NEWS

Bakalar nestaje s jelovnika za Badnjak? Ljudskoj gluposti nema kraja

22.12.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Bakalar nestaje s jelovnika za Badnjak? Ljudskoj gluposti nema kraja
517bakalar.jpg

Hoće li bakalar nestati s uobičajena badnjačkog jelovnika? Zahvaljujući odluci koju je nakon trodnevna cjenkanja prihvatilo ministarsko Vijeće popljoprivrede i ribarstva Europske unije, čini se da ćemo, ako ne ovoga, a ono idućega Badnjaka, pojesti posljednje preostale primjerke te ribe i potom je upisati u dugačak popis životinjskih vrsta koje je čovjek izbrisao s lica zemlje i iz podmorja.

Naime, iako znanstvenici već tri godine upozoravaju da izlov bakalara treba zamrznuti kako bi se toj vrsti dopustilo da se obnovi, a Europska komisija je pred Vijeće izišla sa zahtjevom da se broj dana koje brodovi za ulov bakalara smiju provesti na moru smanji 15 posto, ministri su na kraju pristali na samo petpostotno smanjenje za primarni ulov bakalara. Za uzgredan ulov te ribe kvote su čak povećali! Oglušili su se ministri i na upozorenja da inćuni nestaju iz Biskajskoga zaljeva, ukinuvši zabranu njihova izlova. Sada je već 80 posto tzv. "komercijalnih riba" u europskim vodama palo ispod razine koja im omogućuje opstanak, pa im prijeti nestajanje.

Kratkoročni interesi ribarske industrije ponovno su nadvladali zdrav razum jer će logika "zgrabi dok možeš" već srednjoročno dovesti do gubitka tisuća i tisuća radnih mjesta, a članovi ribarskih obitelji ostat će bez prihoda. U međuvremenu je Norveška koja, kao ni Island, u EU nije ušla upravo zato da joj Bruxelles ne može ograničavati izlov riba odlučila u 2006. dopustiti ubijanje trećine više kitova nego lani, njih ukupno 1052. Norveška je vlada, naime, još 1993. godine pogazila svjetsku zabranu ubijanja tih pametnih morskih sisavaca, koju krše još Island i Japan potonji se izgovara ulovom u svrhu "znanstvenih istraživanja" a ove su ih godine Norvežani ubili 797.

Stojan de Prato, Večernji list

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email