NEWS
Best of Poreč

Beroš: Situacija je pod kontrolom, ali nema opuštanja!

beroš-na vjezbi
Dubrovnik: Ministar Beroš na vježbi Hitne helikopterske službe (HINA)
18.06.2020. 18:10; ; Početna / Obavijesti / Beroš: Situacija je pod kontrolom, ali nema opuštanja!

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je za današnji rast od 11 novih koronavirusom zaraženih osoba, nakon duljeg vremena bez ili s manjim brojem oboljelih, poručio kako je situacija pod kontrolom, da RH želi privući što više turista, ali da to nosi opasnost pa “nema opuštanja”.

Ministar Beroš je u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici sudjelovao na sastanku županijskog Stožera civilne zaštite, iz kojega su se pohvalili kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji više nema zaraženih covidom-19, tri mjeseca nakon prvog zabilježenog slučaja zaraze 19. ožujka.

Tamo je izjavio kako je pandemija koronavirusa kriza u kojoj se dosad nitko nije ranije našao.

Molba članovima stožera: Nema opuštanja!

“Razgovarali smo o novim okolnostima i izazovima. Interes nam je da nam dođe što više turista, ali to nosi određenu opasnost. Zadatak ekspertne skupine Ministarstva zdravstva bio je razviti mehanizme postupanja u svim slučajevima, a zamolio sam članove stožera da nema opuštanja. Neke stvari trebamo i predvidjeti jer je optimalno ako smo korak ispred virusa“, poručio je.

Govoreći o današnjem rastu broja oboljelih u RH (11 novih slučajeva u zadnja 24 sata), Beroš je rekao da se čuo s ravnateljem HZJZ-a Krunoslavom Capakom te da je situacija pod kontrolom.

Novozaraženi nisu turisti, već građani Hrvatske ili susjednih zemalja

Svi oboljeli koji su došli iz inozemstva nisu turisti, već hrvatski građani ili susjednih zemalja koji su tamo bili u kraćim posjetima. Imamo spreman niz mjera kojima ćemo takvo kretanje ograničiti, ukoliko vidimo da se idućih dana slučajevi ponavljaju“, naglasio je Beroš.

Napomenuo je kako se treba pridržavati svih epidemioloških mjera, ali i naveo kako pitanje nošenja zaštitnih maski zasad nije utemeljeno.

Ravnatelj Civilne zaštite i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je kako se na sastanku županijskog Stožera govorilo o koronavirusu, ali i protupožarnoj te turističkoj sezoni.

“Sve smo sagledali i želimo Stožer pripremiti za sve aktivnosti. Oni su školski odradili sve zadaće. Stožeri će i u ljetnim mjesecima ostati aktivni“, izjavio je Trut.

Rast kretanja povećava rizik od ponovne pojave zaraze na jugu RH

Načelnik županijskog Stožera Joško Cebalo kazao je kako je nakon otvaranja granica te s početkom turističke sezone došlo do rasta kretanja ljudi kroz županiju, čime se povećava rizik od ponovne pojave pozitivnih na koronavirus na jugu Hrvatske.

“Da do tog ne bi došlo, s epidemiološkim službama pripremamo mjere i upute za hotelske kuće, privatne iznajmljivače i ugostiteljske objekte, a razrađujemo i protokole kako postupati u slučajevima pojave zaraze među gostima“, rekao je Cebalo.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je nepostojanje zaraženih koronavirusom u županiji rezultat rada Vlade te Nacionalnog i županijskog Stožera, kao i svih drugih službi i ustanova.

“Brojni su pridonijeli da smo zasad suzbili pandemiju. Naravno da su ključnu ulogu imali građani koji su odgovorno slijedili sve mjere i upute. Vjerujem da ćemo znati odgovoriti i na mogući drugi val, koji ne bi trebao biti bitna opasnost kad imamo ovakve ljude“, zaključio je Dobroslavić.

(Hina)

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani