NEWS

Hrabri Porečan velikog srca Marijan Babić na moru je u srijedu uvečer spasio češkog turistu

26ab6d5a894301430929
foto: Pixsell, 24sata.hr
19.06.2016. 18:40; ; Početna / Crna kronika / Hrabri Porečan velikog srca Marijan Babić na moru je u srijedu uvečer spasio češkog turistu

piše: Hajrudin Merdanović, 24sata.hr

Tata uhvati ga za ruke. Drži ga čvrsto da ti ne padne u more – usplahireno je svome ocu govorila 16-godišnja Arijana dajući savjete i 17-godišnjem prijatelju Arijanu da joj čvrsto drži tatu za noge koji se nagnuo iz glisera da spasi čovjeka iz podivljalog mora.

Hrabri Porečanin velikog srca Marijan Babić (49), vozač Plavog taxija na moru je u srijedu uvečer nešto iza 20 sati na poziv porečke Lučke kapetanije da pomogne bez imalo razmišljanja upalio snažne motore svog 7-metarskog glisera i isplovio na otvoreno more ne bi li spasio čovjeka. Sa sobom je poveo maloljetnu kćerku i prijatelja joj da mu budu od pomoći.

Valovi su, kaže, bili visoki između 3 i 4 metra pa je i njima prijetila opasnost od potapanja. Nisu odustajali. Nakon 10-ak minuta došli su na poziciju iz otočića Altež u porečkom akvatoriju gdje su s turističkog broda na putu iz Venecije uočili prevrnutu barku bez ljudi.

– Valovi su nam doslovce zalijevali unutrašnjost glisera. Morao sam dodatno i brinuti o sigurnosti djece. Na upućenoj poziciji nismo našli ništa. Nisam želio odustati jer sam znao da se nešto dogodilo. Na obzoru nismo vidjeli ništa. Onda sam po intuiciji i iskustvu s mora da je vjetar tu prevrnutu barku morao nositi sjeverno prema Novigradu i Trstu pa sam krenuo tim smjerom. Tek oko 21 sat uočili smo dno prevrnute barke koje je virilo iz mora tek 30-ak centimetara. Približili smo se i vidjeli čovjeka da se jedva pridržava za dno barke. Bio je obučen. Pojas nije imao. Upalio sam sva svjetla da nas uoči. Uspio je samo podići ruku i to je bilo sve. Nakon pet-šest pokušaja uspio sam prići bliže prevrnutoj barci i tek tada je krenula prava borba s podivljalim morem. Brodolomcu sam bacio pojas za spasavanje. Vjetar i valovi su bili jači. Nije ga uspio uhvatiti. Nije preostalo drugo nego približiti potopljenoj barci koja je prevrnuta plutala. Ponovo sam mu bacio konop. Nije imao snage uhvatiti ga. Sagnuo sam se prema njemu dok me je dečko za noge pridržavao da ne padnem u more. Nekako smo ga uhvatio i privukao gliseru. Držeći ga za ruke i noge uvukli smo ga teškom mukom u barku. Trebalo nam je 7-8 minuta da ga izvučemo jer on bio bez snage – priča hrabri Marijan kojemu ovo nije prvo spašavanje ljudi iz mora….

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE na 24SATA

 

Print Friendly, PDF & Email