Bager iz kamenoloma oštetio "Maklavun", ilirsku zvjezdarnicu staru preko tri i pol tisuće godina

16.06.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Bager iz kamenoloma oštetio "Maklavun", ilirsku zvjezdarnicu staru preko tri i pol tisuće godina
197Photo-0002.jpg

Kad je poznati astronom Korado Korlević poveo grupu učenika na lokalitet da im pokaže "istarski Stonehange", naletio je na najneugodnije moguće iznenađenje: oštećen je dio opservatorija iz doba Histra (ilirskog plemena), i uočio vjerojatnost daljnje devastacije dinamitom !

Nakon poziva nadležnom konzervatoru Ministarstva kuluture RH, prema očekivanju, nadležni izlaze na teren i utvrđuju da spomenik nije oštećen (!), ali da postoji mogućnost "ugroza" spomenute lokacija …. itd.

I sada počinje lagana priča prebacivanja loptice sa jednog Ministarstva na drugo, pa na Državni inspektorat itd itd. Naravno, koncesionar će čekati par mjeseci da se birokracija međuosbno uskladi i dogovori tko je odgovoran, a Maklavun će se možda u međuvremenu urušiti preko noći, pa će zapravo tako i nestati kamen smutnje, i kamenolom će moći dalje raditi.

Povežimo s ovom pričom i sličiicu sa strane koja prikazuje crkvicu ispod davnog Dvigrada, snimljenu 15.6.2005., i daje najbolje sliku odnosa nekih nadležnih do povijesti ovog kraja.

Više o Maklavnunu pročitajte na linku:

Radio 101

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email