Advent u srcu Istre: klizalište, programi, sajmovi

82749460_135486924585263_3805522658422947840_n
03.12.2021. 09:06; ; Početna / Obavijesti / Advent u srcu Istre: klizalište, programi, sajmovi

Na konferenciji za medije održanoj 2. prosinca 2021. na lokaciji Klizališta u srcu Istre, Gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić je sa suradnicama i suradnicima predstavila blagdanski program koji će se odvijati u Pazinu tijekom prosinca i siječnja.

Grad Pazin je, nakon jednogodišnje pauze, s brojnim dionicima iz lokalne zajednice pripremio blagdanske programe u Pazinu koji će se odvijati kroz mjesec prosinac i dio mjeseca siječnja ukoliko epidemiloške mjere i druge okolnosti to budu dozvoljavale.

‘Bilo nam je važno osigurati klizalište za djecu i ponuditi programe koji će unijeti živost u grad Pazin. Pripreme su tekle u pandemijskim uvjetima neizvjesnosti oko mogućnosti održavanja programa i limitiranim proračunskim sredstvima. Upravo zbog toga je Grad Pazin okupio svoju najveću snagu, a to je lokalna zajednica, u zajedničkom promišljanju i kreiranju sadržaja čija je posebnost i vrijednost upravo u zajedničkom angažmanu lokalnih snaga i kvalitetnih programa koji se marljivo kreiraju čitavu godinu’, poručili su iz Ureda Grada.

U kreiranje sadržaja uključile su se gradske udruge i ustanove, lokalni ugostitelji i trgovci, lokalni organizatori evenata te Turistička zajednica središnje Istre, Udruženje obrtnika Pazin i Pučko otvoreno učilište Pazin sa kojima je održano niz tematskih sastanaka. Uzimajući u obzir savjete i mišljenja struke, izvođača i nositelja programa kreiran je sadržaj, odabrana lokacija, definiran raspored prostora i sve druge tehničke i programske karakteristike. 

Napomenuli su da su i program i prostor organizirani na način da bude što jednostavnije poštivanje epidemioloških mjera i upravljanje posjećenosšću.
Ukupan trošak organizacije iznosi 200.000,00 kuna (brutto) od kojih je Grad Pazin izdvojio 110.000,00 kn, TZ Središnje Istre 80.000,00 kn (od kojih 65.000,00 kn za klizalište a 15.000,00 kn za programe), te TZ Istarske županije 10.000,00 kn za programe. 

Programi su kreirani putem javnog poziva na koji su se mogle prijaviti udruge, ustanove i druge pravne i fizičke osobe sa prijedlozima programa radi zajedničkog oglašavanja i koordinacije svih programa koji se odvjaju na različitim lokacijama u gradu, pri čemu Grad pruža i tehničku podršku za programe koji će se odvijati na klizalištu. Za organizaciju blagdanskih programa Grad je izdvojio 60.000,00 kuna (brutto). Organizacija uključuje najam, montažu i demontažu pozornice sa scenskom opremom, upravljanje opremom i događajim na pozornici za cijelo vrijeme trajanja događanja a to se odnosi i na upravljanje i tehničku podršku programima udruga i ustanova koje se odvijaju na pozornici, te organizaciju još pet događaja. Za organizaciju su zatražene tri ponude lokalnih organizatora, međutim pristigla je samo jedna ponuda tvrtke Vedras eventi d.o.o.

Za najam i organizaciju rada klizališta također su zatražene tri ponude. Pristigle su dvije ponude, a najpovoljnija je bila ponuda tvrtke Vedras eventi d.o.o. Iznos kojim Grad sufinancira rad klizališta iznosi 110.000,00 kuna (brutto), a osim najma klizališta sa montažom i demontažom sve potrebne opreme, zakupac brine o svakodnevnom radu klizališta i osoblju za upravljanje klizalištem (najam klizaljki, održavanje klizališta i okoliša, dežurstvo za sigurnost opreme/redarske službe, upravljanje tehničkom i drugom opremom…), za svo vrijeme trajanja događanja, što je najkraće 30 dana.

Preostala sredstva od 30.000,00 kuna Grad Pazin će utrošiti na organizaciju Božićnog sajma na trgu, kazališne predstave za djecu u Spomen domu i zajedničku promociju svih programa koji će se tijekom adventa događati u Pazinu. 

Sa skromnim sredstvima i značajnim angažmanom svih uključenih, organizirani su blagdanski programi koji će sadržavati četiri osnovne komponente: klizalište u Srcu Istre, zatim kulturne, zabavne i sportske programe uz klizalište, ostale programi u gradu uključujući Dan palačinki te mali Božićni sajam. 

