DAROVNICA SVJETSKE BANKE ZA OBNOVU EKOLOŠKE INFRASTRUKTURE U ISTRI, DALMACIJI I SJEVERNOM PRIMORJU

18.01.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / DAROVNICA SVJETSKE BANKE ZA OBNOVU EKOLOŠKE INFRASTRUKTURE U ISTRI, DALMACIJI I SJEVERNOM PRIMORJU

 ZAGREB – Ministar financija Ivan Šuker i rukovoditelj sektora za društvene djelatnosti Svjetske banke Hermann von Gersdorff potpisali su jučer ugovor o darovnici u vrijednosti 1,94 milijuna eura za podršku projektu zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području »Projekt Jadran«. Novac iz darovnice, kojim upravlja Svjetska banka, osiguralo je nizozemsko ministarstvo za razvojnu suradnju, a njegov će glavni korisnik biti Hrvatske vode, zapravo njihova nova tvrtka kći Hrvatske vode-Jadranski projekt d.o.o., osnovana upravo za provedbu toga projekta, u sklopu kojeg će se postaviti uređaji za pročišćavanje voda duž hrvatske jadranske obale. Taj će se novac, kaže generalni direktor Hrvatskih voda Slaven Rajnović, koristiti za izradu pripremne dokumentacije (studije utjecaja na okoliš, izvodljivosti i sociološke studije) te projektne dokumentacije za niz gradova i općina u Dalmaciji, Istri i sjevernom Primorju, uključujući i otoke. Tako će se raditi studije utjecaja na okoliš, izvodljivosti i sociološke studije za Crikvenicu, Omišalj, Krk, Malinsku, Cres, Mali Lošinj, Medulin, Fažanu, Pulu, Poreč i Rovinj.

U prvoj fazi Projekta Jadran, koja se trenutno provodi, obuhvaćena su područja Rijeke, Opatije, Ike, Ičića, Lovrana, Zadra, Sv. Filipa i Jakova, Pakoštana i Biograda. Druga je faza projekta planirana za 2008., no Von Gersdorff je rekao da bi njena realizacija mogla početi mnogo ranije. Svrha je »Projekta Jadran«, čija je ukupna vrijednost, prema Rajnovićevim riječima, oko 120 milijuna eura, osigurati ekološki prihvatljiv gospodarski razvoj, unaprijediti poslovanje komunalnih poduzeća te nadzor nad kakvoćom vode. Zaštita voda, dodao je ministar Šuker, jedan je od strateških ciljeva Vlade te se u tu svrhu idućih godina planira uložiti oko 750 milijuna eura.

(Hina)

Print Friendly, PDF & Email