NEWS

12. GIOSTRA: vikend u baroknom ruhu

Poreč Giostra
05.09.2018. 00:11; ; Početna / Lifestyle / Zabava / 12. GIOSTRA: vikend u baroknom ruhu

Dvanaesto izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostra održat će se od 7. do 9. rujna u Poreču, a ove će godine okupiti više od 250 kostimiranih sudionika.

U Zavičajnom muzeju Poreštine danas je predstavljen program 12. Porečkog povijesnog festivala – Giostra, jedine manifestacije oživljene povijesti u Hrvatskoj koja u središte interesa stavlja razdoblje baroka. Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre, Zavičajnog muzeja Poreštine i Studija 053, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča i Grada Poreča-Parenzo te sponzora i donatora. Prigodna konferencija je bila prilika da se javnosti obrate predstavnici organizatora ovog projekta, ali i da se najave novosti ovogodišnje manifestacije. Program su predstavili u ime organizatora Elena Uljančić i Elena Poropat Pustijanac iz Društva prijatelja Giostre, Ivana Štiković iz Studija 053 te porečki gradonačelnik Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik.

Gradonačelnik Loris Peršurić pozdravio je i podržao održavanje manifestacije koja već ima tradiciju dulju od desetljeća, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da povijesni festival Giostra kao kulturno-povijesna i turistička manifestacija upotpunjuje porečku festivalsku ponudu. Peršurić je naglasio da će festival i dalje uživati podršku Grada, a posebno zbog svog koncepta gdje se kroz uključivanje lokalne zajednice stvara zanimljiv turistički proizvod. 

Direktor TZ-a Nenad Velenik naglasio je da njegov turistički ured čvrsto stoji iza cijele manifestacije i organizatora – Društva prijatelja Giostre i Studija 053, koji zajedničkim snagama i uz obilje entuzijazma sudjeluju u osmišljavanju i realizaciji kvalitetnog programa, a sve s ciljem da se na tri dana u gradu oživi bogata porečka kulturna povijest. Ovaj festival također, zaključio je Velenik, doprinosi još većem razvoju potencijala Poreča kao turističke destinacije.

Elena Uljančić je najavila program ovogodišnje Giostre koja je godine tematski posvećena djeci i dječjoj svakodnevici. Tema djece prožimat će sve sadržaje festivala, od modne revije do predstave, posebno će se predstaviti mlađe sekcije Društva prijatelja Giostre, a bit će organizirani i posebni punktovi za djecu, dječje sadržaje i aktivnosti na Trgu slobode i u dvorištu Zavičajnog muzeja Poreštine. Svaki aspekt vezan uz središnju temu Festivala  ima svoju povijesnu i znanstvenu utemeljenost te je posvjedočen u arhivskim dokumentima 18. stoljeća, što cijeloj priči daje dodatnu vrijednost, zaključila je Uljančić. Kvalitetu i značaj manifestacije za grad Poreč prepoznale su i hotelske kuće – Plava laguna i Valamar te Zagrebačka banka i Turistička zajednica Istarske županije koji su glavni sponzori Festivala, ali Giostra, naglasila je Uljančić, uživa podršku čitavog niza drugih sponzora koji pomažu pružanjem različitih usluga.

Elena Poropat Pustijanac detaljnije je predstavila program i festivalske sudionike. Festival i ove godine ima međunarodni karakter, pa će program svojim nastupima upotpuniti skupine iz Italije i Slovenije – Associazione Giostra della Rocca iz Monselicea, Associazione Dama Castellana iz Conegliana, Gruppo sbandieratori di Cordovado, Al tempo di Tartini iz Zajednice Talijana Piran, kao i domaće skupine: Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, USB – Poreč, Barokna plesna radionica OŠ Poreč, Mačevalački klub Špada – Poreč, Povijesna udruga Kaštel – Svetvinčenat, Udruga Birikina – Pula, Duo Shic Shoc – Pula,  Nobiles de Croatia – Zagreb, čineći zamjetnu brojku od preko 250 kostimiranih sudionika.

Festival se službeno otvara u petak u 19.15 sati mimohodom sudionika koji kreće s rive ulicama grada te nastavlja u 20 sati u Uvali Peškera prigodnim programom koji će se završiti spektakularnim vatrometom.

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati modne revije, plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a bit će organizirano i stručno kostimirano vodstvo po starogradskoj jezgri… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice i igraonice te dječji kutak na Trgu slobode te u Muzeju. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta.

Središnji događaj Festivala je viteški turnir Giostra, koji je na rasporedu u subotu s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a bodriti će po tri konjanika. Najsretniji u publici bit će nagrađen vikend paketom koji je osiguran od strane sponzora. Večer će se zaokružiti jazz koncertom u Muzeju u izvedbi trojice vrsnih glazbenika – Luke Žužića, Luke Veselinovića i Borka Rupena koji će predstaviti niz djela baroknih skladatelja u jazz izvedbi.

U nedjelju u 19 sati u porečkom kazalištu dvadesetak članova Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu “El sarto assasin”, dramatičnu priču o ubojstvu krojača čiji je redatelj Gaetano Benčić, a  odigrat će se na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta. Nakon toga u 20 sati na Peškeri priredit će se jedinstven glazbeno-scenski spektakl pod nazivom “Kraljevski bal baroknih konja”. U jednosatnom programu nastupit će devet rasnih baroknih konja koje će voditi kostimirani jahači i jahačice iz udruge Nobiles de Croatia.

Kako je najavila Ivana Štiković, u sklopu Festivala bit će organiziran već tradicionalni Giostra sajam pod nazivom “Fiera franca triduana”. Na njemu će se predstaviti tridesetak izlagača iz Istre i okolice koji će nuditi široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Osim toga, u organizaciji Zadruge zakupaca iz Poreča bit će postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno 16 izlagača i antikvara. Sajam će se odvijati na Trgu slobode i dijelu Ulice Nikole Tesle, a moći će se posjetiti svakodnevno od 10 do 22 sata.

Osim toga, od petka do nedjelje u lapidarijumu Zavičajnog muzeja Poreštine posjetitelji će moći uživati u posebnoj gastronomskoj ponudi jela i pića, inspiriranih razdobljem baroka, nabaviti festivalski suvenir ili fotografirati se u posebnom ambijentu najveće porečke barokne palače.   

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email