NEWS

Autosport približili lokanom stanovništvu

59906442_2233150453430768_1691154763053268992_o
09.05.2019. 18:32; Učitavanja: 205; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Autosport približili lokanom stanovništvu

U cilju približavanja autosporta lokalnom stanovništvu, aktiviranja mladih vozača i davanja podrške istarskim klubovima, ujedno i organizatorima brojnih natjecanja, Hrvatski auto i karting savez jučer je po prvi puta sjednicu održao izvan sjedišta zagrebačke Uprave, u Istarskoj sabornici u Poreču. Domaćini su bili Grad Poreč i AK Poreč motorsport, a dolazak „automobilističkog vrha“ na poluotok iskorišten je za predstavljanje nove rallycross staze u Gambetićima, 20. izdanja Relija Poreč i Toyota Yaris Challenge kupa. Bila je to ujedno prva sjednica pod predsjedavanjem Davorina Štetnera, koji je na predsjedničku funkciju stupio početkom godine.
Rallycross staza odnosno budući „Park tehničke kulture“ u Gambetićima, kako ga naziva autor i tajnik AK Poreč motorsporta Edi Milokanović, zamišljen je kao edukativna, natjecateljska i zabavna staza za sve događaje na četiri kotača, pogodna i za moto priredbe. Smješten na površini od čak devet hektara, idealan je za autocross, offroad i rally, a nakon asfaltiranja pojedinih dionica postojeće staze i za super rallycross. Projekt obuhvaća izgradnju velikog parkirališta, tribina, parka za djecu, prijamni, uredski i skladišni prostor te press centar. U planu je i škola relija.
Novost u hrvatskom autosportu je i Toyota Yaris Challenge kup. Želja je, naime, popularizacija natjecateljskog autosporta među gledateljima. Stoga je prema riječima direktora Kupa, Aleksandra Saše Egića, projekt zamišljen kao trogodišnje mono-kup natjecanje 24 istih vozila na području Hrvatske i regije. Automobili su u skladu sa standardima FIA-e i HAKS-a za kružne utrke. Format natjecanja sastojat će se od šest trkaćih vikenda, odnosno 12 utrka po svakoj sezoni u periodu od 2020. do 2022. godine.
Prisutnima se obratio i porečki gradonačelnik Loris Peršurić istaknuvši da je Poreč grad sporta s dugom automobilističkom tradicijom što potvrđuje već dvadeseta godina relija, a koji će se ove godine održati 11. i 12. listopada. Direktor Turističke zajednice Poreča, Nenad Velenik, naglasio je važnost koju lokalna zajednica pruža sportu i projektima koji će pospješiti turističku sezonu.
– Čuo sam da Poreč ima rast stanovnika zadnjih godina od 18 posto, kao i da turizam raste. Tome još više može doprinijeti autosport. Puno ima natjecanja u našem sportu, a to dovodi jako puno kvalitetnih gostiju. Stoga mi je drago da lokalna uprava to podržava, no svi zajedno možemo učiniti još i više, istaknuo je predsjednik Štetner i zaključio da sport bez biznisa ne ide, kao ni bez potpore lokalne uprave.
Uoči same sjednice, predsjednik Auto i karting saveza Istre, Marčelo Mohorović, podsjetio je kako AKSI u Istri uspješno djeluje više od 20 godina te okuplja oko 130 vozača prisutnih na domaćim i europskim natjecanjima.
Po završetku sjednice organiziran je posjet rallycross stazi u Gambetićima, gdje je i predstavljeno prvo Toyota Yaris vozilo. Bila je to ujedno i prilika za susret i druženje svih predstavnika istarskih auto klubova s čelnicima HAKS-a. Prvo natjecanje u autocrossu za Prvenstvo Hrvatske na spomenutoj će se stazi održati već prvog vikenda u lipnju.

Radio Centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email