NEWS

5. Pula Marathon održat će se 22. i 23.rujna 2023

18092022_Pula Marathon_3
15.09.2023. 22:03; ; Početna / Sport i rekreacija / 5. Pula Marathon održat će se 22. i 23.rujna 2023

Turistička zajednica Grada Pule u suradnji s AK Maraton 2000 i ISTRun-om glavni su nositelji organizacije sportsko-rekreativne manifestacije 5. Pula Marathon, a ista se održava i uz pokroviteljstvo Grada Pule te partnera utrke Arena Hospitality Group.

Na današnjoj konferenciji za medije obratili su se: Sanja Cinkopan Korotaj direktorica Turističke zajednica Grada Pule, Robert Franjković iz AK Maraton 2000, Andrea Petrić Arena Hospitality Group  i Ivona Močenić dogradonačelnica  Grada Pule.

„Ono što nas i ove godine očekuje je bogat program te pravi užitak trčanja kroz Pulu dok je u isto vrijeme i Visualia Festival. Trkačima i ostalim posjetiteljima Pule bit će ovo prava atrakcija, doživjeti Pulu pod svjetlima festivala svjetla uz bogat zabavni i sportski program,“ istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj. Posebno veseli činjenica da oko 70 posto od ukupno prijavljenih trkača nije s područja Pule i Istre, a sigurno oko 50tak posto je baš inozemnih trkača. Tako je Pula Marathon postigao cilj da se ovom sportsko-rekreativnom manifestacijom privuku posjetitelji u Puli i izvan „špice“ turističke sezone. 

Program Pula Marathona počinje već u petak, 22. rujna kada trkači mogu preuzeti startne brojeve te se održavaju i dječje utrke ispred Arene. Utrke za djecu počinju u predvečernjim satima a razvrstane su po kategorijama i to: od 3-4 godine, zatim 5-6 godina,  1.-2. razred,  3.-4. razred i zadnja kategorija je za djecu koja pohađaju 5.-6 razred osnovne škole. Dječje utrke se trče na 150 metara do 250 metara i biti će podjeljene za dječake i djevojčice. Glavni nositelj organizacije i partner dječijih utrka je Arena Hosipitality Grupa.

Franjković je naglasio da je skoro postignut cilj i brojka sudionika iz 2019 godine: „Primili smo ukupno 1.450 prijava, a uplaćeno je do sada te potvrđen dolazak od 1.200 trkača. Zahvaljujem i Eriku Lukšiću koji je zapravo započeo Xicu prije deset godina i svakako je s nama nadalje u organizaciji Pula Marathona. Trka je dosta narasla i iskoračila iz svojih početnih okvira te nas to jako raduje. Sve se to realiziralo uz odličnu suradnju svih uključenih u organizaciju. Najveći broj prijavljenih trkača je za utrku na 10 kilometara.“

Glavne utrke trče se u subotu, 23. rujna sa startom prve utrke u 20.00 sati s razamcima po kategorijama za 5, 10 i 21 km . Start svih utrka planiran je ispred Arene dok je ciljna ravnina u Areni. Trčanje kroz Pulu i njezine starorimske kutke oduševit će svakog trkača, posjetitelja, rekreativca. Prijave se privode kraju te se očekuje maksimalni broj sudionika koji bi srušio rekord iz 2019. godine.

Više informacija o trci može se pogledati i na službenoj mrežnoj stranici odabirom na  određenu kategoriju utrke. Više informacija o stazi, startu i cilju te o ostalim servisnim informacijama mogu se pronaći na  www.pulamarathon.com

U ime Arena Hospitality Group-e, Petrić je pozvao sve građane Pule da podrže dječje utrke: „Želimo promovirati sportske aktivnosti za rekreativce i sportaše. Naša tvrtka sudjeluje u lokalnoj zajednici te smo ovu trku podarili najmlađim sugrađanima, djeci. Dođite u što većem broju. Djeca mogu sudjelovati u dječjim utrkama ali ih svi možete  podržati, bodriti te se  skupa lijepo zabaviti. Za svako dijete bit će osigurane finisherske medalje i maleni poklončić, a ono što je najbitnije je zapravo sudjelovati u ovom događaju.“

U ime Grada Pule medijima se obratila dogradonačelnica Ivona Močenić koja je istaknula da Grad Pula uvijek podržava ovakve manifestacijame koje promoviraju zdravi način života, rekreaciju i sport za sve uzraste. „Ponosni smo na održavanje ovog petog po redu Pula Marathona. On ima specifičnu rutu koja velikim dijelom prolazi kroz našu starograsku jezgru, a ona će upravo za taj vikend biti osvijetljena svjetlima Visualia Festivala. Pozivam sve koji se mogu priključiti da uživaju u trčanju ali i uživaju u gradu koji će imati bogat program pošto se isti vikend održavaju Pula Marathon i Visualia Festival,“ naglasila je Močenić.

