NEWS
Ljekarna

Brod ispustio mazut u blizini Limskog kanala

12.08.2008. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Brod ispustio mazut u blizini Limskog kanala
555mazut_karta.jpg

Je li mrlja od mazuta koja je zagadila porečke, dio savudrijskih i novigradskih plaža tek dio velikog zagađenja nastalog zapadno od Limskog kanala, pitanje je na koje tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli dobiti odgovor. Naime, iz naših smo izvora dobili satelitski snimak, navodno nastao dan prije no što je na porečkim plažama zamijećeno zagađenje, na kojem je vidljiva velika tamna mrlja zapadno od Lima. Isti izvori smatraju da je riječ o nekoliko milja dugačkoj i širokoj mrlji koja je zapravo glavni krivac što su se na zapadnoj obali Istre pojavile mrlje od mazuta. Navode i da je moguće da je riječ o brodu koji je plovio iz Rijeke prema jednoj od talijanskih luka na sjeveru. Zagađenje su prošle srijede prvi zamijetili ribari na tri nautičke milje od Novigrada. Lučka ispostava Novigrad tada je na terenu utvrdila da je riječ o raspršenoj mrlji dugoj dvije i širokoj pola milje.
Naš stručni izvor je, pak, začuđen da mrlju na satelitskim snimkama nisu uočili u Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje u Rijeci. Smatra da se takvi propusti ne bi smjeli događati jer mogu imati nesagledive posljedice.
Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ni jučer nismo uspjeli dobiti suvisli odgovor na pitanje o kolikom je zagađenju zapravo riječ te koji je uzrok, no obećali su nam odgovore dati tijekom današnjeg dana. Ni u županijskom stožeru za onečišćenje mora nismo imali više sreće. Naime, do njegovog voditelja Robija Belušića nismo uspjeli doći. Članica tog stožera Ljiljana Dravec rekla nam je, međutim, da stožer nije niti aktiviran, jer je zaključeno da se sve može »sanirati u redovnom postupku«.
Ono što možda najviše čudi u ovoj priči jest da se nitko od zelenih nije oglasio nakon što su porečke plaže zapljusnule nemale količine katrana, koji su na svojoj koži doslovno osjetili i tamošnji gosti. Jučer smo bezuspješno pokušavali dobiti nekoga od aktivista udruga koje su dosad bile najglasnije u zaštiti Jadrana. U Zelenoj Istri nam se tako oglasila automatska sekretarica koja je poručila da su u udruzi na godišnjem odmoru do 18. kolovoza.
I dok »zaštitnici« Jadrana uživaju u odmoru, na njegovom sjevernom dijelu događa se zagađenje kakvo na istarskoj obali već dugo nije zabilježeno. Mrlja od mazuta se proteklog vikenda proširila, odnosno raspršila uz pomoć jakog vjetra i do obala Savudrije i Novigrada. U Savudriji su se masne mrlje pojavile na oko kilometar plaža, dok je u Novigradu tijekom subote prikupljena vreća katrana. Gradonačelnik Umaga Vlado Kraljević kaže da je savudrijska obala još u nedjelju očišćena od mazuta.
Zbog zagađenja zapadne istarske obale strahuju i naši susjedi Slovenci, čiji su mediji opširno izvještavali o pojavi naftnih mrlja na savudrijskoj obali. Slovenski Dnevnik je izvijestio da je najgore bilo kod savudrijskog svjetionika, »gdje je mazut doslovno zacrnio obalu«. U Lučkoj kapetaniji Kopar su im, pak, rekli da od Hrvatske nisu dobili nikakve službene informacije, već su samo neslužbeno doznali da istražuje uzroke izlijevanja mazuta.
Slovenci itekako imaju razloga za bojazan, jer je poznato da je područje sjevernog Jadrana specifično. Naime, radi se o plitkom bazenu u kojem eventualno zagađenje utječe na sve koji žive uz njegovu obalu.
lako je u ljetnim mjesecima bitno hoće li gosti uživati u ljepotama naše obale, u ovom slučaju treba sagledati i kakve će posljedice izlijevanje mazuta imati na morski biljni i životinjski svijet uz zapadnu istarsku obalu. Poznato je, naime, da pri izlijevanju nafte u more zbog pomanjkanja kisika trenutno ugibaju najraniji stadiji ribljih vrsta, odnosno riblja mlađ, što je pogubno za obnavljanje populacije. Odrasle jedinke ugibaju kasnije kad im mazut začepi škrge i pritom ostanu bez kisika. Naftna mrlja na površini mora zaustavlja proces fotosinteze, što znači i ugibanje svih živih organizama koji obitavaju na morskom dnu, ali i ispod te neposredno iznad njega.

Bojan ŽIŽOVIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email