5 automobilskih zabluda kojima gubite vrijeme, novac…

14.07.2022. 08:58; ; Početna / Lifestyle / Auto savjeti / 5 automobilskih zabluda kojima gubite vrijeme, novac…
Zablude

piše: dr. Željko Marušić, autoportal.hr

Mnogi ljeti nepotrebno pokrivaju gume, ne pune gorivo do vrha spremnika i snižavaju tlak zraka u gumama, premda za to nema potrebe te se radi veća šteta od koristi…

Ljeti se ne smije tankirati “do čepa”
Mnogi vozači misle da ljeti nije pametno puniti gorivo do vrha spremnika, jer se tako povećava opasnost od eksplozije. No to je potpuno pogrešan zaključak! Automobilski su spremnici goriva potpuno sigurni i na najvišim temperaturama, jer imaju oduπak kroz koji izlazi viπak benzinskih para u atmosferu. Zbog toga vjerojatno niste nikada čuli da je spremnik nečijeg automobila eksplodirao u sudaru (požari i eksplozije se događaju iz drugih razloga). Ako se može govoriti o teoretskoj opasnosti, onda je prazan spremnik, ispunjen benzinskim parama, opasniji od punoga. Dakle, gorivo uvijek punite do vrha spremnika (time smanjujete broj odlazaka na pumpu te štedite vrijeme i novac), ali samo do prvog klika pištolja za punjenje goriva.

Bolje voziti s manjkom ulja, nego uliti različito
Iznimno je važno ukloniti predrasudu o štetnosti miješanja motornih ulja. To datira iz starih vremena podmazivanja motora, kad dodaci u motorno ulje nisu bili potpuno kompatibilni. Danas su svi aditivi i sva ulja na tržištu potpuno kompatibilna i nema nikakvih problema s miješanjem. Pogotovo je besmisleno zazirati od prelaska s jednog na drugo motorno ulje. Pritom treba izmijeniti uljni pročistač, a nikakvo ispiranje motora nije potrebno niti preporučljivo. Ako se upali lampica ulja, koja ukazuje na prenizak tlak izazvan manjkom ulja u sustavu podmazivanja, odmah zaustavite motor i dolijte motorno ulje, po mogućnosti istih ili sličnih karakteristika. Zbog toga je prije odlaska na put preporučljivo kontrolirati razinu motornog ulja te ga doliti do oznake “max” na mjernoj šipki.

Ljeti treba sniziti tlak zraka u gumama
I ljeti i zimi trema biti propisan tlak zraka u gumama, a vrlo je važno, ako se ide na put s punim automobilom, gume napuhati na tlak za puno opterećenje. Opasna je zabluda da ljeti treba snižavati tlak u gumama, jer s porastom temperature raste tlak u gumama. Naime, smanjenjem tlaka u gumama, koje djelomice kompenzira porast uslijed povećanja temperature, izaziva se pojačano deformiranje i povećanje trenja, čime se gume dodatno zagrijavaju (više nego utjecajem temperature okolnog zraka)  i ubrzano troše. Time se istodobno smanjuje sposobnost prianjanja, što pogoršava dinamičku stabilnost i produžava zaustavni put. Dakle, snižavanje tlaka u gumama ljeti je višestruko štetno i opasno. Rezervna guma treba biti napuhana 0,2 bara više.

Zamjenski dijelovi jednako su kvalitetni kao originalni
Mnogi vole kazati kako su pametniji od drugih, jer umjesto originalnih ugrađuju jednako kvalitetne zamjenske dijelove, koji su upola (i više) jeftiniji. To je zabluda, jer su originalni dijelovi napravljeni od kvalitetnijih materijala, boljom tehnologijom i višestruko su kontrolirani. Čak i ako je riječ o istom dijelu za određeni tip automobila, kojeg proizvodi određeni proizvođač (Bosch, Continental, Valeo…), bitna je razlika između originalnog dijela, s dodatnom oznakom proizvođača automobila, i zamjenskog. Zaboravlja se da je jednak trošak ugradnje dobrog i lošeg dijela. Kad dio otkaže, gubi se jedno i drugo, a u mnogim slučajevima ugrožava se sigurnost vožnje. Zbog toga oni koji ih ugrađuju ponekad gube i “ovce i novce”.

Ljeti, na suncu, treba pokrivati gume
Suvremene automobilske gume sadrže UV-stabilizatore, koje ih štite od štetnog sunčevog zračenja, i aditive protiv starenja te su otporne na sunčeve zrake. Zbog toga ih ljeti ne treba pokrivati, premda je za automobil i sve njegove dijelove “zdravije” da je u hladu. Nekoliko sati na najvećoj vrućini za gume nije nikakav problem. Puno je važnije paziti da se kod parkiranja blizu plaže ne ide trasom s oštrim kamenjem, koje lako može oštetiti mekane bokove gume te da se pri najvećim brzinama vozi umjereno, jer se gume tada intenzivnije troše.

Print Friendly, PDF & Email