NEWS
valfresco

Fiducijari za, surferi protiv

10.04.2006. 00:00; Učitavanja: 44; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Fiducijari za, surferi protiv

O još jednom izboru Jakovčića za predsjednika IDS-a glasali su u Novigradu fiducijari 20. sabora te stranke, a o tome bi li župan Jakovčić, nakon presude o Sv. Jurju i najnovije afere s nekretninom u Poreču, trebao podnijeti ostavku, glasali su posjetitelji internetskog Glasa Istre. Fiducijari su u ogromnoj većini zaokružili »za« – od 183 prisutna čak 84 posto dalo je glas nastavku Jakovčićevog šefovanja. Surferi su u nešto manjem broju kliknuli »da«, ali su bili osjetno brojniji – od čak 1.722 glasa 71 posto bilo je za Jakovčićevo podnošenje ostavke.

Dakako, fiducijari i surferi nisu usporedive kategorije. Prvi su svi IDS-ovci, drugi različitih političkih uvjerenja. Prvi svi imaju pravo glasa na političkim izborima, za druge se ne zna. Prvi su imali samo jedan listić, drugi su mogli glasati s više kompjutera. Prvi možda nemaju svi kompjutere i ne čitaju Glas Istre, drugi vjerojatno nisu svi stanovnici Istre, pa ni Hrvatske… I tako dalje. Moglo bi se o profilima fiducijara i surfera unedogled špekulirati, ali ne bi bilo iznenađenje kad bi nakon jednog dubinskog istraživanja proizašla plitka konstatacija da IDS-ov župan i dalje ima ispodpolovičnu potporu istarskih birača (kao što ju je dobio na posljednjim lokalnim izborima).

Kao što je privid IDS-ove unisonosti 84 posto glasova za Jakovčića, jer i mala politička djeca znaju da je većina tih glasača teledirigirana unutar stranačkog aparata, a dobrim dijelom interesno povezana činjenicom da je IDS na vlasti, tako je i 71-postotno iskanje ostavke privid virtualne demokracije. U onoj realnoj, s očitom posprdnošću primijetio je sam Jakovčić osokoljen izostankom bilo kakvih disonantnih tonova na kongresu svoje stranke, šest stranaka jedva uspijeva sakupiti 11 potpisa za glasanje o povjerenju mu u Županijskoj skupštini. Još tri fale da bi se uopće o tome raspravljalo

Glas Istre, Goran Prodan

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S