NEWS

U centru Kaštelira, tik do prostorija turističke zajednice, smjestila se bogata etnografska zbirka starih, istarskih predmeta.

20190820_122050
20.08.2019. 18:10; Učitavanja: 221; Početna / Slider / U centru Kaštelira, tik do prostorija turističke zajednice, smjestila se bogata etnografska zbirka starih, istarskih predmeta.

Donator čak 274 izloška je Kaštelirac s tršćanskom adresom Vittorio Rossoni, koji je započeo kolekciju sasvim slučajno, prilikom uređenja obiteljske kuće, naišavši na dvadesetak starih predmeta koji su se koristili u domaćinstvima u vremenima djedova, baka i prabaka. S vremenom se dragocjena zbirka povećavala i postala živa, opipljiva povijest nekadašnjeg načina života na ovom području. Svakodnevni predmeti življenja, rada i obiteljske intime dobili su novi život. 

Vittorio Rossoni odlučio je darovati skupljene predmete svom rodnom mjestu.
 
Tako se prostor starog mlina u centru Kaštelira, koji je punih 80 godina pa do 1993 g. služio za preradu pšenice i brašna,  pretvorio u šarmantni mali muzej prepun alata koji su nekad služili stolarima, kamenoklesarima, postolarima, bačvarima, kovačima, zatim muzičkim instrumentima i osobnim predmetima kao što su fotografije, pisma, naočale, pribor za brijanje pa i budilice, te raznim kućanskim predmetima koji bolje od ikakvih riječi opisuju davna istarska vremena i tadašnji način života.

Osim predmeta, Rossoni je sačuvao i podatke o njihovim starinskim nazivima, načinima izrade i uporabe, znanje koje odbačene stvari pretvara u riznicu sjećanja. Tijekom zadnjih godina, zbirka se konstantno povećavala interesantnim predmetima koji su donosili sami mještani, i tako sebi osigurali svoj mali dio povijesti….Etnografska zbirka u Kašteliru danas broji preko 550 različitih predmeta te i dalje raste…

 

Ovako bogata etnografska zbirka, izložena u tako specifičnom i nekonvencijonalnom prostoru starog kaštelirskog mlina, koji je sam po sebi povijesni eksponat, pravo je povijesno i turističko bogatstvo. Kaštelir je na taj način lukavo „zamrznuo“ i valorizirao svoju povijest. Za mikro destinaciju  koja svoj turistički šarm gradi na autohtonosti i osjećaju pripadnosti, to je neprocjenjiva vrijednost ali i odlična promotivna prilika .“ – komentirala je voditeljica Tz-a Romina Sinosich.   

„Promocija i valorizacija etnografske zbirke planirana je za kraj rujna, prilikom obilježavanja svjetskog dana turizma. Prostor kultnog starog mlina koji je nekad bio središte zbivanja u mjestu, oživit ćemo radionicama izrade kosira, izrade pečata od krumpira i crtanja vinom.“ –  pojašnjava Sinosich.      

Stručna obrada i valorizacija zbirke koja čini dio povijesti Kaštelira i Istre može se pogledati radnim danom u radno vrijeme turističke zajednice.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
HALF 2020-S2
DSG 2020 -S