NEWS

Danas osan, započinje BOOKtiga

Vizuali_1080x1080_jane
12.04.2024. 09:58; ; Početna / Kultura / Danas osan, započinje BOOKtiga

Danas osan, započinje BOOKtiga – međunarodni festival pročitanih knjiga, u organizaciji Gradske knjižnice Poreč. U parku Matije Gupca, u okviru Festivala održat će se i BOOKtižin, sajam pročitanih knjiga, kada će svi ljubitelji pisane riječi moći kupiti knjige po simboličnoj cijeni od 1,5 eura. Sajam će biti otvoren svakodnevno od 10 do 19 sati.

Bogatu ponudu rabljenih knjiga upotpunit će i zanimljiva ponuda vrijednih izdanja domaćih i inozemnih antikvarijata, a to su: Mali neboder, Rijeka, Antikvarijat Glavan, Ljubljana, Antikvarijat Libris, Kopar, Nova stvarnost, Zagreb i Antikvarijat Mala akademija, Beograd.

U suradnji s antikvarima, Gradska knjižnica Poreč organizira “Sat za kolekcionare”, u petak, 19. travnja u 16 sati. Pozivaju se svi zainteresirani građani, koji u svojim kućnim bibliotekama posjeduju stare knjige, a zanima ih procjena, ili bi možda dali u otkup primjerke starih i vrijednih izdanja, da posjete BOOKtižin jer ih tamo čekaju stručnjaci antikvari Tomo Vučinić i Rok Glavan koji će ih upoznati s njihovom vrijednošću. Spomenuti antikvari su u suradnji s Knjižnicom pripremili osmu po redu aukciju knjiga i tiskovina pod nazivom „Udomi knjigu“ na kojoj će se predstaviti vrijedne i zanimljive antikvarne knjige, a bit će održana u  subotu, 20. travnja u 12 sati u parku Matije Gupca. Nakon aukcije, svi gostujući antikvari (Zagreb, Rijeka, Ljubljana, Kopar i Beograd), bez kojih porečki sajam rabljenih knjiga ne bi bio isti, u kraćem će razgovoru predstaviti ukratko svoje antikvarijate te jednu od knjiga iz svoje bogate ponude. Prilika je to da ih poslušate i prošećete  knjižnom pričom u antikvarnim cokulama. Katalog Aukcije dostupan je na mrežnoj stranici Gradske knjižnice Poreč: https://www.knjiznicaporec.hr/wp-content/uploads/2024/04/Katalog-Aukcije-Udomi-knjigu-2024.pdf

A danas osan, u petak 19. travnja u 19 sati, bit će i dodijeljena Nagrada BOOKtiga ovogodišnjoj laureatkinji Olji Savičević Ivančević za njezin roman „Ljeta s Marijom“, koji je najčitaniji je roman u istarskim knjižnicama u protekloj godini. Marijeta, Meri, Maša, Marijola i Mara, pet Marija koje u romanu „Ljeta s Marijom“, u izdanju Frakture, pričaju svaka svoju priču koje postaju i priče naših obitelji s posvetom ženama, sustavno prešućivanih i zanemarivanih, a koje su oblikovale naše živote. Na svečanoj dodjeli bit će joj uručena upravo njezina knjiga, rabljena i ispisana osvrtima onih koji su je u Istri pročitali. Zatvorit će se tako veliki krug koji čine autorica – čitatelji i nanovo – autorica. Njezin joj se roman vraća u ruke, ispisan dojmovima čitatelja i donosi ono što najviše priželjkuje: odgovor na pitanje kako je utjecao na živote čitatelja.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Istarska županija – Regione Istriana,  Upravni odjel za kulturu i zavičajnost – Assessorato cultura e territorialità, Grad Poreč – Città di Parenzo i Općina Vrsar – Orsera.

Medijski pokrovitelji su: Glas Istre, Istra Terra Magica, Parentium.com, Poreština.info, Radio Centar Poreč, Radio Pula i Kulturistra.

 

Gradska knjižnica Poreč

 

Print Friendly, PDF & Email