NEWS

Azijski stršljen (Vespa velutina) nije pronađen u Istri !

Asian hornet
13.12.2019. 13:30; Učitavanja: 244; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Azijski stršljen (Vespa velutina) nije pronađen u Istri !

Posljednjih nekoliko godina jedna vrsta stršljena, azijski stršljen (Vespa velutina nigrithorax) širi se europskim državama: Italijom, Francuskom i Velikom Britanijom. Kako bi na vrijeme uočili pojavu ove vrste u Hrvatskoj, ovu jesen je odrađen preventivni monitoring staništa u široj okolici Poreča i Buja.

Azijskog stršljena vrlo je lako prepoznati, manji je od našeg domaćeg europskog stršljena, a može narasti do 3 cm. Ovaj stršljen ima karakteristično žute noge, a tijelo mu je tamnije boje te ga je vrlo teško zamijeniti s nekom drugom vrstom. Građani često zabunom miješaju azijskog stršljena s mamutskom osom (Megascolia maculata).

U projekt monitoringa bio je uključen naš Centar za invazivne vrste s Instituta za poljoprivredu i turizam kao i Služba za Epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Tijekom rujna i listopada ove godine na 16 lokacija u blizini pčelinjih košnica u okolici Poreča i Buja, postavili smo lovke koje su mijenjane svakih 7 dana. Lovke za stršljene cijelo vrijeme pratili su i pčelari Udruge Nektar iz Poreča i Udruge pčelara Bujštine koji su se vrlo rado uključili u projekt. Zainteresirani pčelari mogli su sudjelovati i na edukaciji posvećenoj ranom prepoznavanju ove vrste.

Naime, ova vrsta, ukoliko se pojavi, predstavlja prijetnju za zajednice europske medonosne pčele (Apis mellifera) zbog toga jer se hrani i pčelama koje lovi u neposrednoj blizini košnice. Na taj način narušava se prirodna ravnoteža pčelinje zajednice a može uzrokovati ekonomske gubitke zbog smanjenog prinosa meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Rezultati monitoringa pokazati su da, na sreću, u Istri azijski stršljen još nije pronađen. Najčešće uočene vrste bile su europski stršljen, te nekoliko vrsta osa: obična osa (Vespula vulgaris), njemačka osa (Vespula germanica) i ose iz roda Polistes. Monitoring je bio financiran od strane IŽ a planiramo ga nastaviti i sljedeće godine.

IPTPO

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email