VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Bršljanov med iz porečkog urbanog pčelinjaka udruge Nektar sve je popularniji

2
24.02.2024. 15:20; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Bršljanov med iz porečkog urbanog pčelinjaka udruge Nektar sve je popularniji

Pčelari iz porečke udruge Nektar već se spremaju za novu pčelarsku godinu. Bliži se proljeće i buđenje pčela, a uz redovan rad oko brige o košnicama pripremaju i još puno drugih projekata.
Poreč je jedan od malobrojnih gradova u Hrvatskoj koji ima urbani pčelinjak postavljen na javnoj površini u centru grada i koji je lani dao odličan prinos, kako otkriva predsjednik Nektara Ivan Kovač.

„Prije otprilike dvije godine krenuli smo u ovaj projekt i pokazalo se da je pravi pogodak. Pokazalo se da je postavljen na pravom mjestu, da su ga građani prihvatili i čak predlažu da još negdje stavimo još urbanih pčelinjaka na neka nova mjesta. Prošla pčelarska godina pokazala je da smo dobili oko 140 kilograma meda iz pet košnica što je u pčelarskim relacijama jako dobar prinos. Najviše je bilo meda od bršljana, pa smo pokrenuli projekt zaštite bršljanovog meda, riječ je o istraživačkom projektu, jer je još taj med još relativno nepoznat.“, govori Kovač, dodajući da će to potrajati koju godinu.
„Paralelno s laboratorijskim, pokrenuli smo još jedno istraživanje sa srednjom Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića Poreč, gdje će učenici u strukovnim predmetima raditi pripreme mesnih i ribljih jela te slastica i koktela na bazi bršljanovog meda. I tako ovu vrstu meda uvoditi u gastronomiju.“, priča Kovač.

Dodaje kako su, u suradnji s TUŠ-em pokrenuli inicijativu sa još dvije srednje ugostiteljske škole u Hrvatskoj, iz Plitvica i Osijeka, te će i njihovi učenici učestvovati u pripremi jela, pa će imati više vrsta mogućnosti, kako bi se sve razvilo u natjecanje, gdje će svoje kreacije i ideje razvijati mladi, budući kuhari, konobari i slastičari, istraživati i pokazati med s urbanog pčelinjaka. Plan je, kako dodaje Kovač, da školama pošalju određene količine bršljanovog meda, jer ga imaju dovoljno, te da učenici s njime vježbaju, a finale projekta bi bilo na jesen u Poreču, gdje bi održali natjecanje i prezentaciju.

„Med od bršljana je djelomično istražen, ali takvu poveznicu još nije napravio nitko, mi imamo jedan od prvih urbanih pčelinjaka u Hrvatskoj, pokretači smo te priče, i ideje uvođenja u gastronomiju.“, veli Kovač.

U planu imaju, u suradnji s Gradom Porečom-Parenzo, postaviti još jedan urbani pčelinjak, tako da ih imaju nekoliko. Prijedloga građana za lokacije imaju još puno, ali sve je u razmatranju jer je potrebno naći pogodno i diskretno mjesto.

Popularizaciji urbanih pčelinjaka i meda u Poreču pridonijelo je, kažu u Nektaru, i to što su protekle jeseni u sklopu manifestacije o medu koju su organizirali u Obrtničkom domu, podijelili i oko 450 slikovnica/bojanki na temu „Urbana pčela – Ape urbana“, svim porečkim vrtićima i prvašićima, tako da djeca pričaju, crtaju, razmišljaju o pčelama. Med su dali i Društvu invalida, podijelili i u posjetu Domu za starije i nemoćne Poreč, a med porečkih urbanih pčela postao je i službeni poklon Turističke zajednice Grada Poreča i Grada Poreča-Parenzo. Još jedan dio na zalihi poslati će srednjim školama u sklopu priprema za prezentaciju jela, tako da će i ovu generaciju uključiti u mednu priču, uz one najmlađe i starije.

„Smatram da je priča idealna, o pčelama brine udruga Nektar, imali smo na školovanju prošle godine pet novih pčelara, koji će praksu obaviti na gradskom pčelinjaku, što je sastavni dio njihovog obrazovanja, to su dvije pčelarke i tri pčelara, koji će po završetku dobiti i diplomu i čije se zvanje upisuje u radnu knjižicu.“, završava priču Kovač.

Inače, udruga Nektar ima i sekciju žena pčelarki, a po najavi obilazak urbanog pčelinjaka odrade i sa školarcima i vrtićima, te će uskoro ovi posjeti opet početi. Najintenzivnije je od ožujka do svibnja, kada je cvijeća puno, iako ih zbog visokih temperatura već i sada ima i vani. Za sada sve izgleda dobro, ali i opasnosti od smrzavanja ima i dalje, ono šteti cvijeću, a time i povezano i pčelama, i cijelom hranidbenom lancu, čiji su upravo pčele jedna od najvažnijih karika. 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email