NEWS
valfresco

3 zlatne medalje i 4 brončane medalje istarskim inovatorima na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu

S PRIZNANJIMA (Custom)
21.10.2019. 11:15; Učitavanja: 67; Početna / Gospodarstvo / 3 zlatne medalje i 4 brončane medalje istarskim inovatorima na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu

U prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 17. do 19. listopada održala se 17. Međunarodna izložba inovacija ARCA, najveće okupljanje inovatora u Hrvatskoj, koju već tradicionalno organizira Udruga inovatora Hrvatske sa udruženim udrugama i inovatorima u Udrugu inovatora Hrvatske.

I ove godine na izložbi i sajmu predstavile su se inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskog rada, od industrije do svakodnevnice, a koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-upova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije.

Izložbu je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je  na otvaranju naglasio kako inovacije nemaju alternativu u strukturi daljnjeg rasta gospodarstva. „Budućnost Hrvatske leži u njenom inovacijskom potencijalu. Izvrsne ideje, kojih ne nedostaje, trebamo pretvoriti u proizvode i usluge koji će u konačnici pridonijeti rastu investicija, izvoza i ukupnoga gospodarstva, a time stvoriti kvalitetna i održiva radna mjesta“, istaknuo je ministar i dodao kako zbog gospodarskog okruženja u kojem se nalazimo u prvom planu moraju biti uloga inovacija i istraživanja. „Mi u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta to prepoznajemo i zbog toga smo u proteklom razdoblju, u okvirima svoje nadležnosti, najveći naglasak stavili na poticanje razvoja inovativnog poduzetništva. Naša je zajednička odgovornost stvoriti pretpostavke da sve dobre ideje nađu svoj put u realizaciju“, zaključio je ministar.

Značajno mjesto inovatorskog događaja godine zauzimale su  i inovacije mladih autora, učenika srednjih tehničkih škola, kao i studenata hrvatskih sveučilišta. Za njih, kao i djecu osnovnoškolskog uzrasta,za koje je  pripremljen  popratni program događanja s brojnim radionicama iz STEM područja.

Među brojnim domaćim i inozemnim inovatorima, svoje su inovacije i inovativne projekte, 8 prijavljenih izuma i 2 prijavljena dizajna pokazali su i inovatori članovi Saveza udruga inovatora Istarske županije Pula, Društvo inovatora Kanfanar – Rovinj i Društvo inovatora Pula pod pokroviteljstvom Istarske županije-Upravnog odjela za gospodarstvo. Izložili su izuzetno zanimljivih 10 inovacija.

 • – Sistem za blokiranje vilice motocikla autora Marjana Ferenčića iz Pazina,
 • – Pentopool  – novi Oblik biljara autora Silvia Budicina iz Rovinja
 • -“Qube” multifunkcionalna modularna fotelja autora Zorana Černje iz Kanfanara
 • – Uređaj za zaštitu brodske mreže (električne) autora Davora Dujovića iz  Funtane
 • – Sustav za zaštitu uzgajališta školjaka autora Ervina Matića iz Poreča
 • -Uređaj za održavanje branika na autocestama – autora Ervina Matića iz Poreča
 • – Gravitacijska pumpa  za pražnjenje tekućine iz plovila autora Lina Rajka iz Fažane
 • – Stolna mini solana za cvijet soli – salt autora Ivana Zidara iz Pule
 • – Me(d)ira- biljni kompleks s povećanim udjelom ružmarinske kiseline (ra) i  medom  baziran  na ekstraktima aromatičnih biljaka autora Dubravke Orlić Bašlin i Mije Miljaka iz Vodnjana
 • – Sistem  vezivanja  plovila putem okomitih užadi autora Blaža Pitona

 Sve inovacije istarskih inovacija izazivale su poseban interes posjetilaca, a bilo je i   poslovnih kontakata za veći dio izloženih inovacija.

Međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od 11 članova među kojima je bio i Marčelo Marić iz Društva inovatora Kanfanar Rovinj. dodijelio je :

3  zlatne medalje

 • -Sustavu za zaštitu uzgajališta školjaka autora Ervina Matića iz Poreča
 • -Uređaju za održavanje branika na autocestama – autora Ervina Matića iz Poreča
 • -Me(d)ira- biljnom kompleksu s povećanim udjelom ružmarinske kiseline (ra) i  medom  baziranom na ekstraktima aromatičnih biljaka autora Dubravke Orlić Bašlin i Mije Miljaka iz Vodnjana

4  brončane

 • -Pentopool  – novi Oblik biljara autora Silvia Budicina iz Rovinja
 • -“Qube” multifunkcionalna modularna fotelja autora Zorana Černje iz Kanfanara
 • – Stolna mini solana za cvijet soli – salt autora Ivana Zidara iz Pule
 • -Sistem  vezivanja  plovila putem okomitih užadi autora Blaža Pitona

   Moramo istaći da su sredstva javnog informiranja dala značajnu pozornost inovacijama istarskih inovatora.Postignuti rezultat govori o velikoj uspješnosti istarskih inovatora i njihovih inovacija. Očekuje se obzirom na interes tijekom održavanja izložbe inovacija značajan broj komercijaliziranih inovacija. Ovo vrlo uspješno sudjelovanje istarskih inovatora bilo je pod pokroviteljstvom Istarske županije-Upravnog odjela za gospodarstvo.

Đ.P.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S