NEWS

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici te projekt EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

109108337_3149438458468625_5289638824141019578_o
16.07.2020. 17:48; ; Početna / Gospodarstvo / 2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici te projekt EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Ovo je ukupno 15. Red Dot nagrada u portfelju Studia Sonda 

Studio Sonda iz Vižinade dobitnik je dvije nagrade Red Dot Award: Brands & Communication design: za novi, ove godine inauguriran Ledov proizvod King u čašici, te za zbornik priča Autorske Bure, nastao u sklopu projekta Rijeka Europska Prijestolnica Kulture 2020.

S dvije najnovije, Studio Sonda zaokružio je brojku od ukupno 15 Red Dot nagrada. 

O Red Dot nagradi:

Dodjeljuje se još od 1955. godine i danas se smatra jednom od najutjecajnih nagrada u svijetu dizajna. Kako ističu organizatori, cilj nagrade je vrednovanje najoštroumnijih dizajnerskih radova iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže, pa sve do dizajna koncepata i prototipa. Prijavljene radove, kojih je ove godine pristiglo 6,992 iz raznih krajeva svijeta, žirirao je međunarodni žiri sastavljen od 24 stručnjaka za dizajn i komunikacije, a koji se prilikom žiriranja vode  rečenicom: “In search of good design and creativity”. Oni ocjenjuju prema sljedećim kriterijima:

– Originalnost i kreativnost ideje

– Kvaliteta dizajna i inovativnost

– Utjecaj: Razumijevanje i emocionalni doseg spram publike

“Ovo je naš 15-i Red Dot, ali u slučaju King čašice prvi put je dodijeljen za takvu vrstu proizvoda, namijenjenog širokoj potrošnji, koji je tržišno dostupan u čitavoj regiji, pa i šire. To nas osobito veseli jer dokazuje da estetika uobičajena za boutique ili limited rješenja, ukoliko je promišljeno implementirana i strateški planirana, može biti primjenjiva i na komercijalnijim platformama. Volimo projekte koji nas inspiriraju i ne traže konfekcijska rješenja, a ovo je dokaz da ona takva ne moraju biti čak i kada je riječ o velikim nakladama.

S druge strane, nagrada za Autorske Bure važna nam je jer Buru kao ljudi s mora shvaćamo dijelom svog identiteta i jer u godini koja uslijed svega što nam se događa i metaforički predstavlja jednu veliku buru, bar malim dijelom možemo osvjetlati situaciju u kojoj se našla naša Prijestolnica kulture 2020. Time još jednom dokazati koliko su nam kultura i dizajn važni kao nositelji pozitivnih vijesti i kreativnih promjena u trenutcima kada nam je to najpotrebnije”, ističu kreativni direktori Studija Sonda, Jelena Fiškuš i Sean Poropat

O Radovima:

Ledo King čašica

Nakon dugogodišnje konzumacije KING sladoleda isključivo na štapiću, u 2020-oj prvi put na tržište dolazi kao najkremastiji sladoledni desert u pakiranju čašice. Promjena formata i činjenica da je sladoled osim u retailu, namijenjen i prodaji u HORECA-i, iziskivao je uočljiv, zaigran i suvremen dizajn. Kao inspiracija korišten je stilizirani oblik krune koji simbolički komunicira kako se onaj trenutak kada konzumiramo svoj King u čašici, pretvara u: kraljevski trenutak. Proizvod dolazi u 4 okusa; pistacija, karamela, vanilija i čokolada. 

Sladoled King proizvodi LEDO plus, vodeći hrvatski i regionalni proizvođač sladoleda i smrznute hrane, a prodaje se na tržištima Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Mađarske.

Autorske bure

U sklopu projekta Rijeka EPK, 16 autora/ica provelo je mjesec dana na Kvarneru i njegovim otocima, svaki/a zasebno na drugoj lokaciji, stvarajući zbirku pripovjedaka Autorske Bure. Tamo, na moru, karakterističan vjetar Bura razbija morsku vodu u najsitnije kapljice i pjena stvara tanak, maglovit sloj, takozvanu Fumareu (lat.)
Dizajn zbirke buru stoga nastoji dočarati i emocionalno i fizički: tekst je otisnut na paus papiru, uzrokujući preklapanje slova, što neodoljivo podsjeća na nemir vjetra i izmaglicu vodene prašine. No podizanjem stranice postiže se bistrina neophodna za čitanje, također vrlo karakteristična za Buru, znanu i kao vjetar koji bistri um.

Klijent: EPK Rijeka

Voditeljica projekta: Iva Kelentrić

Selektorica zbornika: Željka Horvat Čeč.

Izdavači: RIJEKA 2020 i V.B.Z.

Urednik: Kruno Lokotar

Autori: Faruk Šehić, Dorta Jagić, Milena Benini, Vladimir Arsenijević, Lejla Kalamujić, Nora Verde, Robert Perišić, Enver Krivac, Edo Popović, Asja Bakić, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš, Tea Tulić, Bekim Sejranović, Zoran Žmirić, Josip Novakovich

Zahvaljujući ovoj nagradi, King i Autorske bure bit će globalno promovirani na online platformama i izložbama u organizaciji Red Dot-a, te će biti dio godišnje publikacije International Yearbook Brands & Communication Design.

 

O Studiu Sonda:

Nezavisan kreativan studio iz Vižinade. Jedini studio za dizajn i komunikacije u Hrvatskoj kojemu su i s područja dizajna i s područja tržišnog komuniciranja dodijeljene najznačajnije nacionalne nagrade: (Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog Društva + Grand Prix Ideja X ). Ujedno i dobitnici najznačajnijih svjetskih i regionalnih nagrada: Cannes Lions i Balcannes, dobitnici zlatnog ADC-a (najstarije nagrade u industriji dizajna i komunikacija), 15 Red Dot nagrada itd itd.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email