NEWS

Kreativnost u Dječjem vrtiću i jaslicama „Radost“ Poreč

kreativnost1
24.10.2018. 08:30; Učitavanja: 149; Početna / Lifestyle / Zabava / Kreativnost u Dječjem vrtiću i jaslicama „Radost“ Poreč

Kvalitetna odgojno-obrazovna praksa vrtića  ostvaruje se i razvija ‘iznutra’, od odgajatelja i drugih stručnih djelatnika vrtića.

Tako su ove pedagoške godine odgojiteljice Dječjeg vrtića i jaslica „Radost“ pokazale  poseban interes  i spremnost da svoju kreativnost i  znanja u metodici rada s djecom  integriraju sa znanjima iz likovnog stvaralaštva.

Uz redovito stvaranje uvjeta za razvoj i poticanje kreativnosti djeteta jasličke i vrtićke dobi  svoja postojeća znanja nadopunile su u likovnoj  radionici pod nazivom “Korištenje različitog likovnog materijala u razvoju kreativnosti djece“ koju je vodila profesorica likovne kulture Marina Dželalija Jakominić.

Radionica je održana u dvije skupine, 17. i 18. listopada , a u svakoj skupini sudjelovalo je  30. – tak  odgojiteljica i drugih stručnih djelatnika gradskih i područnih vrtića predškolske ustanove „Radost“.

Kroz vizualni, taktilni i slušni način otkriven je poticaj za rad, a to su bili različiti prirodni i umjetni materijali. Jedna je skupina odgojiteljica radila s prirodnim  materijalima, odnosno materijalima koji su pronađeni u prirodi, kao što su  jesenji šumski plodovi,  listopadni cvjetni grmovi, raznovrsno i raznobojno opalo lišće.  Druga je skupina radila s umjetnim materijalima među kojima su bile žice, aluminijske folije, dugmad, čepovi, plastične slamke i slični iskorišteni upotrebni predmeti. Od navedenog materijala izrađivao se i oblikovao zadani motiv, a to su bili kukci.

Isti ili preoblikovani način odgojiteljice će primijeniti u odgojno – obrazovnom radu  s djecom s ciljem djetetova aktivnog osjetilnog istraživanja okoline,  razvijanja motorike i poticanja kreativnosti. Odgojiteljice su svojim primjerom pokazale da se od  već iskorištenih uporabnih stvari mogu napraviti nove, a za to su dovoljni materijali koji su nam pristupačni i nadohvat ruke, bili oni u prirodi ili pronađeni u nekoj ladici. U njihovom  radu s djecom doći će do izražaja neki novi oblici i nova kreativnost.

 

Izložba likovnih uradaka odgojiteljica i drugih stručnih djelatnika Dječjeg vrtića i jaslica „Radost“ postavljena je  u prostorijama vrtića.  

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
DSG 2020 -S