NEWS

Napeti ste i depresivni, a terapija vam je pred nosom

16.09.2013. 23:59; Učitavanja: 351; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Napeti ste i depresivni, a terapija vam je pred nosom
0462007.48

Za antidepresive ste sigurno čuli. A za progresivnu mišićnu relaksaciju? Riječ je o vježbama stezanja i opuštanja mišića po točno određenim skupinama koje rezultiraju opuštanjem cijeloga tijela.

Mišići vam mogu pomoći i kod psihičkih i emocionalnih problema. Primjerice, progresivna relaksacija mišića će vas postupno i sigurno riješiti napetosti. Ali trebate vježbati redovito, dvaput dnevno – ujutro i navečer (minimalno 20 minuta).

Vježbajte dok sjedite u ugodnom stolcu ili ležeći na podu s jastukom ispod glave. Tehnika se temelji na stezanju i opuštanju grupe mišića, a rezultira opuštanjem tijela i uma.

Ako sjedite, stežite pa opustite mišiće nogu – odmah ćete osjetiti razliku. Vježbati na ovakav način je lako i ne zahtijeva posebno uređen prostor ili opremu. Osim toga, vrlo brzo ćete se smiriti i poboljšati koncentraciju.

Stisnite mišiće stopala, potkoljenice, natkoljenice, trbuha, prsne mišiće, leđa, ruku i lica. Ovim redoslijedom, polako i temeljito. Ako je potrebno, učinite isto i obrnutim redoslijedom.

Ovo je posebno bitno za ljude koji previše sjede jer je i sama činjenica da su satima gotovo nepokretni dovoljno frustrirajuća.

Istovremeno duboko udahnite i izdahnite.

Osim ove tehnike, već je dugo poznato da svaka umjerena tjelovježba popravlja raspoloženje, jer tijekom kretanja dolazi do opuštanja blagotvornih kemijskih spojeva unutar tijela i bolje cirkulacije.

T.T./amsa.org

Print Friendly, PDF & Email
HALF 2020-S2
DSG 2020 -S