NEWS
valfresco

Ugledni stručnjaci iz svijeta zdravlja i sporta u Poreču otvorili međunarodnu konferenciju Tjelesna aktivnost i zdravlje

James Skinner
25.06.2018. 12:51; Učitavanja: 286; Početna / Gospodarstvo / Ugledni stručnjaci iz svijeta zdravlja i sporta u Poreču otvorili međunarodnu konferenciju Tjelesna aktivnost i zdravlje

Ugledni stručnjaci iz svijeta zdravlja i sporta otvorili su međunarodnu konferenciju Tjelesna aktivnost i zdravlje te najavili uzbudljive dane koji do 27. lipnja donose najnovije spoznaje iz područja zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti i njezinog utjecaja na zdravlje tijekom cijelog života. Na otvaranju konferencije, brojnim sudionicima iz cijelog svijeta obratili su se prof. Włodzimierz Starosta, predsjednik International Association of Sport Kinetics, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv.prof.dr.sc. Tomislav Krističević, Patrik Drid sa Fakulteta za sport i tjelesno vježbanje iz Novog Sada, prof. Henlie Moss, direktorica Instituta za istraživanje zdravlja iz Južnoafričke Republike, doc.dr.sc. Marija Rakovac, glavna tajnica Hrvatskog društva za sportsku medicinu i drugi ugledni gosti. 

„Veliki interes za konferenciju pokazuje i to što je 291 različiti autor pripremio izlagačke radove, a oni su pristigli iz 23 različite zemlje sa 5 kontinenata. Ljudsko nekretanje postaje sve veći zdravstveni i financijski problem u svijetu, a kako odgovoriti na taj javnozdravstveni problem postaje sve važnije pitanje. Sa zanimanjem očekujemo sva ostala predavanja, kako bi nakon završetka konferencije dobili što jasnije odgovore na ovaj javnozdravstveni problem te o tome informirali širu hrvatsku javnost.“ – izjavio je prof.dr.sc. Mario Baić ispred organizacijskog odbora konferencije.

Na 14. izdanju konferencije, najnovija znanstvena postignuća na temu utjecaja tjelovježbe na tijelo i zdravlje predstavlja prof. James Skinner, profesor na američkom Indiana Sveučilištu. Ugledni američki stručnjak otkriva rezultate usporedbe utjecaja tjelesne aktivnosti na žene i muškarce te koji različiti faktori tijekom razvoja i odrastanja pojedinog spola imaju veliku ulogu na učinak zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti.

„Muškarci i žene reagiraju na tjelesno vježbanje na sličan način. Razlike su povezane sa tjelesnom visinom, težinom i kompozicijom tijela kod muškaraca i žena. Muškarci tendiraju tome da imaju više mišićnog tkiva, a žene više masnog tkiva. Međutim, između muškarca i žena sklonosti prema vrstama tjelesne aktivnosti su različite. Važno je pronaći onu tjelesnu aktivnost u kojoj u kojoj uživate te je provoditi u skladu sa trenutnim stanjem zdravlja.“– otkrio je prof. James S. Skinner.

Američkom stručnjaku na konferenciji se pridružuje i prof. Han C G Kemper s nizozemskog Sveučilišnog medicinskog centra i Instituta za istraživanje zdravlja sa temom utjecaja tjelesne aktivnosti na razvoj djece, gustoće i čvrstoće njihovih kostiju te zdravlja od najranije dobi i tijekom cijelog života.

Povećanje zdravlja kostiju provodi se tjelesnim aktivnostima koje su višeg intenziteta ali ne dugog trajanja. Zaključak je taj da je jako važno da djeca i adolescenti budu što aktivniji u aktivnostima sa vanjskim otporom kao što su trčanje, skakanje, hodanje gore dolje po stepenicama te sportovi kao što su košarka, odbojka, rukomet, gimnastika. Svaki dan trebalo bi vježbati 6 puta po jednu minutu što može pomoći u prevenciji sportskih ozljeda za vrijeme sportskih natjecanja, ali što je još važnije, prevenirati osteoporozne prijelome ruku, kuka ili kralježnice kod starijih osoba.“ – napomenuo je Han C G Kemper.

Zanimljivo predavanje imala je i prof.dr.sc. Lana Ružić, koja je govorila o važnosti kretanja u prevenciji različitih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugih.

Uz brojna druga predavanja uglednih stručnjaka tu su i zanimljive radionice ključne za razmjenu i stjecanje novih znanja u ovom području.

Međunarodna konferencija Tjelesna aktivnost i zdravlje održava se u Poreču u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sveučilišta u Novom Sadu, a pod znanstvenim pokroviteljstvom Međunarodnog saveza kineziologije (International Association of Sport Kinetics). Partneri konferencije su Odsjek za kineziologiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J.  Strossmayera u Osijeku, FIEP Europe i Hrvatski Kineziološki savez.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email