NEWS

450 mališana Poreštine putovalo sa Zoranom Vakulom kroz sunce, kišu i snijeg

received_1063214404688078
23.11.2023. 10:09; ; Početna / Slider / 450 mališana Poreštine putovalo sa Zoranom Vakulom kroz sunce, kišu i snijeg

Nova velika i posebna avantura pogodila je osnovne škole Poreštine, uz brze izmjene oblačastog, kapljičastog i sunčastog ugođaja, a oko 450 mališana iznenadila su i pahuljasta i vjetropirasta razdoblja. Nije izostao ni grmljavinski smijeh, uz munjevita pitanja znatiželjnih glavica. Nakon velike turneje književnika Hrvoja Kovačevića, djeci u škole Poreštine pristigao je Zoran Vakula, poznati meteorolog, svima znano lice s TV ekrana koji je predstavio seriju svojih slikovnica „Vremenaste priče“. Njihov je cilj približiti najmlađima često spominjane meteorološke termine, kako bi bolje razumjeli vrijeme te njegove promjene i pojave, a „Pahuljasta“, „Sunčasta“, „Vjetropirasta“, „Oblačasta“, „Kapljičasta“ i „Munjasta“ oduševile su djecu diljem Poreštine. 

Što je vjetar, kako izgovoriti kumulonimbus, kako nastaju kapljice, kolika je bila najveća pahuljica, što moramo činiti kada grmi i sijeva, i još puno, puno zanimljivih stvari naučila su djeca nižih razreda OŠ Vladimira Nazora Vrsar, OŠ Joakima Rakovca Sveti Lovreč, OŠ Jože Šurana Višnjan, Kaštelir i Vižinada te OŠ Tar-Vabriga. Trodnevna  fantastična Vakulina vremenasta turneja, od 20. do 22. studenog, u sklopu velike kampanje u organizaciji Gradske knjižnice Poreč „Čita(j)mo da ne oguglamo“, nova je potvrda da knjiga uvijek sebi pronađe put do djeteta. Veoma uspješnom i plodnom suradnjom Gradske knjižnice Poreč i jedinica lokalne samouprave cijele Poreštine i školskih knjižnica osnovnih škola na porečkom području, neumorno se već mjesecima brojnim aktivnostima promiče knjiga i čitanje, s ciljem da se omogući besplatna članarina za svu djecu i mlade u dobi do 15-e godine života. Kampanju su podržali grad Poreč i općine Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada i Vrsar, kao dodatni poticaj razvijanju čitalačkih navika djece i mladih te kvaliteti života predškolske i školske populacije. Osim pogodnosti besplatnog učlanjenja u Knjižnicu, poticaj čitanju kroz kampanju daje se i putem brojnih književnih gostovanja, radionica i predavanja u vrtićima i školama diljem Poreštine, a sve s ciljem da se pokaže djeci koliko na svijetu postoji lijepih riječi, slikovnica i knjiga, o svemu i svačemu, što poznaju i ne poznaju.

„Čast mi je – i čini ponosnim – što sam sudjelovao u ovoj kampanji Gradske knjižnice Poreč i, ne samo poticao mlade na čitanje, nego ih i educirao o meteorologiji, promovirao moju struku i meteoslikovnice. Nadam se da će se barem netko od njih zainteresirati za meteorologiju ili barem neku drugu prirodnu znanost. Drago mi je što sam imao prigodu promovirati i HRT – spominjući djeci neke njima namijenjene sadržaje koje mogu naći na medijskim platformama HRT-a. Također me veseli i što sam posjetio mnoga mjesta Poreštine u kojima do sada nisam bio te upoznao divne ljude u Poreču, Novoj Vasi, Svetom Lovreču, Vrsaru, Vabrigi, Taru, Višnjanu, Vižinadi i Kašteliru. Nadam se da će se naša suradnja nastaviti i u nekim drugim oblicima“, rekao je Zoran Vakula.

A kome će sljedećem knjiga pokucati na vrata, pitamo se… „Na redu su oni najmlađi i najslađi, knjige i njihovi/e autori/ce putuju u vrtiće. Ima li veće radosti nego susresti se s autorom/icom omiljene slikovnice…? Jer svi oni koji pišu za djecu moraju i dolaziti među svoju publiku, a znamo koliko je dječja publika zahtjevna. Druženje pisaca i mališana obostrana je prilika da i jedni i drugi izgrađuju sebe. Koliko djeca uče od omiljenih likova iz knjiga, isto toliko i pisci uče od djece na književnim susretima te na dječjim pričama grade i neke svoje nove priče“, rekla nam je za kraj Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.

Gradska knjižnica Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email