VALFRESCO-S-1123
LUTRIJA T

Brojna događanja ovog tjedna u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

poup-zgrada2
10.05.2021. 14:14; ; Početna / Obavijesti / Brojna događanja ovog tjedna u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Ekolo 3, kultura življenja (3. – 23. 5. 2021.) 

ponedjeljak, 10. 5. u 18.00
Disperzije
Alex Brajković
instalacija magle, vjetra i zvuka
foaje kazališta
postav instalacije: do srijede, 12. 5.

Alex Brajković iz Poreča multimedijalni je umjetnik, dizajner zvuka, skladatelj, bubnjar, programer. Diplomirao je džez-bubnjeve na konzervatoriju u Vicenzi (Italija) sa specijalizacijom iz karnatičkih ritmova. Magistarski studij elektronike uživo završio je na konzervatoriju u Amsterdamu (Nizozemska). Izvodi soloperformanse s pojačanim akustičnim instrumentima pomoću softvera po mjeri.

Alex Brajković s Učilištem je surađivao na brojnim projektima poput Jazza u lapidariju, Street arta, Tjedna kulture življenja Okolo te na umjetničkoj rezidenciji pod dirigentskom palicom Nevena Radakovića i u okviru Susreta zborova Naš kanat je lip.

Pučko otvoreno učilište Poreč u konstantnom je nastojanju da talentiranim i vrijednim autorima ponudi platformu za predstavljanje vlastitog stvaralaštva te im tako omogući da rastu i razvijaju se uz podršku okoline iz koje potječu.

 

ponedjeljak, 10. 5. u 19.00

Sve o mojoj majci (1999.)                > Kultni ponedjeljak
kinodvorana
izvorno ime: Todo sobre mi madre
redatelj: Pedro Almodóvar
uloge: Cecilia Roth, Marisa Paredes, Candela Peña,  Antonia San Juan, Penélope Cruz
žanr: igrani, drama
trajanje: 101 minuta

sadržaj: Sredovječna Manuela žena je u potpunosti posvećena podizanju svog sina Estebana. U jednoj bolnici u Madridu ona radi kao medicinska sestra, koordinatorica za transplantaciju organa, i samohrana je majka koja od Estebana krije istinu o njegovu ocu, transseksualcu imenom Lola. Tinejdžer Esteban je o Manueli napisao filmski scenarij naslovljen Sve o mojoj majci, a kad mladić navrši sedamnaest godina, na njegov rođendan on i majka odu u kazalište pogledati predstavu Tramvaj zvan žudnja prema komadu Tennesseeja Williamsa. Nakon predstave Esteban na ulici pokuša dobiti autogram od glavne glumice Hume Rojo, a u nastaloj gužvi mladića pred majčinim očima pregazi automobil te on pogine. Ne uspijevajući nastaviti dotadašnji život, tugom shrvana Manuela odluči se vratiti u Barcelonu, grad u kojem su nekada živjeli, te potražiti Estebanova oca, koji nikad nije ni doznao da ima sina. U Barceloni će Manuela susresti i svoju staru prijateljicu Agrado, transseksualnu prostitutku koju je Lola nedavno ostavila, a u traganju za Lolom objema će pomoći požrtvovna Rosa, časna sestra specijalizirana za pomoć prostitutkama u nevolji.

uvodničar: Davor Sanvincenti

ulaznice (20 kn): www.rezervacije-poup.hr ili na blagajni Učilišta

 

utorak, 11. 5. u 18.00 i 19.00

Monika Leskovar, violončelo

Terezija Cukrov, klavir

Dani Bošnjak, flauta

kazališna dvorana
otvorena proba
repertoar:

Manuel De Falla: Siete Canciones

Populares Espanolas za violončelo i klavir

  1. Haydn: Trio za flautu, violončelo i klavir

Bonus R.Matz: Elegija

 četvrtak, 13. 5. 2021. u 19.00

Tre gridi

otvorenje samostalne izložbe slika
autori izložbe: One Dollar Bill / Bojan Šumonja, Marko Jakše, Pierre Tol
galerija Zuccato, Decumanus 34
trajanje izložbe: do 26. 6. 2021.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 22.00, osim blagdanom i zatvoreno

ulaz slobodan

Zakoračiti u galeriju Zuccato ovih dana znači u potpunosti uroniti u svijet umjetnosti, slikarsko-skulpturalno-auditivni ambijent – izdvojeni mikrokozmos s prepoznatljivim formama i motivima iz naše predmetne stvarnosti, ali koji su alterirani i izmješteni u dojmljive oniričke prostore. Stvoritelji tog svijeta su Bojan Šumonja, Marko Jakše i Pierre Tol, čije je zajedničko djelovanje objedinjeno pod nazivom One Dollar Bill. Svijet koji je ova neformalna skupina / zajednički koncept stvorila prožima izložbeni prostor i čini multimedijalnu galerijsku stvarnost u cijelosti: Bojan Šumonja i Marko Jakše autori su impozantnih i fantazmagoričnih slikarskih djela, skulpturalni objekti djelo su Bojana Šumonje i Pierrea Tola, a Tol je autor sveprožimajuće zvučne instalacije. Riječ je o svojevrsnom totalnom umjetničkom djelu, ali, još važnije, o potpuno osmišljenom nadrealnom umjetničkom ambijentu koji nam dopušta da zakoračimo u svijet prikazan na slikama umjetnika. Ono što povezuje sve radove, ali i zajedničko djelovanje umjetnika, kao što to i sami ističu, povratak je i reinvencija postulata modernizma – čiste umjetnosti i afirmacije individualnosti (ako je to u današnjem okruženju uopće moguće). Ova velika ideja, veliki narativ, u likovnoj se umjetnosti gotovo u potpunosti izgubio do kraja 1970-ih godina. Težnja k individualizmu kao preduvjetu umjetničkog izražavanja povezuje ih s umjetnicima ekspresionizma, nadrealizma, apstraktnog ekspresionizma i ekspresivne figuracije, pa do svih inačica neoekspresionizma (transavangarde i drugih). Povezuje ih i s prethodnicima te misli – s Hieronymusom Boschom, Giuseppeom Arcimboldom, Pieterom Brueghelom mlađim, Franciscom Goyom, Johannom Heinrichom Füsslijem, Williamom Blakeom i drugima.

Bojan Šumonja rođen je u Puli 29. listopada 1960. Završio je srednju umjetničku školu u Puli i likovnu akademiju u Veneciji, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. Od 1987. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao na preko 200 skupnih i 90-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Marko Jakše rođen je 1959. u Ljubljani. Jedan je od najznačajnijih slovenskih slikara. Diplomirao je 1987. na ljubljanskoj Akademiji za likovno umetnost pod mentorstvom Metke Krašovec. Dobitnik je najznačajnije umjetničke nagrade Prešernovega sklada 2015.

Pierre Tol rođen je 1970. u Amsterdamu u Nizozemskoj. Živi i radi u Puli od 2016.

 četvrtak, 13. 5. u 20.00

Paier Valčić Quartet

  • lapidarij muzeja (u slučaju kiše – kazališna dvorana)
  • Klaus Paier / harmonika
  • Asja Valčić / violončelo
  • Stefan Gferrer / kontrabas
  • Roman Werni / bubnjevi

u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb
rezervacija mjesta: www.rezervacije-poup.hr

 

petak, 14. 5. i subota, 15. 5.

u 18.30

Ainbo – sinkronizirano na hrvatski
izvorno ime: Sanctuary tales: Wishmas tree
redatelj: Ricard Cussó 
uloge: Sandra Hrenar, Mirela Videk, Pero Juričić, Igor Mešin, Dražen Bratulić
žanr: animirani

trajanje: 90 minuta 

 

u 20.30

Dani gnjeva – kategorija 15
izvorno ime: Wrath of Man
redatelj: Guy Ritchie 
žanr: akcija, triler
uloge: Jason Statham, Scott Eastwood, Josh Hartnett, Holt McCallany, Laz Alonso

trajanje: 118 minuta

 

ponedjeljak, 17. 5. u 18.30

izložba naslovnica Pregleda zbivanja Pučkog otvorenog učilišta Poreč

KKA studio

foaje kazališta

izložba dječjih radova o SkulpTuri, turi skulptura moderne i suvremene umjetnosti u Poreču

foaje kazališta

 

ponedjeljak, 17. 5. u 19.00

Fitzcarraldo (1982.)                          > Kultni ponedjeljak

kinodvorana

redatelj: Werner Herzog

uloge: Klaus Kinski, Claudia Cardinale, José Lewgoy, Miguel Ángel Fuentes, Paul Hittscher, Huerequeque Enrique Bohorquez, Grande Otelo

žanr: igrani, avanturistički, drama

trajanje: 158 minuta

sadržaj: Peru na samom početku 20. stoljeća. Irac Brian Sweeney Fitzgerald, kojeg Indiosi zovu Fitzcarraldo, opsesivni je ljubitelj opere koji mašta o izgradnji veličanstvene zgrade opere usred negostoljubive amazonske prašume. Fitzcarraldo je spreman da uz pomoć privržene ljubavnice Molly, vlasnice lokalnog bordela, poduzme i nemoguće. Kako bi ostvario taj poduhvat, zadužit će se kod lokalnog tajkuna te kupiti parobrod, unajmiti ekipu i krenuti na plovidbu Amazonom. No kad Indiosi svojim bubnjevima prestraše njegovu ekipu koja se razbježi, Fitzcarraldo će ostati samo s kapetanom parobroda, kuharom i tehničarom. Ipak, ubrzo uspije nagovoriti Indiose da rade za njega, a u tome uspije glumeći da je izaslanik samog Boga te Indiosima na gramofonu puštajući Carusove operne izvedbe. A prede njima je zadatak koji se čini nemogućim ostvariti, jer parobrod mase 300 tona moraju prebaciti preko planine te doći do dotad neplovne rijeke i u prašumi otvoriti trgovinu kaučukom.

uvodničar: Davor Sanvincenti

ulaznice (20 kn): www.rezervacije-poup.hr ili na blagajni Učilišta

U Maloj galeriji otvorena je multimedijalna izložba Henryja Marića, Noela Šurana i Valtera Černeke Izvještaj o pejzažu – nema nazad.

radno vrijeme galerije: 10.00 – 12.00 i 18.00 – 21.00, osim nedjeljom i blagdanima

trajanje izložbe: do 20. 5. 2021.

Istra ima paradoksalne vrijednosti naspram vlastitog krajolika. U prvoj postoji kolektivna svijest valorizacije bioraznolikosti i življenja u skladu s godišnjim dobima. Vjera u bolju budućnost poticana je edukacijom o zavičajnoj kulturi i ekološkim principima. Druga je očarana kratkoročnom dobiti, gomilanjem neodrživih materijala i izgradnjom, a sunce i more promoviraju se na digitalnim policama kao proizvodi u supermarketu. Dva moćna nagona u konstantnom su kreativnom sukobu. Direktno i indirektno potiče se temeljito nasilje nad pejzažom, a čovjekova marljivost opsjednuta je neplanskim djelovanjem. Izložba je sažeti preglednik u kojem vidimo da je prošlost povezana s nadolazećim vremenom, a mi smo ti koji svakodnevno utječemo na kvalitetu našeg odnosa s prirodom.

Print Friendly, PDF & Email