NEWS

Alex Knapić dobitnik ovogodišnje Nagrade sv. Mauro

Alex Knapić Loris Peršurić
19.11.2021. 22:14; ; Početna / Kultura / Alex Knapić dobitnik ovogodišnje Nagrade sv. Mauro

Alex Knapić ovogodišnji je dobitnik Nagrade sv. Mauro, koja se dodjeljuje u povodu blagdana gradskog zaštitnika. Nagradu je dobitniku, na večerašnjoj svečanosti u Istarskoj sabornici, uručio gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Nakon upućene čestitke slavljeniku, gradonačelnik je dodao:

– Iako se dodjela nagrade održava u potpuno jedinstvenim okolnostima, ideja da se oda počast jednom od naših sugrađana postojana je i trajna upravo povodom dana zaštitnika našega grada. Alex je kao umjetnik, svoj profesionalni život posvetio interpretaciji jednoga od simbola našega grada – mozaika. Na taj je način predstavljena i ispričana priča o dijelu identiteta Poreča, njegovog rodnog grada koji mu je to i prepoznao te ga odlučio nagraditi Nagradom sv. Maura. Njegovi radovi, koji tako drugačije, a opet tako blisko prikazuju nama svima bliske motive poput istarske zemlje i ljudi, trajno će ostati zapamćeni u umjetničkom stvaralaštvu našega grada, rekao je gradonačelnik.

Prema odluci o priznanjima Grada Poreča-Parenzo, te kriterijima i uvjetima za dodjelu Nagrade sv. Mauro dodjeljuje se godišnje jedna nagrada fizičkim osobama koje su svojim radom dale doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog područja ili rezultati njihovog rada čine trajne kulturne vrijednosti na području grada. Nagrada je autorsko likovno djelo u vidu skulpture s likom sv. Maura, rad Melanije Krajine. Povjerenstvo za dodjelu Nagrade, koje je imenovalo Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Poreč, u sastavu: Silvia Milohanić – predsjednica, te članovi: Vesna Janko Finderle, Tomislav Milohanić, Nadia Štifanić Dobrilović, Vesna Baranašić, Aliče Prhat i Darko Kadum, donijelo je odluku o ovogodišnjem dobitniku Nagrade.

Knapić je rođen je u Puli 1970. godine, te živi i radi u Poreču. Knapićev fokus u poslovnom svijetu jeste dizajn interijera, eksterijera i krajobraza, što sve prikazuje koristeći najnaprednije 3D tehnologije. U umjetničkom dijelu stvaralaštva, kreće se od mozaika, slikarstva, kreiranja umjetničkih instalacija te spaja tehnike mozaika i slikarstva, kako na platnu tako i kroz skulpture i kompozicije.

Iako kroz njegov opus dominira apstraktni koncept interpretacije svijeta, dominantni motiv i inspiracija su umjetnikove emocije pretočene u vizualnu formu koja vremenom poprima mijene, prateći evoluciju osjećaja svijeta. Predanost u prikazu „fluidne ideje ukalupljene u čvrsti umjetnički izričaj“, umjetnik ostvaruje izuzetno dobro izvedenim radovima s tehničke strane što predstavlja osnovu za slobodu prikaza ideje.

Kažu kako su stari majstori mozaika pažljivim slaganjem i namještanjem, neprimjetnim izdizanjem i usmjeravanjem kockica prema izvorima svjetla, mogli točno animirati i predvidjeti “pokrete” likova s mozaika. Proniknuvši tajnu starih majstora, Knapićevi su mozaici oživjeli. 

Svoje je radove Alex Knapić predstavio na izložbama u porečkoj Maloj galeriji 2013. u sklopu kolonije mozaika, Strassbourgu 2014. na St. Artu 2014., na samostalnoj izložbi u porečkoj Maloj galeriji 2014., u 2015. godini u riječkoj galeriji Bruketa 2, crkvi Sv. Trojice u Kastvu, te u Galerie im Zentrum u Stuttgartu 2015., potom na ArtExpoNew York u New Yorku i londonskoj Royal Opera Arcade Gallery 2016. godinem, zatim ArtExpowinterRome u Rimu 2017., te dva puta u sklopu manifestacije MUSIWA u Palazzo Medici u Firenci 2018. i 2019. godine.

-Kad se okrenem iza sebe, vidim desetljeća rada, vidim mozaike, slike, skulpture…isto tako vidim sve one ljude koji su bili uz mene, koji su me inspirirali i vodili u nove kreacije. Kada razmišljam o svojem stvaralaštvu, mogu reći da sam uzimao emocije i vraćao emocije . to sam radio, to radim i to ću raditi dokle god budem mogao, uvijek novo, ali uvijek poznato. Naš grad je stoljećima vezan uz našu baziliku, a njene dekoracije – posebno mozaici, čine Poreč gradom mozaika. Upravo taj element bio je moja prva inspiracija koju sam izlagao u Firenci, New Yorku, zatim Londonu – i ponovo se vraćao našim korijenima – moru, zemlji, stijeni, kao vječnim inspiracijama, zaključio je dobitnik.

Svečanost su svojim nastupom uveličali višestruko nagrađivani učenici Umjetničke škole Poreč Eva Palman i Vito Ćosić pod mentorstvom profesorice Samante Stell, te kustos Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetano Benčić predavanjem „Porečka riva kroz stoljeća“.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email