NEWS

24 učenika upisali Poljoprivrednu školu, veliki interes i za turističko-ugostiteljsku školu Antona Štifanića u Poreču

IPTPO1
28.07.2023. 19:18; ; Početna / Novosti / 24 učenika upisali Poljoprivrednu školu, veliki interes i za turističko-ugostiteljsku školu Antona Štifanića u Poreču

Ovog je mjeseca završen ljetni upisni rok u srednje škole, a porečke Srednja škola Mate Balote i Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića mogu biti zadovoljne jer su ostvareni vrlo dobri rezultati na upisima, posebno za strukovna zanimanja što pokazuje promjenu trendova pri odabiru srednjoškolskog obrazovanja.

Poljoprivredna škola – smjer agrotehničar, u sklopu Srednje škole Mate Balote Poreč i ove je godine popunjena do kraja već u ljetnom upisnom roku – upisano je čak 24 učenika. Radi se o prvoj poljoprivrednoj školi u Istri, za koju se već nekoliko godina provodi projekt „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“, nakon što je primijećen pad broja upisane djece u poljoprivrednu školu. Od početka projekta, čiju promociju financijski podupire i Grad Poreč-Parenzo, broj upisane djece se gotovo udvostručio, što je dodatni poticaj da se nastavi s promocijom ovog smjera.

U Srednjoj školi Mate Balote popunjena su dva razredna odjela, dok je nekoliko mjesta ostalo u jednom razredu gimnazije općeg i jednom jezičnog smjera. Ravnatelj Krešimir Bronić napominje kako su ovogodišnji upisi po ukupnom broju učenika u razini s prethodnim godinama, te da stalno provode promotivne aktivnosti, kako bi se dodatno približili budućim polaznicima.

Što se tiče Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, koja ima dugogodišnju tradiciju u obrazovanju kadrova u ugostiteljstvu i turizmu u jednom od turističkih središta Hrvatske, ljetni upisni rok bio je također odličan jer su već sada popunjeni smjerovi za hotelijersko-turističkog tehničara i turističko-hotelijerskog komercijalista. Za jesenski rok još je nešto mjesta ostalo za zanimanja kuhar, konobar i slastičar. Kako navodi ravnateljica Tatjana Gulić Pisarević, vrlo su zadovoljni ovogodišnjim upisima u prve razrede i raduju se što su učenici prepoznali važnost strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

– Vjerujemo da je velik angažman koji smo uložili u promotivne aktivnosti škole i programa velikim dijelom zaslužan u tome, kao i uključenost učenika i škole u mnogobrojne aktivnosti naše lokalne zajednice i šire., zaključuje Gulić Pisarević.

 

Print Friendly, PDF & Email