Članovi udruge Amici dell’Orologeria Pesarina obišli toranjski sat u Eufrazijani u sklopu međunarodnog projekta

Delegacija iz Pesariisa u Poreču
25.05.2022. 23:24; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Članovi udruge Amici dell’Orologeria Pesarina obišli toranjski sat u Eufrazijani u sklopu međunarodnog projekta

U sklopu međunarodnog projekta „Vrijeme Serenissime – toranjski satovi u regiji Veneto, Istri i Dalmaciji“, članovi udruge Amici dell’Orologeria Pesarina Giovanni Battista e Remigio Solari (AOP) iz talijanskog grada Pesariis boravili su nedavno u Poreču na studijskom putovanju. Ovaj je projekt ušao u drugu fazu, u kojoj se bavi integracijom i  valorizacijom povijesnih istraživanja urarske baštine.

Projekt koji okuplja povjesničare, povjesničare umjetnosti, te stručnjake iz područja urarstva iz Istre i Italije, pokrenut je 2019. godine suradnjom udruge AOP i Zajednice Talijana iz Poreča, a teži valorizaciji i revitalizaciji urarske baštine u Istri, Dalmaciji i regiji Veneto. Naime obitelj Solari, poznata je urarska obitelj iz talijanskog grada Val Pesarina koja se već osam generacija bavi ovim zanatom. Ovaj je talijanski grad poznat po urarskoj tradiciji, a jedni od najpoznatijih su upravo obitelj Solari, osnivači istoimene tvornice 1725. u talijanskom gradu Pesariis. Autori su iznimnih mehanizama satova u brojnim zvonicima, od kojih se jedan od najistaknutijih nalazi upravo u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. U sklopu projekta prije dvije je godine u Poreču održan znanstveni skup, a suradnja se nastavlja i u drugoj fazi projekta.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić zaželio je dobrodošlicu gostima iz Italije, predvođenim predsjednicom udruge Rosom Mariom Solari, te im zaželio uspješan rad uz želju da iskustva i saznanja sa ovoga projekta budu izvor ideja i poticaja za daljnja istraživanja na ovom planu. Željama za uspješan rad pridružili su se i dogradonačelnik i predsjednik Zajednice Talijana Poreč Ugo Musizza, a osim Poreča, članovi udruge posjetili su i Vrsar gdje se također nalazi toranjski sat obitelji Solari. Projekt je sufinanciran sredstvima Regije Veneto za valorizaciju kulturno povijesne baštine Mletačke Republike u Istri.

 

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email