Utrke u sklopu Pula Marathona  nametnule su se  kao jedne od najatraktivnijih ne samo u Hrvatskoj, nego u široj regiji zato što se trči u noćnim satima, paralelno uz održavanje Visualia Festivala. Utrka je jednistvena i po tome što je ciljna ravnina unutar jedinstvene pulske Arene. Prijave za Pula Marathon su otvorene do početka sljedećeg tjedna.

Za sve sudionike utrka te publiku, nakon proglašenja pobjednika od 22.00 – 23.45 sata, slijedi bogat after party u Areni koji će se zagrijati uz nastup poznate grupe Psihomodo Pop. Ulaz za publiku bit će besplatan.

Ono što je vrlo  bitno spomenuti za sve sugrađane i posjetitelje Pule za vrijeme Pula Marathona je privremena regulacija prometa a ona će biti kako je opisano u nastavku.

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA

Informacije o privremenoj regulaciji prometa povodom održavanja sportske manifestacije 5. Pula Maraton na dan 22. i 23. rujna 2023.

Za potrebe organizacije atletske utrke 5. Pula Marathon u sklopu koje će se održati dječje utrke u petak 22.rujna i utrke na 5km, 10km i 21km u subotu 23.rujna 2023. obavještavaju se svi građani i posjetitelji da će vrijediti posebna prometna regulacija koju će koordinirati predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova uz redarsku službu organizatora.

Promet će biti zatvoren na sljedećim prometnicama:

22. rujna 2023. (petak) – dječje utrke za pred školarce i školarce:

od 18.30 do 20.00 sati zatvorene prometnice:

Amfiteatarska ul., Istarska ul., Flavijevska ul., uspon uz Valerijin park i ulica iznad benzinske postaje LUKOIL,

23.rujna 2023 (subota) – Utrka na 5., 10. i 21 km:
od 16.00 sati zatvorene prometnice: Amfiteatarska ul., Istarska ulica i Šetalište Nella Milottija (uspon uz Valerijn park),
od 19.45 – 22.45 sati zatvorene prometnice: Istarska ulica – Flavijevska ulica – Trščanska ulica – Ulica. 43. Istarske divizije – Partizanski put – Ulica Starih statuta – Ulica 119 Brigade – Riva – Flaciusova ulica – Danteov Trg – Laginjina ul. – Giardini – Carrarina ul.– Amfiteatarska ulica – Kolodvorska – Splitska – Ravenska – Kandlerova – Castropola – Istarska ul. – Dubrovačke bratovštine – Anticova ul.

Laginjina i Giardini su otvorene za promet, ali neće prometovati autobusi.

Osim gore navedenih prometnica po kojima se trči radi potrebe osiguranja svih sudionika u prometu zatvorit će se djelomično i kratkotrajno prilazne ceste na križanjima samo u trenucima dok trkači prolaze: Vitasovićeva, Mutvoranska, Kastavska, Benčićeva, Buzetska, Radnička, Vodovodna, Put za groblje, Sv. Ivana.

Tijekom utrke bit će omogućen prelazak prije navedenih prometnica na raskrižjima sukladno dozvoli prometne policije i službenih osoba na stazi u trenucima kada u blizini nema trkača.

Start i cilj svih utrka: Arena

Javni prijevoz Pulaprometa prometovat će prema privremenoj prometnoj regulaciji u dogovoru s prometnom policijom.

Pozivamo sve vozače na pojačan oprez,  strpljenje i razumijevanje.

Program 5. Pula Martahon:

Petak / 22. rujna

15:00 – 22.00    Podizanje startnih brojeva & EXPO zona, ispred Arene

18:45     Dječja utrka powered by AHG (predškolarci, 3—4 godina & 5—6 godina)

19:00     Dječje utrke powered by AHG (školarci, 1—2 razred, 3—4 razred, 5—6

               razred)

19:30     Proglašenje pobjednika dječjih utrka ispred Arene

Subota / 23. rujna

10:00 – 19.00    Podizanje startnih brojeva & EXPO zona, ispred Arene 

20:00     Polumaraton powered by HIDRA

20:15     PoKRENI 5 powered by DM

20:20     Pulska Xica 10 km powered by Atenza

21:30     Proglašenje pobjednika, Arena

22:00 – 23.45    Koncert grupe Psihomodo Pop, Arena

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email