Parenzana 2024-s
SPORTduo – s2

Najava događnja iz POUP-a za ovaj tjedan

poup-logo-v
21.09.2015. 13:40; ; Početna / Obavijesti / Najava događnja iz POUP-a za ovaj tjedan

KINO 

24.-26.9.2015. u 18h   ////   Bliky Bill – SINKRONIZIRANO !!!
IZVORNO IME: Blinky Bill The Movie
REDATELJ: Deane Taylor, Noel Cleary  |  ŽANR: animirani
ULOGE: Toni Collette, Rufus Sewell, Ryan Kwanten
SADRŽAJ FILMA: Maleni Blinky Bill avanturist je u srcu i sanja o odlasku iz maloga grada u potrazi za nestalim ocem. Kad otkrije misterioznu oznaku koja upućuje na njegova oca, kreće na put koji ga vodi u divlji i opasni svijet. Ubrzo se sprijateljuje sa Nustsyem, koalom iz zoološkog vrta i Jackoom, nervoznim ogrličastim gušterom. Zajedno, progonjeni osvetoljubivom mačkom, moraju naučiti surađivati ako žele preživjeti surovi divljinu i pronaći Blinkyevog oca.

24.-26.9.2015. U 20H   ///   EVEREST
IZVORNO IME: Everest

REDATELJ: Baltasar Kormakur  |  ŽANR: avantura, drama, triler
ULOGE: Jake Gyllenhaal, Robin Wright, Clive Standen
TRAJANJE FILMA: 121 minuta

SADRŽAJ FILMA: Priča temeljena na nevjerojatnim istinitim događajima koji su se odvijali 1996. kada je snježna oluja devastirala planinarsku ekspediciju na Everestu i u smrt odvela nekoliko planinara.

LIKOVNA DJELATNOST

U Galeriji Zuccato (Dekumanska 34) u četvrtak,  24. rujna  2015.   s početkom u 20.00 sati održati će se otvorenje izložbe  multimedijalnog umjetnika Wernera Dornika iz Austrije. Izložba je realizirana uz financijsku podršku Grada Poreča, Ministarstva kulture republike Hrvatske i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. Kustosica izložbe je  Jerica Ziherl.

WERNER DORNIK: “HONEYMONEY and other social art projects“

Dornikova ideja u ovom projektu je bila stvoriti umjetničko djelo sa sudjelovanjem ljudi različitih religija koji imaju više ili manje isti cilj – smanjiti siromaštvo djelovanjem iz čiste ljubavi.

Izložba je otvoreno za javnost od 24. 09. 2015. – 24. 10. 2015. Svakim danom od 10 – 12 i 18 – 21  osim nedjelje i praznika.

OBRAZOVNA DJELATNOST

VJEŠTINA ULTRA BRZOG ČITANJA u Poreču
18.09. – 23.09.2015.
  Upisi u tijeku!

Svi smo naučili čitati metodom glasa i abecede. Određenim glasovima pridruživali smo znak, odnosno slovo. Ta smo slova zatim vezali u slogove, a slogove u riječi. Više riječi čini rečenicu. Što tekst ima više riječi i rečenica mi ulažemo veći napor zbog bojazni da ćemo propustiti nešto važno. Usađena nam je misao „Čitaj polako i pažljivo.“
Takav pristup čitanju stvara začarani krug jer što se sporije čita, manje razumijemo.

Naš mozak ne zna što smo pročitali dok ne stvori sliku.
Sporim čitanjem gomilamo misli nevezane uz pročitano. Tada u mozgu nema mjesta za stvaranje slika o pročitanom. Zamislite koliko puta ste mislili da čitate, vaše oko pratilo je svako slovo, a nakon nekoliko stranica niste se sjećali što ste pročitali. Mozak je bio zaokupljen drugim mislima i nije bilo mjesta za slike pročitanog. Rezultat toga je bilo vraćanje unatrag i ponovno čitanje istog teksta.

Tehnika Ultra brzog čitanja sastoji se od vježbanja usvajanja cjelina misli, stvaranja slika o pročitanom, a ne povezivanja pojedinih riječi.

Usvajanje cijeline misli postiže se širenjem vidnog polja, povećavanjem brzine ritmičnog pomaka očiju (oči ne skaču sa slova na slovo već klize po tekstu), bez subvokalizacije (slovkanja) i vraćanja na već pročitano. To je moguće jer je istovremeno aktivna i lijeva i desna polutka mozga.

Povećavanjem pamćenja budi se pozitivna emocija kod čitatelja, osjećamo se sigurni odnosno svjesni smo pročitanog. Čitanje nije površno, već uživamo u njemu, suosjećamo se s likovima, te nam stvorene slike ostaju u dugoročnom pamćenju.

Usvajanjem i uvježbavanjem tehnike Ultra brzog čitanja možemo vrlo uspješno učiti. Brzo čitanje nam omogućava da puno bolje i kvalitetnije upoznamo tekst koji želimo naučiti. Ključ dobrog učenja i pamćenja je postići interes i kvalitetno usmjeriti pažnju – FOKUSIRANOST. Dobivamo cjelovitost teksta, a cjelina nam daje potreban smisao za razumijevanje. Tek kada razumijemo učimo tako što novo povezujemo s već poznatim.

NA SEMINARU NAUČITE :

· koje su zakonitosti rada vašeg mozga
· kako istodobno aktivirati lijevu i desnu polutku mozga i zašto je to važno
· kako razviti fantastičnu memoriju, pamtiti brže i lakše
· koja je razlika između koncentracije i fokusa
· kako ući u stanje fokusa, zadržati ga i primijeniti u čitanju, učenju i svim ostalim životnim segmentima
· kako ovladati nepoželjnim raspoloženjima kao što su strah i trema
· kako imati više slobodnog vremena

Mjesto održavanja : Pučko otvoreno učilište Poreč

Termin : 18.09. – 23.09.2015.

Vrijeme održavanja : od petka do srijede

PET 18 – 22
SUB/NED 14 – 20
PON/UTO/SRI 18:30 – 21

Za ostale informacije i predbilježbe : Pučko otvoreno učilište Poreč, 052 887 216, [email protected] ili 051 322 453 / 091 512 7557 ili [email protected]

Print Friendly, PDF & Email