NEWS

U SKLOPU PROSLAVE 60 GODINA ODBOJKE U POREČU ODIGRAN ŽENSKI TURNIR »SUSRET GENERACIJA«

08.02.2009. 00:00; Učitavanja: 725; Početna / Sport / U SKLOPU PROSLAVE 60 GODINA ODBOJKE U POREČU ODIGRAN ŽENSKI TURNIR »SUSRET GENERACIJA«
307GO317282.jpg

Veli Jože« je jučer barem nakratko ponovno postao hram porečke odbojke. U njemu je u sklopu proslave 60 godina organiziranog igranja odbojke u Poreču odigran ženski turnir pod nazivom »Susret generacija« na kojem su se ogledale tri ekipe sačinjene od nekadašnjih odbojkašica iz raznih razdoblja povijesti porečkog kluba. Tako je parketom »Velog Jože« prodefiliralo 30-ak igračica iz zlatnih razdoblja i slavnih dana porečke odbojke, od Dorine Belas članice naraštaja koji je 1965. igrao u jugoslavenskoj Prvoj ligi, do Teute Sauko koja, premda po godinama nije bila najmlađa, jedina i danas aktivno igra odbojku u prvoj ekipi kluba. Neke su igračice ponovno, nakon više od 15 godina, stupile nogom na parket »Velog Jože« i obukle odbojkašku opremu.
Turnir, čiji su se susreti igrali na dva dobivena seta do 17 poena, s obje je pobjede osvojila ekipa pod nazivom »Black roses«, a činile su je igračice koje su aktivno igrale u drugoj polovici 80-ih u tadašnjoj jugoslavenskoj Drugoj ligi – zapad, pa do sredine 90-ih kad su nastupale u Prvoj hrvatskoj ligi. Predvodila ih je Gordana Jurcan, najuspješnija porečka odbojkašica u samostalnoj Hrvatskoj, koja je svoje zvjezdane trenutke doživjele kao članica »Rijeke« kad je postala reprezentativka Hrvatske s kojom je 1995. osvojila naslov viceprvakinje Europe, a 2000. igrala i na OI u Sydneyu.
Drugo mjesto, s po jednom pobjedom i porazom, pripalo je ekipi »Junior« koja je pobjednicama turnira uspjela oduzeti jedan set. Naziv ekipe otkriva da se po godinama radi i o najmlađem sastavu na turniru kojeg su činile igračice koje su se aktivno odbojkom bavile u drugoj polovici 90-ih. Nažalost, taj je naraštaj aktivnoj odbojci definitivno prerano rekao zbogom, a vidjelo se to i po njihovoj igri na turniru, jer bi mnoge od njih komotno mogle biti nositeljice igre današnje prve ekipe »Poreča«. Uostalom, većina od njih tek je na pragu 30-ih godina života.
Popularnim »Parentinama« pripalo je treće mjesto, a riječ je o ekipi koju su, uz nekoliko pojačanja, činile igračice koje su se odbojkom aktivno bavile 80-ih godina i također igrale u tadašnjoj jugoslavenskoj Drugoj ligi – zapad. Premda su po godinama bile najstarije na turniru, a neke od igračica već su i bake, valja reći da su »Parentine« i danas aktivne, da se redovno tjedno okupljaju i nastupaju u veteranskim ligama i po raznim prigodnim turnirima.
S tribina su pak događanja na parketu promatrali brojni članovi starijih naraštaja porečkih odbojkašica i odbojkaša, pa smo tako u dvorani vidjeli i članice slavne generacije koja je 1965. godine igrala jugoslavensku Prvu ligu, Mariju Telesmanić, Palmiru Ovčarić, Nadiju i Marizu Stojnić, Vilmu Klarić te njihovog legendarnog trenera, i danas vitalnog, prof. Ivana Giannija Šegona. Na turniru su »pravdu dijelili« Branko Zgrablić, nekadašnji predsjednik i Darko Barolin, nekadašnji trener »Poreča«, programom je u dvorani vješto ravnao voditelj Damir Miloš, a za glazbeni ugođaj pobrinuli su se »Baredinesaurusi«.
BLACK ROSES: Gordana Jurcan, Dolores Bilić, Teuta Sauko, Vedrana Privrat, Branka Antonić, Lučana Sirotić, Marlena Radojković, Vjeka Kos, Dubravka Bulešić, Maja Krajcar.
JUNIOR: Martina Ritoša, Matea Radolović, Valnea Vretenar, Ines i Andrea Sumić, Iva Vekić, Martina Pahović, Tanja Vojvoda, Martina Legović, Sanja Pešelj.
PARENTINE: Doris Velenik, Katja Lucić, Lina Vladišković, Suzana Štifanić, Zdenka Kendželić, Snježana Lehman, Vilijana Belas, Kristina Milohanović, Stela Labinjan, Dorijana Janko, Dorina Belas, Marija Sučić.

Kristijan Klarić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
max 2