18. listopad je Europski dan suzbijanja trgovine ljudima

245936625_4473025956109862_6248469565225060709_n
18.10.2021. 12:11; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / 18. listopad je Europski dan suzbijanja trgovine ljudima

Uoči Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, zajedno s odjelom za prevenciju Policijske uprave istarske, policijskom postajom Poreč i uz pomoć srednjoškolaca srednje škole  „Mate Balote” Poreč anketirali smo građane Poreča o tematici trgovanja ljudima. Ispunjavanjem upitnika građani se informiraju i upoznaju s temom a ujedno nam služi kao statistika o upućenosti građanstva.

Trgovanje ljudima globalni je problem i jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika organiziranog kriminala te predstavlja i jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje. Gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, zahvaćena je ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima. Svake godine tisuće muškaraca, žena i djece žrtve su različitih oblika zlostavljanja i iskorištavanja, a razlozi trgovanja ljudima su prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografija, prisilna prostitucija, seksualni turizam i zabava te trgovina ljudskim organima.

Kako bi upozorili na ovaj problem i podigli svijest javnosti, Crveni križ Poreč zajedno s Odjelom za prevenciju Policijske uprave istarske educiraju djecu u školama kroz edukativne radionice.

U osnovnim školama radionice su namijenjene drugim razredima učeći ih o situacijama kad djeca ostaju sami kod kuće, kad odlaze sami na izvanškolske aktivnosti,  kako se ponašati kod upoznavanja nepoznatih ljudi, koje su to opasnosti preko interneta, kako reagirati na razne situacije.

Srednjoškolcima su namijenjene radionice vezano za nepoznanice kod zapošljavanja, opasnosti kod studiranja u drugim državama, daleka i nepoznata putovanja.

Sve radionice educiraju djecu o važnosti tematike i kako reagirati u sumnjivim situacijama. Na taj način sudjelujemo u smanjenju kriminaliteta trgovanja ljudima jer educirati je veliki korak u prevenciji.

.

 
 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email