NEWS
valfresco

37 istarskih autokampova u ADAC vodiču kampova za 2017.

adac-camping-stellplatzfuehrer-italien-kroatien-oesterreich-slowenien-2017_9783862072101
26.01.2017. 13:04; Učitavanja: 285; Početna / Gospodarstvo / 37 istarskih autokampova u ADAC vodiču kampova za 2017.

Značaj ADAC-ovog kamping vodiča za njemačko govorno područje, na kojem se često naziva i „biblijom za kampiste“, iznimno je velik. Novo izdanje, vodič za 2017. godinu, tradicionalno je predstavljen na ADAC-ovom gala prijemu, održanom povodom otvaranja najznačajnijeg kamping sajam u Njemačkoj i tom dijelu Europe, CMT-a u Stuttgartu, koji je trajao od 14. do 22. siječnja.

ADAC: Kvaliteta hrvatskih kampova u 2017.
U kamping vodiču ADAC-a za 2017. uvršteno je 119 hrvatskih kampova, kao i prethodne godine, od kojih 37 iz Istre. Istarski kampovi pri tom su zabilježili i najveće povećanje kvalitete, za 3,7 posto, odnosno prosječnu ocjenu 4,1 (broj zvjezdica).

Kamping vodič ADAC-a, pored opće važnosti za njemačko govorno područje, veoma je značajan i jer koristi poseban sustav ocjenjivanja kampova koji je opće prihvaćen kao najznačajniji europski sustav ocjenjivanja kvalitete kampova. Treba naglasiti da su u 2016. godini, upravo po analizi ocjena iz vodiča, hrvatski kampovi bili rangirani iza nizozemskih, na iznimno visokom drugom mjestu u Europi.

ADAC Super(platz) 2017
Prestižnu oznaku ADAC Super(platz) 2017, njemačko priznanje za najbolje europske kampove, osvojilo je 7 hrvatskih kampova, od kojih su čak 4 iz Istre:
– kamp Valalta (Rovinj)
– kamp Lanterna (Tar/Poreč)
– kamp Park Umag (Umag-Brtonigla)
– kamp Val Saline (Rovinj), koji je po prvi put ponio ovo prestižno priznanje.

Vodič ADAC-a se u označavanju kvalitete kampova koristi i posebnim oznakama te je čak 9 kampova iz Hrvatske, od kojih 6 iz Istre, označeno simbolom koji ukazuje na vidljivo značajno povećanje kvalitete sadržaja i ponude u odnosu na prethodnu godinu. To su:
– Stupice (Premantura)
– Medulin (Medulin)
– Mon Perin (Bale)
– Puntica (Funtana)
– Park Umag (Umag)
– Pineta (Savudrija)

Među ostalim posebnim oznakama, 6 kampova označeno je kao Kampovi sa sveobuhvatnom wellness ponudom u koje je uvrštena rovinjska Valalta FKK. Zanimljiva je i činjenica da je 65 od predstavljenih 119 kampova označeno kao Kampovi na (iznadprosječno) lijepoj lokaciji.

Prema ADAC-u, prosječna ocjena kvalitete hrvatskih kampova povećana je za 2,3% u odnosu na 206. godinu i iznosi 3,6, od mogućih 5. Regije s najkvalitetnijim kampovima (koji je iznad prosjeka Hrvatske) i nadalje su Istra i Kvarner.

Po pojedinim elementima ocjenjivanja (a koji u stvari predstavljaju kategorije koje čine kvalitetu u kampu), na razini RH najveći je porast kvalitete kupališne ponude, i to bazena (+23%) te kvalitete ponude sadržaja za slobodno vrijeme (+7,3%). Značajno je da niti jedan element kvalitete, na nacionalnoj razini, nije u padu u odnosu na prošlu godinu.

Budući da su Nijemci tradicionalno najbrojniji gosti u hrvatskim kampovima, s 33 posto udjela u ukupnim noćenjima, razumljivo je da je objava ovog vodiča i ocjenjivanje kampova koje on donosi, iznimno značajna za cjelokupni kamping sektor Hrvatske. Njegov značaj pri tom dodatno raste jer uključimo li Austriju i Švicarsku udio noćenja podiže se na 44 posto, a najveći broj gostiju svoju odluku o odmoru donosi upravo na osnovu ocjena i opisa kampova iz ADAC-ovog vodiča.

Uz navedena, izdvajamo još nekoliko značajnih priznanja:

ANWB: Top Campings 2017
Priznanje za vrhunsku kvalitetu kampova koje dodjeljuje ANWB, nizozemski nacionalni auto klub koji veliku pažnju pridaje promociji kampinga i pruža podršku članovima u bilo kojem pitanju vezanom uz ovaj oblik turizma, osvojili su istarski kampovi:
– Lanterna (Tar/Poreč)
– Park Umag (Umag)
– Val Saline (Rovinj)
– Valalta (Rovinj)

Vaanceselect: Glamping Award 2017
Vaanceselect je nizozemski turoperator, specijalist u području kampinga i jedan od najznačajnijih u Europi, u sklopu kojeg djeluju i drugi brendovi poput Camp2relax, Selectcamp i drugi. Za 2017. godinu proglašena su samo tri dobitnika ovog priznanja u cijeloj Europi, među kojima je i jedini hrvatski kamp:
– Materada (Poreč)

O kampingu u Hrvatskoj
Hrvatska ima 640 kampova, od čega 187 srednje velikih kampova te 453 manjih obiteljskih kampova u domaćinstvima, seoskim domaćinstvima i kamp odmorišta. Ukupni smještajni kapacitet kampova je 242.271 osoba, dok prosječan hrvatski kamp može primiti 379 osoba (prosječni srednje veliki kamp može primiti 1.191 osoba, a prosječni mali kamp 43 osobe). Najviše kamping kapaciteta u kampovima ima Istra, 49 posto ukupnih kamping kapaciteta RH, slijedi Primorsko-goranska županija s 18 posto,  Dalmacija s 28 posto. Najjača kontinentalna županija po broju kampova ja Karlovačka, s osam kampova. Oko jedne trećine kapaciteta hrvatskih kampova najvišeg je ranga kvalitete i nalazi se u kategoriji od najmanje 4*. Prethodna, 2016. godina za hrvatske je kampove bila veoma uspješna uz ostvarenih 17,35 milijuna noćenja (+2%).

Kampovi s ocjenom 4,5 – 5:
Lanterna
Park Umag (CampingIN)
Val Saline
Valalta (FKK)
Bi Village
Solaris Naturist
Ulika (Poreč) (Naturist)
Stella Maris (CampingIN)
Zelena laguna
Veštar
Valkanela
Polari
Bijela Uvala
Pineta (Savudrija)
Park Mareda
Sirena (Novigrad)
Orsera

Prosječna ocjena:
2017: 4,01
2016: 3,87

Kamping udruženje Hrvatske

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email