NEWS

Centar za građanske inicijative Poreč povodom Valentinova organizira javni događaj na Trgu Slobode u Poreču

241971446_6187609941312391_6221289768066678705_n
10.02.2022. 14:06; ; Početna / Obavijesti / Centar za građanske inicijative Poreč povodom Valentinova organizira javni događaj na Trgu Slobode u Poreču

Mreža “4. smjena – nevidljivi rad” koju čine organizacije civilnog društva i visokoobrazovna ustanova, a čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca provodi kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.

Cilj kampanje #JutrosSamStala je osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“ i koji većinom obavljaju žene. U sklopu kampanje smo na društvenim mrežama pitale žene da objave svoja iskustva o neplaćenom kućanskom radu s heštegom #JutrosSamStala. S obzirom na to da taj posao većinom obavljaju žene- u čak 83 % slučajeva, zapitale smo se što bi se dogodilo da žene na trenutak jednostavno prestanu s kućanskim poslovima. Dobile smo puno povratnih informacija i iskustva žena koje su podijelile s nama neravnopravnost u udjelu kućanskih poslova i problem umnog rada koji je veoma iscrpljujući, a jako malo se priča o njemu.

Centar za građanske inicijative Poreč kao članica Mreže “4. smjena – nevidljivi rad” povodom nadolazećeg Valentinova organizira javni događaj na Trgu Slobode u Poreču, u subotu 12.02.2022. od 10:00 do 12:00.

Javni događaj  organiziramo u suradnji s Gradom Poreč-Parenzo, a u okviru njega će biti postavljena izložba s prikupljenim autentičnim pričama žena o neplaćenom kućanskom radu, te performans peglanja.

U istraživanju „Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena“ koje je 2017. godine provela doc. dr. sc. Ksenija Klasnić, prilikom obavljanja rutinskih kućanskih poslova u 83% posto ispitanih slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene, u 16,6% slučajeva partneri ravnopravno dijele poslove, a muškarci obavljaju spomenute poslove u samo 0,4% slučajeva. Također, podaci ukazuju na postojanje izrazite rodne neravnopravnosti u obavljanju obiteljskih poslova vezanih za brigu o djeci pri čemu u 58,4% slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene, dok su za iste poslove zaduženi isključivo muškarci u samo 0,2% slučajeva. U ostalim slučajevima poslovi se obavljaju zajednički pri čemu prednjače igranje s djetetom, šetnje s djetetom, kažnjavanje te vođenje djeteta u školu, vrtić i na dodatne aktivnosti.

Kampanja je dio projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene”, čija je nositeljica udruga B.a.B.e. Projekt traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu i sljedećim županijama: Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji.

Cilj projekta je razvijanje i predlaganje adekvatnih javnih politika koje bi doprinijele usklađivanju privatnog i poslovnog života građana i građanki Republike Hrvatske putem osnaživanja partnerstva organizacija civilnog društva uključenih u Mrežu, međusektorske suradnje s visokoobrazovnom ustanova te jedinicama lokalne i regionalne samouprave kroz učinkovit socijalni dijalog.

Partneri na projektu i članice Mreže su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko – srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRIter, Udruga “HERA” Križevci, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga “IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.

Vrijednost projekta je 3.599.941,69 HRK, od čega se iz državnog proračuna RH financira 15%, a iz Europskog socijalnog fonda 85% u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Posrednička tijela su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali (Europski strukturni i investicijski fondovi u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020.).

 

Centar za građanske inicijative Poreč

Print Friendly, PDF & Email