Klizalište u srcu Istre 
Malo otvoreno klizalište bit će postavljeno u intimnoj atmosferi na platou ispred Spomen doma. Klizalište, ukoliko vremenski uvjeti dozvole, kreće s radom 6. prosinca povodom Sv. Nikole, a bit će otvoreno najmanje do kraja školskih praznika 9. siječnja 2022. godine, a ako vremenski uvjeti dozvole, i do kraja siječnja. Klizanje će biti besplatno za posjetitelje, uz najam klizaljki, a bit će otvoreno svaki dan od 10 do 21 sat. ‘Pozivamo  sve, a osobito djecu Pazina i susjednih općina, da provedu svoje slobodno vrijeme u druženju na otvorenom’, pozvali su iz Grada Pazina.
Na klizalištu će se povremeno odvijati tematski programi popust disca na ledu i drugih animacijskih sadržaja. Uz klizalište će biti postavljeno i nekoliko adventskih kućica sa ugostiteljskom ponudom osobito u vrijeme posebnih događanja i programa koja će se odvijati na pozornici uz klizalište. Javni poziv za simbolični zakup kućica upravo je u tijeku, do popunjenja mjesta.

Programi uz klizalište – klizalište kao mjesto susreta
Na pozornici uz klizalište bit će postavljena pozornica na kojoj će se odvijati programi lokalnih udruga i ustanova. Organizira se dvadesetak programa koji će se odvijati na pozornici uz klizalište, ali i na drugim lokacijama širom grada, osobito u Spomen domu. 
‘Uz klizalište očekujemo nastupe pazinske limene glazbe, mažoretkinja, folkloraša, plesne skupine, glazbenog odjela osnovne škole i djece iz Zajednice Talijana. Osim toga klizalište će biti i mjesto susreta odnosno starta i cilja ili dodjele nagrada za brojna sportska događanja poput planinarskih i pješačkih pohoda, dječje utrke, zimske lige u boćanju, nogometu i košarci pa čak i posebnom programu Igre bez granica koje se pripremaju za djecu i odrasle. Pripremaju se i programi na drugim lokacijama poput višednevne Bajkomanije za djecu u Spomen domu ili dolaska Djeda Mraza i darivanja djece u Društvu Naša djeca (u bivšoj vojarni). U Spomen domu će se održati i godišnji koncerti zbora Roženice i Limene glazbe Pazin, sve sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama. Udruge i ustanove su udružile snage sa lokalnim ugostiteljima pa će se tako u caffee baru Epulon održati jazz koncert, a u buffetu Bunker čak tri etno koncerta tijekom prosinca’, kako su najavili iz Grada.
Uz navedene programe udruga i ustanova Grad Pazin organizira i posebne programe povodom otvorenja klizališta 6. 12., povodom dana palačinki 11.12., zatim koncert povodom Božića 25. 12. i Doček u podne 31.12. na klizalištu. Za kraj rada klizališta u siječnju bit će organizirana mala predstava za djecu.
Dio programa produžuje se i na siječanj kada će se također na klizalištu i diljem grada odvijati dodatni programi.

Dan palačinki
Umjesto tradicionalnog Festivala palačinki planira se u subotu 11. 12. 2021. održati Dan Palačinki i na taj način zadržati manifestaciju u manjem obimu odnosno prilagođenu epidemiološkim mjerama. Namjera je zadržati pojedine elemente festivala koji se organizira od 2014. godine te na Dan palačinki u suradnji sa ugostiteljima realizirati Slatki vikend i promovirati ponudu palačinki u lokalnim ugostiteljskim objektima, kroz Slatki shopping ponuditi posjetiteljima cjelodnevni rad trgovina sa ponudom popusta, te sa turističkim subjektima u Pazinu organizirati Slatke posjete sa popustima za turističke sadržaje. 

Božićni sajmovi
Grad Pazin još od 2010. godine na Trgu slobode organizira mali Božićni sajam. U tjednu prije Božića od 17. do 24. 12. na desetak će štandova svoje proizvode izlagati i prodavati lokalni proizvođači i OPG-ovi te gradske udruge i ustanove. Javni poziv za sudjelovanje otvorit će sljedeći tjedan pa i ovim putem pozivaju zainteresirane da se jave.
Uz ovaj sajam cijeli će mjesec u Likovnoj galeriji biti otvorena prodajna izložba radova članova Društva likovnih stvaratelja pa pozivaju svih da na ovim malim lokalnim sajmovima pronađu darove i na taj način podrže svoje sugrađane i sugrađanke. 
Također, tradicionalni pazinski samanj, bit će održan prvog utorka u prosincu (7.12.2021.) i u siječnju (4.1.2022.)
Grad Pazin će sa suradnicima sve programe redovito najavljivati u medijima i putem društvenih mreža gdje će se iz tjedna u tjedan moći pratiti satnica i detaljnije najave svih sadržaja.

(REX)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email