NEWS
valfresco

Brodari ishodili subvenciju goriva

26.07.2008. 00:00; Učitavanja: 53; Početna / Gospodarstvo / Brodari ishodili subvenciju goriva
149GO279630.jpg

Prošle su srijede u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture predstavnici Koordinacije udruga brodara uspjeli dogovoriti pojednostavljenje postupka ishođenja državnih potpora za gorivo u ljetnim mjesecima, od svibnja do rujna. Dogovorno je, saznajemo od neumornog borca za prava istarskih brodara Valtera Grubice, da su za odobravanje subvencije dovoljni ovjereni obrasci.
Ove će godine, naime, brodarima biti pokrivena razlika cijene goriva od pet kuna naviše (što je više od četiri kune po litri), jednako kao i ribarima. U državnom proračunu je za te potpore osigurano 20 milijuna kuna, odnosno dvostruko više nego lani. Da bi ostvarili to pravo, brodari moraju ispuniti obrasce iz uputa od 26. svibnja ove godine, koje mogu nabaviti u lučkim kapetanijama, udrugama brodara, udruženjima obrtnika, HGK-u ili u Ministarstvu.
Osnovni pokazatelj potrošnje goriva su sati rada motora, uz račune za gorivo koji moraju biti priloženi obrascu, a sve to mora ovjeriti nadležna lučka kapetanija i to za svaki mjesec posebno. Ti su obrasci i zamjena za brodske dnevnike.
– Apeliram na svih 78 registriranih istarskih brodara da podignu i ispune obrasce, daju ih na ovjeru, pa pošalju u Ministarstvo mora, jer je to jedini način da dobiju natrag novac koji je zapravo naš, jer u cijeni goriva plaćamo cestarine, što nije logično. Naš je krajnji cilj isposlovati kupnju goriva po cijeni iz koje su isključene cestarine, a za rujan smo u Ministarstvu dogovorili razgovor o plavom dizelu, najavljuje Grubica. Kaže, također, da će Koordinacija brodara lobirati za izmjene zakona, da bi u vijeća lučkih kapetanija ušli i predstavnici brodara, što je u Istri već učinjeno.

S.M. Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email