NEWS
valfresco

60. porečki Annale: Lonely planet – putovanje u srce domaćeg turizma

turisti u dubokom tisku 2
30.07.2020. 18:18; Učitavanja: 53; Početna / Kultura / 60. porečki Annale: Lonely planet – putovanje u srce domaćeg turizma

Okrugla obljetnica najstarije skupne izložbe suvremene umjetnosti u Hrvatskoj.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč izložba Annale još od 1961. godine prikazuje stanje suvremene likovne umjetnosti na hrvatskoj i međunarodnoj sceni. Tematskog je karaktera, a umjetnike-izlagače i njihove radove svake godine odabire novi stručni izbornik te time izložba ima uvijek svjež i drugačiji sadržaj. Uz izbornicu Leilu Topić 60. Annale otvara svoja vrata u četvrtak, 6. kolovoza u 21 sat u Istarskoj sabornici u Poreču. Na obljetničkom Annalu umjetnički će radovi tematizirati za ove prostore nezaobilazan faktor razvitka i blagostanja, ali i propasti – turizam.

Kao najstarija hrvatska skupna izložba suvremene umjetnosti Annale je događaj istaknutih vrijednosti ne samo za porečke i istarske, već i za hrvatske  ljubitelje umjetnosti. Uz neprekidno održavanje posljednjih 60 godina Annale struku, medije i publiku upoznaje sa suvremenom umjetnošću koja svakodnevno konotira i eksperimentira u potpuno novim jezgrama, temama i oblicima. Odabir koncepta izložbe, izbor teme, radova i umjetnika  dodjeljuje se svake godine drugome izborniku, što ovoj izložbi daje svježinu i raznolikost.

Obljetnička izložba nosi naziv Lonely planet – putovanje u srce domaćeg turizma i prikazuje radove petnaest umjetnika i umjetnica koji se kritički osvrću na koncept neodrživog turizma – na nesagledive posljedice neplanskih turističkih djelatnosti, pogubno širenje ekonomije usluga i betonizacije obale, odnosno nestanak javnog prostora na račun unosnih turističkih prostornih „prenamjena“. Prema riječima kustosice izložbe i izbornice 60. Annala Leile Topić, „postalo je posve očito da nekritički razvoj turističke industrije rezultira sve češćim ekološkim, društvenim i infrastrukturnim incidentima. Od zagađenja plaža, prekomjerne izgradnje i gentrifikacije starih gradskih jezgri do kruzerskog ludila ili uništavanja arhitektonske baštine radi profita. Ovo je pak ljeto, u kojemu svi grozničavo iščitavaju brojke turističkih noćenja, a epidemiološke mjere sukladne su mjerama spašavanja turističke sezone, prokazalo svu krhkost domaćeg gospodarstva koje bezrezervno računa na turizam.“

Otvaranju izložbe u Istarskoj sabornici u Poreču 6. kolovoza u 21 sat prethodit će performans Šikuti Machine i Selme Banich Ženila se tuga i nevolja, pir delala, kruha ni imala s početkom u 20 sati na Trgu slobode. Performansom kotrljanja bale sijena gradskim središtem uprizorit će se svojevrstan podsjetnik na ono što je masovni turizam donio Poreču i ostalim priobalnim mjestima. Kotrljajući balu sijena autori emancipatorski iznova zauzimaju prostore osvojene masovnim turizmom, prisjećajući se težačkog posla koji je ostao zapamćen tek kao neukusna krivotvorina u prodavaonici suvenira.

Umjetnici i umjetnice koji će izlagati na 60. Annalu su: Selma Banich, Duška Boban, Tonći Gaćina, Tjaša Kalkan, Željko Kipke, Igor Kuduz, Bojan Mrđenović, Boris Poljak, Renata Poljak, Ivan Ramljak, Jasenko Rasol, Kristina Restović, Lana Stojićević, Šikuti Machine i Bojan Šumonja. Radovi analiziraju arhitektonsko nasilje, duhovito-ironijske pokušaje spašavanja obale, analizu tranzicijske propasti radničkih i javnih odmarališta ili nude svojevrsna rješenja aktivističkim prenamjenama turističkih objekata. Izložbu Lonely planet bit će moguće pogledati do 13. rujna u Istarskoj sabornici u vremenu 10.00 – 12.00 i 17.00 – 22.00 uz besplatan ulaz.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S