NEWS

Brtonigla obilježava jesen kroz dva gourmet događaja

priprema gljivarskih jela
27.10.2021. 12:28; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Brtonigla obilježava jesen kroz dva gourmet događaja

Stigla je jesen i s njom dugoočekivane jesenske delicije. Riječ je o šumskim plodovima koje nam priroda poklanja i koje Općina Brtonigla dugi niz godina valorizira.

“DANI GLJIVA” PONOVO OTVORENI ZA JAVNOST

Situacija s pandemijom protekle je godine poremetila planove i na trenutak prekinula tradiciju. No,  ove godine određeni događaji će se ipak održati. Na redu su Dani gljiva u organizaciji mikološkog društva Boletus, uz financijsku i organizacijsku pomoć Općine Brtonigle i TZO Brtonigle. Manifestacija će biti otvorena za javnost, ali će ulaz biti dozvoljen jedino onima koji posjeduju EU covid potvrdu, kako bi se poštivale propisane epidemiološke mjere.

Sve počinje ove subote ujutro, a završava u nedjelju u kasnim popodnevnim satima. Za tu prigodu na brtoniškom trgu, „niknuti“ će šator koji će kroz dva dana manifestacije posjetiteljima ponuditi neizostavnu izložbu gljiva na kojoj će biti veliki broj primjeraka jestivih, nejestivih, otrovnih i smrtno otrovnih gljiva.

Svoj dolazak su potvrdila i razna gljivarska društva koji će se natjecati u branju gljiva, a ujedno vrlo zanimljivo i ukusno će biti natjecanje u pripremi gljivarskih kotlića.

Pored vrhunske gastro ponude gljivarskih proizvoda, za bolji ugođaj pobrinuti će se Trio Fortuna uz glazbenu animaciju.

“OKUSI JESENI” UZ POSEBNO OSMIŠLJENE JESENSKE MENIJE

Osim u strogom centru Brtonigle, jesenska priča će se proširiti i u lokalnim konobama i restoranima diljem navedene općine. Riječ je o gourmet manifestaciji „Okusi jeseni“, događaju koji uključuje jesenske plodove kao što su tartufi, gljive, buče, dunje, kesteni, šipak nar, crveni radič…. i sljubljuje ih u posebno osmišljene menije koji će se nuditi po promotivnim cijenama, a za punoću okusa odlični dodatak svemu tome biti će lokalna ulja i vina, koja će dočarati savršenstvo okusa i mirisa.

Gourmet manifestacija „Okusi jeseni“ pruža jedinstvenu priliku uživanja u jesenskim delicijama našeg područja. Tartufi, gljive, buče, dunje, kesteni, šipak nar i crveni radič samo su neke od namirnica koje će vam uz sljubljivanje s vinima i maslinovim uljima dočarati punoću jesenskih okusa.

S dolaskom prvih hladnih dana, okusi postaju jasniji, intenzivniji i odlučniji, jaki zemljani tonovi ulaze u jelo i pojavljuju se sastojci koji se dobro podvrgavaju robusnim pripravcima koji izazivaju potragu za toplinom. Krem juhe od buče, tjestenina s gljivama ili tartufima, pečenje, pirjano meso i mirisni deserti ponovno su protagonisti stola nakon svježeg i laganog ljetnog razdoblja.

 – Zbog velikog iskazanog interesa događaj će trajati do 21. studenoga. Stoga, u narednim tjednima posjetite Brtoniglu i uživajte  u „Okusima jeseni“ u lokalnim konobama i restoranima (Food & Wine Primizia, Konoba Astarea, Konoba Morgan i Konoba Silvano).  Otkrijte specijalne jelovnike na bazi jesenskih plodova, prepustite se iskušenju i rezervirajte svoje mjesto za stolom, poručuju iz Turističke zajednice Općine Brtonigle.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email