NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Bogata prva ovogodišnja berba u pčelinjaku postavljenom u porečkom naselju Mate Balota

Urbani pčelinjak
15.07.2023. 19:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Bogata prva ovogodišnja berba u pčelinjaku postavljenom u porečkom naselju Mate Balota

Nedavno su pčelari porečke udruge „Nektar“, koja skrbi o gradskim pčelama u pčelinjaku, obavili prvu ovogodišnju berbu. Tako su iz četiri pčelinje zajednice izvrcali čak 35 kilograma vrhunskog meda. Ujedno su u košnice postavili lijekove.

– Zajednice su u izvrsnoj kondiciji i spremne za iduću pašu. U košnicama smo ostavili dosta meda za pčele, a nadamo se idućem, još jednom vrcanju ove sezone i to bršljanovog meda, kaže Ivan Kovač predsjednik Udruge Nektar. To je, kako dodaje, dokaz da su pogodili poziciju urbanog pčelinjaka, te da su zelene površine po gradu pune raznolikog medonosnog bilja.

Pčelinjak nalazi se u porečkom naselju Mate Balota, u blizini boćališta, na zelenoj površini okruženoj bršljanom i stablima graba, a riječ je o inicijativi koju je, na prijedlog Udruge pčelara „Nektar“, prije tri godine podržao Grad Poreč-Parenzo. Osnovna ideja “urbanog” pčelinjaka je kako bi se pčelama pomoglo u njihovom razvitku, a kod građana osvijestila važnost njihove uloge u funkcioniranju prirode.

Osim brige o urbanim pčelama pčelari Udruge Nektar, tijekom godine provode brojne aktivnosti, a Kovač već najavljuje kako će najesen, u okviru obilježavanja Mjeseca poduzetništva u Poreču održati i Medeni mjesec, u kojem će se sve aktivnosti usmjeriti na pčele i njihove proizvode – tako planiraju edukacije za djecu i školarce, smotru sortnih medova, predavanja i radionice za sve zainteresirane, te izbor najboljih medova Apis Histrica 2023.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email