NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Ovaj tjedan u kinu u Poreču

idemo-u-kino
14.11.2022. 18:13; ; Početna / Obavijesti / Ovaj tjedan u kinu u Poreču

Kino

četvrtak, 17. 11. i subota, 19. 11. u 18.00

Šesti autobus
izvorni naziv: Šesti autobus
redatelj: Eduard Galić
žanr: drama
uloge: Zala Đurić, Marko Petrić, Toni Gojanović, Muhamed Hadžović, Filip Mayer
trajanje: 103 minute

Tijekom pada Vukovara u jedan od autobusa ukrcani su zarobljeni branitelji i ranjenici, a čija se sudbina ni nakon 30 godina ne zna. Mlada Amerikanka pokušava pronaći čovjeka iz svoje prošlosti koji je nestao tijekom najvećeg sukoba na europskom tlu od Drugog svjetskog rata – bitke za Vukovar. Riječ je o potrazi za identitetom i istinom na mjestu gdje je istina selektivna, neuhvatljiva te čak i zastrašujuća. Ispod te potrage ključa potreba za vjerom, vezom i otkupljenjem.

 

četvrtak, 17. 11. i subota, 19. 11. u 20.00

Illyricvm
izvorni naziv: Illyricvm
redatelj: Simon Bogojević Narath
žanr: povijesni, avantura
uloge: Filip Križan, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak, Adrian Pezdirc, Ana Takač, Labeat Bytyçi
trajanje: 95 minuta

  1. godina prije naše ere. Liburnskog pastira Volsusa sa sobom povede rimska jedinica čiji se jednostavan zadatak skupljanja poreza neočekivano pretvori u sukob s naizgled pokorenim ilirskim plemenima. Očima ovog, za Rimljane primitivnog barbara, vidimo arhaičan i brutalan svijet, sličniji našem današnjem svijetu nego što bismo to voljeli priznati.

Cijeli film snimljen je na latinskom jeziku i ilirskom jeziku, koji je rekonstruirao akademik Ranko Matasović, redoviti profesor na Odsjeku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta i jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za indoeuropske jezike.

S nevjerojatnom kostimografijom koja je također rekonstruirana prema povijesnim saznanjima, ilirskim jezikom prvi puta upotrijebljenim na filmu i scenografijom koja oduzima dah, ovaj filmski poduhvat neviđen je u hrvatskoj kinematografiji.

 

Print Friendly, PDF & Email