Župan Ivan Jakovčić  je zatim govorio o administrativno-političkoj povijesti Istre, te goste upoznao s naporima Istarske županije u razvoju regije. " U posljednjih 15 godina ulažemo u ruralni razvoj i osjeća se oživljavanje tih manjih mjesta u unutrašnjosti Istre. Uz taj razvojni boom i život u tim mjestima postaje atraktivniji, a ne samo na obali. Našu razvojnu agenciju čine mladi ljudi i to je dinamična agencija. Puno pažnje se pridaje i malim projektima".
Goste iz Flandrije je zanimalo kakav je odnos centralnih vlasti prema regiji, način financiranja i kakav je odnos građana prema pridruživanju EU.
Ivan Jakovčić je ukratko predstavio hrvatski sustav lokalne uprave i samouprave, podjelu na 21 županiju, te da regija praktično ima samo ulogu koordiniranja lokalnih uprava, dok je sve ostalo centralizirano. Regije su "neprirodno" ustanovljene, a novac – sredstva se prikuplja i raspodjeljuje na 3 razine: državnoj, županijskoj i lokalnoj, a tu je centralizacija "najtvrđa". Jakovčić je goste obavijestio i o tome da je on, između ostalog bio i Ministar za Europske integracije Vlade RH, te da u nizu anketa građani daju podršku ulasku Hrvatske u EU, potpotakvoj odluci se kreće od 60-65 %.
Istarska županija i Grad Poreč su zatim gostima uručili prigodne poklone i delegacija je otišla u posjet gradilištima na Poreštini ( sportska dvorana Žatika, odlagalište otpada Košambra i poslovna zona Bujići – Žbandaj ) , te dalje po programu posjeta u grad Pazin i poslovnu zonu Ciburi.

R.V.A.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email