NEWS

Bespravna gradnja – originalno hrvatsko!

07.08.2005. 00:00; Učitavanja: 71; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Bespravna gradnja – originalno hrvatsko!

Naravno, dobili biste i savjete gdje tražiti odvjetnike koji će na kraju uspješno legalizirati sve vaše akcije i transakcije.

Upute za Mađare

Vjerojatno bi isti dan kada su objavljene upute reagirala veleposlanstva tih zemlja, oglasila bi se ministarstva vanjskih poslova, a građani Hrvatske u tim zemljama koji su ignorirali zakone i priskrbili sebi veliku korist ne bi baš mirno spavali, očekujući da im svaki tren na vrata pokuca policija. Hladan znoj probijao bi i onima koji se zakona drže kao pijan plota. Zato nikada u nekim hrvatskim dnevnim ili tjednim novinama nećete pročitati naputke o tome kako u zemljama Europske unije zaobilaziti zakone. Mogu vas samo upozoriti da ukoliko putujete u neku od tih zemalja, dobro pazite i na najsitnije propise, kojih se doma i ne držite, jer su u većini europskih zemalja užasno osjetljivi na poštovanje zakona.

No, s druge strane, u pojedinim europskim zemljama misle da nije baš toliko važno da se njihovi građani drže zakona kad dođu u Hrvatsku. Tako je ovih dana jedan mađarski tjednik, čije ime – »Budapest business journal« – sugerira da se radi o prilično ozbiljnim novinama, svojim čitateljima dao upute kako u Hrvatskoj izbjeći poštovanje zakona. Taj tjednik detaljno upućuje Mađare kako se uključiti u sustav bespravne gradnje na Jadranu i zaraditi. Mađarima se savjetuje da ne razmišljaju previše o prikupljanju potrebnih dozvola za gradnju objekata na Jadranu, te da grade sad dok je jeftino, imajući na umu da će bespravnu gradnju naknadno legalizirati. Čitatelju se otkriva i da pri tome može računati na pomoć lokalnih odvjetnika i mađarskih agencija, uz napomenu da će se njegova sadašnja investicija s godinama višestruko isplatiti.

Banana republika

Savjeti za bespravnu gradnju u Hrvatskoj su prošli otprilike kao turističke brošure koje pozivaju Mađare na ljetovanje na najljepšu obalu na svijetu. Kao da sa stranicama mađarskog tjednika vrište naslovi o najsigurnijoj obali na svijetu, o načistijem moru, o prekrasnom Dubrovniku i tajanstvenoj unutrašnjosti Istre. Nitko se iz državnih institucija nije oglasio, a i što bi siroti ljudi rekli. Mađari se samo drže one da je dobro ponašati se kao Hrvat, kad si u Hrvatskoj. Zašto bi Mađari mislili o tome da je, primjerice, na hrvatskom otoku Viru nezakonito početi gradnju bez građevinske dozvole, kad obitelj potpredsjednika Sabora, zakonodavne vlasti u zemlji, Darka Milinovića takva sitnica kao što je građevinska dozvola nije spriječila da izgradi kuću.

I zato se ipak nitko nema pravo ljutiti što mađarske novine dijele savjete svojim čitateljima o tome kako je u Hrvatskoj isplativo i nekažnjivo besplatno graditi. Zašto bi mađarski građani poštovali hrvatske zakone ako to ne čine prvaci hrvatske zakonodavne vlasti? Zašto bi nas iz Mađarske vidjeli kao uređenu pravnu državu, kada mi to ne želimo biti, niti sebi umišljamo da je takvo nešto moguće. Zapravo, tiskanjem uputa za bespravnu gradnju mađarski nam je tjednik pokazao da o nama misli bolje nego mi sami. Oni smatraju da u cijeloj priči postoje ipak neka pravila kojih se je potrebno pridržavati, a zapravo je sve dopušteno. Zato je uzaludan posao koji radi premijer Ivo Sanader trudeći se dokazati da je Hrvatska pravna država, kad već i mađarski turisti znaju da je banana republika.

Jagoda Marić, Glas Istre 7.8.2005.

Print Friendly, PDF & Email