50 posto će se smanjiti turistička pristojba za privatne iznajmljivače

11.04.2021. 10:47; ; Početna / Gospodarstvo / 50 posto će se smanjiti turistička pristojba za privatne iznajmljivače
64425ad1-6387-4d3e-859c-88d6d5636597

MINISTRICA turizma Nikolina Brnjac u RTL-u Danas odgovarala je na pitanja kako spasiti sezonu, donosi index.hr.  

Što je s otpisom paušala kada govorimo o poreznom paušalu, što je prošle godine bio slučaj, ili ovom što plaćamo turističkoj zajednici. Je li nešto od toga na stolu?

Svakako je. Kao i prošle godine, mi smo razgovarali kakva je situacija s koronom, turistička pristojba će se smanjiti za 50 posto, kao i turistička članarina kada govorimo o iznajmljivačima. Razgovaramo i s turističkim zajednicama što se tiče turističke pristojbe vezano uz hotelijere jer su nam oni poslali prijedloge, koliki će biti iznosi, odnosno koliko će se umanjiti, a u pregovorima smo i sa sektorom nautike da se turistička pristojba i za njih smanji za 20 posto. 50 posto će se smanjiti turistička pristojba za sve privatne iznajmljivače. 

Kada kreće cijepljenje turističkih radnika?

Prve ankete smo proveli prije nekoliko mjeseci kako bismo vidjeli koliko je zainteresiranih. Prije 20-ak dana počeli smo od udruženja prikupljati konkretna imena i prezimena tko se želi cijepiti. Radi se o oko 70 tisuća turističkih djelatnika. U zadnjim razgovorima koje smo imali s HZJZ-om, krajem idućeg tjedna bi sve to moglo započeti. 

Do sezone bi oni trebali biti cijepljeni?

Tako je. Cilj je da oni do sezone budu u potpunosti procijepljeni. 

O kojem broju ljudi se radi?

70 tisuća u prvoj fazi. Na razgovoru smo razgovarali da u onoj drugoj fazi, da i privatni iznajmljivači budu uključeni u cijepljenje. 

Koliko bi to moglo ukupno biti ljudi?

Oko 90 tisuća.  

Plan je da država sufinancira testiranje turista. Koliko planiramo sufinancirati? Je li to neograničen broj i imamo li mi novca za to?

Sa stavke Ministarstva turizma i sporta izdvojili smo značajna sredstva upravo jer znamo da je za četveročlanu obitelj to značajan iznos iako su sada cijene antigenskih testova oko 200 kuna, a PCR testova 500 kuna. Dogovorit ćemo to u suradnji s HZJZ-om, testovi će se nabavljati putem Robnih zaliha. To su testovi koji su na listi odobrenih testova od strane EU.

Imamo li ikakav financijski okvir?

Vidjet ćemo u dogovoru s njima, ali značajna će biti ušteda za četveročlanu obitelj. 

Koliko će to koštati državu?

Izdvojili smo otprilike 20-ak milijuna kuna za početak, a onda ćemo vidjeti dalje. Tu govorimo o turistima, a svi koji dolaze će u principu biti zabilježeni u e-visitoru, to je potvrda koju jednostavno možete dobiti i s njom će se dolaziti na te punktove na kojima će se moći odraditi testiranja pri povratku u svoju zemlju. 

Odnosi se na sve i nema limita?

Da, na turiste. 

Mi nećemo inzistirati na tzv. covid-putovnicama?

Ne. Čim je izašao prijedlog uredbe, već smo tada počeli razgovarati i dogovorili se da se znaju točno jasni kriteriji ulaska u Republiku Hrvatsku, a to su – ili oni koji su preboljeli ili su cijepljeni i testiranje antigenskim ili PCR testovima. Sada se već u Vijeću razgovara, drugi krug je razgovora, detaljno se razgovara o svakom članku vezano uz prijedlog uredbe, počela je s radom i tehnička i operativna skupina koja mora naći kako će to izgledati što se tiče digitalizacije. Ona mora biti interoperabilna. Čim uredba stupi na snagu, Hrvatska će biti spremna. 

Jučer je bilo svojevrsno probno testiranje u Zagrebu. Gdje je plan da budu postavljeni punktovi za turiste?

Kako bismo olakšali turistima, dali smo zadatak svim turističkim zajednicama da razgovaraju sa Stožerima civilne zaštite i županijskim zavodima i da vide gdje bi to bile najbolje lokacije, koji su to točno punktovi za turiste. I da svaki turist točno zna na našoj stranici Stay safe in Croatia gdje može odraditi testiranje. Zagreb je dobar primjer, turistička zajednica je odradila veliki posao, danas su već objavljeni podaci gdje se može testirati. Odradili su i mobilne punktove gdje se može i za vikend, turistima je jako važno da i za vikend imaju testiranje, testirat će se od 10 do 18 sati.

Print Friendly, PDF & Email