NEWS

Bežično po obali – prenosimo sa Bug.hr – napisano 3.7.2013 !

Hot Spot Croatia
27.08.2013. 10:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Bežično po obali – prenosimo sa Bug.hr – napisano 3.7.2013 !

Prenosimo Vam dijelove članka s početka ljetne sezone, kojem smo se i u Poreču razveselili.

Uvažavajući trendove sve većeg broja modernih putnika koji kao ključni izvor informacija pri izboru i upoznavanju destinacija koriste internetsku komunikaciju, Ministarstvo turizma je 18. veljače 2013. objavilo javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama u 2013. godini. Program se zove “Hotspot Croatia” te označava besplatni pristup Internetu.

Područja koja će biti pokrivena besplatnim internetom, a što će sufinancirati Ministarstvo turizma RH, isključivo su vanjske površine na turistički bitnim lokacijama – trgovi, rive i prostori blizu spomenika kulture te ostalih znamenitosti interesantnih turistima. Program se uvodi s ciljem dodatnog podizanja konkurentnosti hrvatskog turizma i proširenja turističke ponude.
Ministarstvo je u tu svrhu ove godine izdvojilo ukupno 1,5 milijuna kuna. Na javni poziv mogle su se prijaviti isključivo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su imale namjeru u svojim gradovima i općinama na turistički frekventnim otvorenim površinama urediti mjesta besplatnog pristupa Internetu. Cilj je gostima od ove sezone omogućiti da putem svojih smartfona i tableta na licu mjesta saznaju sve što ih zanima o odabranoj destinaciji te svim sadržajima i zbivanjima u kojima mogu uživati tijekom svog boravka. Njihova intenzivnija internetska komunikacija trebala bi pridonijeti pojačanoj promociji Hrvatske, privlačenju novih gostiju i daljnjem jačanju e-marketinga ukupne turističke ponude. ….

….Projekt “Istra Connect” zbog zajedničkog nastupa brojnih gradova ima najviše smisla od svih pristiglih prijava. Istarska će županija tako od Ministarstva dobiti 402 tisuće kuna za uspostavu 67 hotspot točaka, a posebno gradovi Medulin (28 tisuća kuna), Pula (36 tisuća kuna), Novigrad (30 tisuća) te općine Brtonigla (20 tisuća kuna), Grožnjan (12 tisuća kuna), Lupoglav (6 tisuća kuna) i Grašišće (6 tisuća kuna). Dubrovačko-neretvanska županija dobit će 82 tisuće za 14 lokacija u županiji, a Dubrovnik 40 tisuća kuna za osam lokacija.

Optimistični rokovi

Ministarstvo turizma zahtjeve za sufinanciranje zaprimalo je do 15. ožujka 2013. godine, a kako bi nadolazeću sezonu dočekali što spremniji, pojedine kandidirane hostspot lokacije koje će Ministarstvo sufinancirati s iznosima i do 50% opravdanih troškova trebale su biti uspostavljene i operabilne početkom lipnja. To bi i imalo smisla da su rezultati natječaja stigli najkasnije do sredine travnja, a ne krajem svibnja. Tada bi se gradovi bili stigli dogovoriti s izvođačima radova, naručiti opremu koja bi stigla unutar dva do tri tjedna ako nije odmah raspoloživa, a zatim i ostaviti nešto vremena za viziranje lokacija, instalaciju, puštanje u rad i testiranje. Tada bi realno početak lipnja imao smisla prije prvih valova turista.

Međutim, rezultati natječaja objavljeni su krajem svibnja, a rok za puštanje u rad produžen je na početak srpnja. Situacija je i dalje loša jer je rok opet kratak i nerealan, a turistička je sezona već počela. Neki su gradovi već instalirali pristupne uređaje pa sada čekaju povrat sredstava. No što je s ostalima, koje taj posao tek čeka? Kako će izgledati instalacije Wi-Fi hotspotova u gradovima punim turista? Skakanje po krovovima, razvlačenje bakra, bušenje fasada starogradskih jezgri i ostale popratne aktivnosti neće biti na oduševljenje gostima. Doduše i mnogi od njih podnijet će svakakve prizore za besplatan pristup Internetu…. autor  Kristijan Fabina, bug.hr

Eto, sezona je završila, od HotSpot-a još ništa, ali valjda će biti do slijedeće sezone.

>> CIJELI ČLANAK OVDJE

Print Friendly, PDF & Email