NEWS
VALFRESCO S-170422

1. ožujka obilježava se Svjetski dan muzikoterapije

Svj.dan mt
28.02.2019. 11:32; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / 1. ožujka obilježava se Svjetski dan muzikoterapije

smatra se da je ožujak mjesec svijesti o muzikoterapiji i njenim blagodatima za pojedinca. Ustanovila ga je Svjetska federacija za muzikoterapiju (WFMT) koja je osnovana 1985. godine u Genovi u Italiji i sljedeće će godine slaviti punih 35 godina neprekidnog postojanja i rada u promicanju muzikoterapije diljem svijeta. Članovi Federacije su organizacije za glazbenu terapiju, programi obuke, certificirani glazbeni terapeuti, studenti glazbene terapije i pojedinci povezani s glazbenom terapijom. Svjetska federacija za muzikoterapiju (WFMT) posvećena je razvoju i promicanju muzikoterapije u svijetu kao umjetnosti i znanosti. Federacija podržava globalni razvoj obrazovnih programa, kliničke prakse i istraživanja kako bi pokazala doprinos muzikoterapije čovječanstvu. Ona okuplja zemlje svijeta u kojima postoji muzikoterapijska djelatnost. Svaki kontinent unutar Svjetske federacije ima i svog studentskog predstavnika. Zanimljiva je činjenica da, iako Hrvatska nije punopravna članica Svjetske federacije, imamo hrvatsku studentsku predstavnicu za Europu – Mariju Pranjić, muzikoterapeutkinju s diplomom Sveučilišta Anglia Ruskin (UK). Muzikoterapeute u Hrvatskoj okuplja Hrvatska udruga muzikoterapeuta koja je članica Europskog udruženja za muzikoterapiju (EMTC). Zanimljivo je i da je u Osijeku započeo sa radom prvi hrvatski formalni poslijediplomski studij iz Muzikoterapije.

Zdravi grad Poreč obilježit će Svjetski dan muzikoterapije sa svojom vanjskom suradnicom Dajanom Miloš, mladom psihologinjom koja završava poslijediplomski studij Muzioterapije u Osijeku. Dajana će u organizaciji Zdravog grada, a u suradnji sa Domom za starije i nemoćne Poreč ,u petak 1.3. , odraditi muzikoterapijsku radionicu  za korisnike  poludnevnog boravka Doma od 10.30 do 12 sati te će potom u 13 sati održati predavanje za prošireni stručni tim Zdravog grada, za stručne suradnike škola Poreča i Poreštine te za predstavnike razrednika iz istih škola na temu Primjena muzikoterapije u radu s djecom s teškoćama i adolescentima .

Muzikoterapija se uspješno primjenjuje u kliničkoj i savjetodavnoj praksi, odgoju i obrazovanju, gerijatrijskim programima, na području ovisnosti i sl. Korištenje muzikoterapije omogućava dopiranje do osoba sa specifičnim teškoćama čak do onih sa neurološkim oštećenjima mozga, a posebno onda kada imaju problema u izražavanju govorom. Baš zato Muzikoterapija može imati značajan učinak za osobe sa specifičnim teškoćama, povučene , socijalno izolirane, a nalazi svoju primjenu kod svih dobnih skupina i svih ranjivih skupina (stariji, djeca, adolescenti).

Više informacija na:

https://www.wfmt.info/

Fb: https://www.facebook.com/wfmt.info/

Print Friendly, PDF & Email