Bakalaj u Baderni: nakon proizvodnog pogona, otvorena i specijalizirana trgovina

4 (53)
27.08.2020. 18:01; ; Početna / Gospodarstvo / Bakalaj u Baderni: nakon proizvodnog pogona, otvorena i specijalizirana trgovina

Obitelj Banko, koja stoji iza brenda Alden, u Baderni kod Poreča proizvodi sto tona bakalara godišnje, od kojeg velik dio izvozi. Početkom godine su uz proizvodni pogon otvorili i novu trgovinu delikatesa. U njoj se mogu, osim svježeg bakalara na bijelo, kupiti i varijacije na temu – s maslinama, kaparima ili zelenim paprom, ali i drugi istarski proizvodi poput tjestenina, ulja, vina, sireva. Poseban dio zauzima polica s medom i proizvodima od meda, još jedan od hobija vlasnika Petra Banka.

Tradicija proizvodnje bakalara na bijelo proteže se kroz nekoliko generacija. Njihovi preci, obitelj Marzari podrijetlom iz malog mjesta Trambacche u blizini Padove, već je tada posjedovala zgradu u kojoj se nalazi današnji pogon za proizvodnju bakalara.

U istom objektu obitelj Banko u vrijeme bivše države otvara poznati restoran „9. Septembar“ gdje priprema bakalar za svoje goste. Petar Banko, sin iskusnih ugostitelja, početkom sedamdesetih godina odlazi na usavršavanje u Njemačku. Ondje je stekao nova znanja o uvođenju otvorenih ugostiteljskih objekata te značajno iskustvo u kulinarstvu i gastronomiji. Po povratku iz Njemačke početkom devedesetih obitelj Banko u Poreču otvara prvu trgovinu delikatesama, gdje uz ostale delicije priprema i bakalar na bijelo. Bakalar je svojom originalnom recepturom ubrzo osvojio žitelje istarskog kraja i zauzeo redovito mjesto gastronomske ponude značajnih lokalnih turističkih proslava. Postaje vrlo tražen u Poreču, a zatim i šire. U, danas već ozbiljan obiteljski biznis, uključili su se njegova kći Danijela Banko Štokovac i sin imenjak Petar Banko. Otac i sin vode proizvodnju, kći prodaju, a njihov se proizvod može naći na policama najpoznatijih hrvatskih trgovačkih lanaca, pretežito Istre, Kvarnera, Dalmacije i Zagreba, ali i sjeverne Italije gdje je bakalar na bijelo i nastao.

Carstvo bakalara u Baderni danas je obišao i porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

– Uskoro će 30 godina da u Baderni postoji jedan tako jedinstven pogon, koji i u godini kao što je ova uspješno posluje i zapošljava petnaestak ljudi. Ova trgovina samo je kruna rada i truda, ali i stvaranja jedne lijepe priče o lokalnom proizvodu, napravljenom po istarskoj recepturi, koji se ističe kvalitetom kako u Hrvatskoj, tako i u sjevernoj Italiji gdje je konkurencija puno veća. I na tome im čestitam, kao poduzetnicima s vizijom i idejom., rekao je Peršurić.

Kako je u obilasku rekla Banko Štokovac, trgovina se pokazala punim pogotkom, jer ovdje klijenti mogu direktno doći i kupiti svježi bakalar iz pogona. – Praktički smo je otvorili prije nekoliko mjeseci, a već sada vidimo da će biti prava ludnica prije Badnjaka, kada se bakalar u Istri, ali i šire, jako puno konzumira. Tada nam pogon radi dan i noć. Plan nam je, kada prođe ova kriza oko epidemije, svakako ovdje prezentirati naše proizvode turistima i javnosti.

Trgovina se nalazi na adresi Baderna 11c, Poreč i otvorena je svakim radnim danom od 8 do 15 sati.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email