NEWS
Parenzana 2024-s
SPORTduo – s2

Festival posvećen moru “aMore” od 16. svibnja do 3. kolovoza

mediji_izlozba
19.05.2018. 09:37; ; Početna / Kultura / Festival posvećen moru “aMore” od 16. svibnja do 3. kolovoza

Mora i oceani pokrivaju preko 70% površine Zemlje. Do sada je istraženo manje od 10% tog golemog prostranstva. Značenje mora i oceana je mnogostruko: oni su najveći opskrbljivači kisikom, izvor su hrane i zdravlja, povezuju svijet putem transportnih i komunikacijskih kanala te predstavljaju ogroman energetski potencijal. Uz to, mora i oceani izvor su nepresušne umjetničke inspiracije, prostor su velikih tajni i misterija te ne poznaju nacionalne granice.

Njihovo zdravlje ugroženo je zagađenjem, prekomjernim izlovom ribe i klimatskim promjenama. Zajednički nazivnik ovom problemu jesu naše loše životne navike i neadekvatno upravljanje tim zajedničkim dobrom, o kojem ovisi gotovo tri i pol milijarde ljudi.

Festival aMORE prvi je festival posvećen moru gdje se isprepliću umjetnost, kultura i znanost.

Drugo i prošireno izdanje odvija se u Poreču i Zagrebu od 16. svibnja do 3. kolovoza.

Kroz aMORE KINO, aMORE ART i aMORE EDU vodimo vas u morske dubine, istražujemo nepoznato i skriveno, pričamo o moru, promišljamo i djelujemo.

Festival u Zagrebu otvoren je 16. svibnja putujućom izložbom o plastičnom morskom otpadu OUT TO SEA? – KONAČNA POSTAJA: MORE? u Francuskom paviljonu Studentskog centra pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Švicarske u Republici Hrvatskoj. Izložba je projekt Muzeja dizajna iz Züricha, a do sada je uplovila u preko 25 lokacija diljem svijeta te privukla preko pola milijuna posjetitelja/ica. Govori o pozadini problema, ali i mogućim rješenjima za ovu plastičnu krizu. ‘Svake minute u mora i oceane istovarimo kamion pun smeća. Kako većina završava na morskom dnu, nismo svjesni veličine problema koji se tiču okoliša, ali i našeg zdravlja’ istaknula je Petra Počanić, direktorica festivala aMORE.

aMORE također postaje dio šire Adriatic Plastic Challenge inicijative, koju pokreće Terra HUB iz Zagreba. Inicijativa nastoji okupiti važne dionike i partnere u jedinstvenu suradničku platformu kako bi zajednički iznašli održiva i inovativna rješenja kojima ćemo zaustaviti daljnji tok plastičnog otpada u Jadran.Porečki dio festivala otvara se 23. svibnja audio vizualnim performansom priznate slovenske umjetnice Robertine Šebjanič te filmom Soničko more. U sklopu festivala prikazat će se  nagrađivani dokumentarni, igrani  i animirani filmovi, edukativni dio festivala ponudit će radionice, eko akcije, WWF-ovu multimedijalnu podmornicu koja prikazuje more danas i 2048., izlet turističkom podmornicom, tjedan knjiga posvećenih moru te kino na brodu. Kroz mjesec srpanj bit će izložene fotografije brazilskog autora Antonella Veneria, prošlogodišnjeg pobjednika međunarodnog fotografskog natječaja. Ulaz na sve aktivnosti je besplatan, dok je za određene aktivnosti potrebna prethodna prijava’, rekla je Ines Dojkić, koordinatorica aMORE festivala.

Baš kao kada staviš prst u more i povežeš se s cijelim svijetom, aMORE i ove godine nastavlja povezivati mnoge suradnike i partnere te stručnjake koji se bave pitanjima mora. Na obje festivalske lokacije uključeno je preko 40 partnera i suradnika, a evo što su neki od njih izjavili na konferenciji za novinare:

Pročelnik za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica istaknuo je kako ‘smatra da je more jedan važan segment poticanja istarskog identiteta. Vjerujemo da ćete svojim aktivnostima potaknuti, osobito mlade, da se o moru počne razmišljati na drugačiji način jer bez mora mi ne bi bili ono što jesmo’

Ravnateljica Pučkog otvorenog učlišta, Snježana Radetić pohvalila je festival i iskazala potporu u tehničkom i moralnom smislu.

“Odmah smo podržali aMORE festival jer smo svijesni koliko je važno brinuti se o moru. Posebno nas raduje bogat program, za velike i male, te da se festival širi i  izvan granica Grada Poreča,” rekla je Nadia Štifanić Dobrilović, dogradonačelnica Grada Poreča – Parenzo.

“Sunce i more su osnovni motivi dolaska turista na našu destinaciju, zbog čega podržavamo akcije koje su usmjerene na očuvanje tog resursa. Samim time gosti će nas prepoznati kao odgovornu destinanciju. Posebno nam je drago što je festival okrenut i onim najmlađima koje može poučiti da more čuvaju i prokativno djeluju za bolju budućnost’, istaknuo je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreča.

 

‘More je dio našeg identiteta, mi živimo uz more, od mora i s morem te ga moramo znati cijeniti i čuvati. Samim time što su u festival uključeni akteri iz različitih sektora pokazuje koliko nam je more važno. Što više i mi budemo cijenili resurse koje imamo, ne sumnjam da će nas tim više cijeniti i naši gosti. Želim da dugo plovi ovaj lijepi festival i ne sumnjam da će se on uz ovakvu podršku samo širiti’ rekla je Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam.

Aleksandra Vinkerlić iz Istarske kulturne agencije, naglasila je da je uz ostalo, more važan kulturni resurs te da su se mnoga umjetnička djela inspirirla upravo morem. “More je dio našeg identiteta, života, običaja i vrijednosti.”

Eva de Zan Prisuna iz Plave Lagune naglasila je važnost mora za turizam te je dodala “mislimo da je došlo vrijeme da i mi vratimo nešto moru. Od ove godine vodit ćemo računa da se materijali koje koristimo u našim objektima mogu reciklirati te da intenzivnije uključimo naše zaposlenike u aktivnosti festivala. Jako nam je drago da nas je aMORE festival potaknuo na te važne korake. U ovom festivalu vidimo sinergiju civilnog, privatnog i javnog sektora te se nadamo da će više tvrtki iz poslovnog sektora slijediti naš primjer i paziti na more, jer o moru ovisi naša budućnost.”

Brošura aMore festival 2018

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email