NEWS

Agrolaguna izgubila 700 tisuća, a Agroprodukt 7 mil. kn

26.08.2016. 11:16; ; Početna / Gospodarstvo / Agrolaguna izgubila 700 tisuća, a Agroprodukt 7 mil. kn
GO03089938

Odluka Ministarstva poljoprivrede o dodjeli sredstava iz Programa ruralnog razvoja do 2020. godine uzburkala je poslovni svijet. Velike i male poljoprivredne tvrtke, te obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su očekivala sredstva za modernizaciju i širenje proizvodnje našli su se na udaru tehničkog ministra Davora Romića i njegove odluke da umjesto očekivanih šestotinjak poduzeća novac bude raspodijeljen na njih tristotinjak.

Milijuni

Riječ je o sredstvima Europske unije koja dolaze iz mjere 4 za modernizaciju i veću konkurentnost poljoprivrednih proizvođača te iznose 862 milijuna za mjeru 4.1.1. i 366 milijuna kuna za mjeru 4.2.1.

Problemi u raspodjeli sredstava nastali su još za prethodnog ministra Tihomira Jakovine, dok se aktualnog ministra Romića optužuje za nefleksibilnost u raspodjeli novaca koji je trebao ići tvrtkama u međuvremenu maknutim s liste. Nezadovoljni poljoprivredni proizvođači tvrde kako se istom količinom financijskih sredstava moglo pomoći znatno većem broju poduzeća i OPG-ova.

Na listi firmi koje su se našle “ispod crte” za dodjelu novca iz  Programa ruralnog razvoja nalaze se i istarske tvrtke Agrolaguna i Agroprodukt. “Napravili smo projekt u mjeri 4.1.1., čija je vrijednost sedam milijuna kuna. Od države smo očekivali devedeset posto potpore, na što imamo pravo po postojećim pravilima,” kaže Aleksandar Bašić-Palković iz Agroprodukta.

– Riječ je o modernizaciji i konkurentnosti u maslinarstvu, vinogradarstvu i ratarstvu i mi smo željeli nabaviti novu opremu za proizvodnju. Samostalno smo kupili neke strojeve, iz vlastitih sredstava, ali ne možemo čekati na ministarstvo. Ako bude novog natječaja, javit ćemo se, no proizvodnja ne može čekati. Već smo modernizirali uljaru i obnovili vinograde, naglašava Bašić-Palković.

Konkurentnost

Direktor porečke Agrolagune Goran Kramarić objašnjava kako se “Agrolagunina prijava na natječaj za sredstva potpore iz Programa ruralnog razvoja u operaciji 4.1.1 odnosila se na nabavu mehanizacije.”

– Vrijednost prijavljenog projekta iznosi 762.950 kuna. Obzirom da se taj projekt odnosio isključivo na nabavu mehanizacije, ostvarili smo tek 55 bodova, što nije bilo dovoljno za ostvarivanje prava na sufinanciranje, kaže Kramarić i dodaje: “Javljat ćemo se i na sljedeće natječaje, jer potpora iz EPFRR sredstava pozitivno utječe na konkurentnost kompanije.”

(D. GRAKALIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna