NEWS

Kalendar događanja u Istri (izvor: www.istra.hr)

 • Prvi svjetski rat na Jadranu 01.01.2018.- 31.12.2018. Mjesto: Novigrad-Cittanova, Brtonigla-Verteneglio

  Izložba

  VIŠE

  Prvi svjetski rat na Jadranu 01.01.2018.- 31.12.2018.

  • Organizator: Gallerion
  • Mjesto: Novigrad-Cittanova, Brtonigla-Verteneglio
  • Lokacija/prostor: Gallerion & muzej
  • Adresa: Mlinska 1, Novigrad
  • Info telefon/fax: +385 (0)98 254 279
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.kuk-marine-museum.net

  Izložba

  Izložba „Prvi svjetski rat na Jadranu“ koja se održava u galeriji sa stalnim postavom Gallerion u Novigradu i u prostorijama Muzeja u Brtonigli.

  U stalonom postavu u Gallerionu prikazuje se nastanak i razvoj Austrougarske mornarice do Prvog rata dok su u Brtonigli sa 180 fotopanoa i brojnim originalnim predmetima prvi put u povijesti prikazana ratna zbivanja na Jadranu.

  Moglo je sve biti drugačije. U 1914. godini turistička sezona bila je najbolja do tada. Očekivalo se poboljšanje života najnižih socijalnih slojeva u Monarhiji. No izabrano je najgore moguće rješenje, rat, a kakav je bio nabolje mu ime govori „Veliki rat“.

  Trajao je četiri godine i ostavio 17 milijuna mrtvih i više od 20.000.000 ranjenih ne ostvarivši niti jedan zadani cilj. Dogodilo se ono što njegovi začetnici najmanje očekivaše; propala su četiri carstva: njemačko, austrougarsko, rusko i tursko. Nastalo je niz nacionalnih država, ali i neodrživih geopolitičkih tvorevina poput Kraljevstva SHS, potonje Jugoslavije koja se nedavno također neslavno, nažalost opet u krvi, raspala.

  Naša je namjera da prvi put u Europi na sveobuhvatnoj izložbi prikažemo u svim njegovim vidovima djelovanja „Veliki rat“ na moru, kao nama nešto nametnuto, a za Europu nadasve tragično apsurdno događanje. Izložba će na preko 300 panoa i s 300 maketa brodova, te s velikim brojem autentičnih predmeta i dokumenata pokušati vjerno prikazati navedenu tragediju. Biti će postavljena na tri lokacije u Novigradu i Brtonigli.

  Pomorske operacije na Sredozemlju i Jadranu su unatoč brojčanoj premoći brodovlja Antante intenzivno su vođene do samog kraja rata, a jadranska obala je ostala slobodna i pošteđena invazije do ulaska talijanskih postrojbi poslije potpisivanja primirja. Carska i kraljevska flota je unatoč svim nevoljama, a konačno i neposluhu ili pobunama mornara, zbog loših životnih uvjeta i društvene i nacionalne zapostavljenosti, ipak do pred sam kraj rata predstavljala solidni zid obrane, podupirući istodobno kopnenu vojsku na dvije bojišnice, jugozapadnoj i jugoistočnoj. Kad je konačno došlo do raspada države, raspala se skoro preko noći i mornarica, a bivši sugrađani postali su građeni novostvorenih država. Nesretnim i nepravednim geopolitičkim podjelama i granicama te novih interesnih sfera došlo je do nove, još veće, tragedije - Drugog svjetskog rata.

  Tradicija austrougarske mornarice ostala sačuvana u nekim segmentima, u Ratnoj mornarici Kraljevine SHS/Jugoslavije, a poslije i u drugim državama koje su je naslijedile. “Zlatno doba” Austrije na moru je završilo 1918, ali ipak se njeno izuzetno bogato nasljeđe u nekim vidovima i do danas očuvalo, kao npr. lukama i lučkim građevinama, kvalitetnoj brodogradnji, pomorskom školstvu, nomenklaturi (posebice u ratnoj mornarici), turizmu i kulturnoj baštini (kompleks utvrda u Puli). Nekih luka, poput Trsta, Pule i Rijeke, bez Austrougarske ne bi ni bilo, a veći dio suvremene uzdužobalne infrastrukture se počeo stvarati baš u to doba. Posebno svečani i mistični svjedoci tog doba velikih kapetana, mornara i brodova te slavne mornarice, svakako su brojni jadranski svjetionici stražari i čuvari plovnih putova i prijatelji pomoraca na našoj obali i otocima.

  Uvažavajući navedene okolnosti želja nam je i osnovna namjera ostvariti na nekom odgovarajućem mjestu međunarodni vojnopomorski muzej kao znak i dostojnu memoriju ovom ipak svojevrsnom herojskom vremenu. Memorija kao i povijesno događanje treba nužno biti multietnička i multinacionalna.

  » Izložba: Prvi svjetski rat na Jadranu

  ×
 • Gremo na kafe! 13.06.2018.- 13.01.2019.

  • Organizator: Muzej grada Pazina
  • Mjesto: Pazin
  • Lokacija/prostor: Muzej
  • Adresa: Trg Istarskog razvoda 1, Pazin
  • Info telefon/fax: +385 52 616 866

  Izložba

  ×
 • Dani tartufa u Istri 08.09.2018.- 18.11.2018. Mjesto: Buzet, Motovun, Livade

  Nema kratkog opisa

  VIŠE

  Dani tartufa u Istri 08.09.2018.- 18.11.2018.

  • Organizator: TZ Istra
  • Mjesto: Buzet, Motovun, Livade
  • Info telefon/fax: T. +385 52 88 00 88
  • Kontakt email: [email protected]

  Tartuf, vrhunska delicija koja je još pred 4000 godina dražila nepca mezopotamskih vladara, i danas je jedan od prestižnih sastojaka svjetske gastronomije. Kraljevska gljiva intenzivnog mirisa bila je poznata starim Grcima i rimskim carevima, a služena je i na francuskom dvoru te među austrougarskim plemenitašima. Vrlo je rijetka i raste na samo nekoliko mjesta u Europi - u pojedinim dijelovima Francuske i Italije te u Istri gdje joj pogoduje blaga klima, male temperaturne razlike i siva glinena zemlja.

  U istarskom tartufarskom \'bermudskom\' trokutu između Pazina, Buja i Buzeta, posebice u dolini rijeke Mirne i u Motovunskoj šumi, imaju svoje prirodno stanište bijeli i crni tartuf. Rastu pod zemljom, a traže ih posebno trenirani psi. Vrhunac sezone bijelog tartufa, koji je ujedno i najskuplji i najcjenjeniji, jest mjesec listopad.

  Tada se u Livadama, poznatom tartufarskom centru u blizini Motovuna, vikendima održava niz manifestacija u čast ovog neospornog kralja među gljivama. No, i prije i poslije toga, tijekom većeg dijela jeseni, Istra živi u ritmu plemenite gljive i vrvi proslavama u njenu čast.

  Gostima se diljem regije prezentiraju tipična jela s tartufima: fuži, pljukanci, njoki, fritada te razne kombinacije s mesom. Tu su i izlože i sajmovi, odlične prilike za upoznavanje svih tajni čarobnog, aromatičnog gomolja kojem se pripisuju afrodizijačka svojstva.

  Programi:

  08.09. Buzet, Trg Fontana
  Subotina
  Pučka fešta uz divovsku fritadu s tartufima (2018 jaja i 10 kg tartufa)

  15.09. - 18.11. Livade (vikendom)
  Dani Zigante tartufa

  20.10. Motovun, Trg Andrea Antico
  IX Festival terana i tartufa

  20.10. - 21.10. Livade
  Tuber(food) fest
  Sajam Istarskog bijelog tartufa
  Izložba tartufa
  Show cooking s poznatim osobama
  Licitacija tartufa
  Pokazno traženje tartufa
  Sajam poljoprivrednih proizvoda

  03.11. - 04.11. Buzet
  Vikend tartufa
  Izložba i sajam tartufa i domaćih autohtonih proizvoda

  » Predstavljamo Njegovo veličanstvo, Tartuf od Istre

  ×
 • Dani Zigante tartufa 15.09.2018.- 18.11.2018. Mjesto: Livade (Oprtalj-Portole)

  Dani tartufa 2018

  VIŠE

  Dani Zigante tartufa 15.09.2018.- 18.11.2018.

  Dani tartufa 2018

  U samom srcu Motovunske šume, jednom od najznačajnijih područja za sakupljanje bijelog tartufa u Istri svake se godine održavaju Dani Zigante tartufa. Maratonska manifestacija proteže se na deset jesenjih vikenda.

  Da je skupocjena gljiva koja se doslovce mjeri na grame poput zlata pravi magnet za posjetitelje, pokazali su domaći i inozemni gosti iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije pa čak i iz dalekog Japana, koji su stalni posjetioci ovog jedinstvenog projekta.

  Upravo je ova manifestacija proslavila Livade kao svjetski centar istarskoga bijelog tartufa te pretvorila ovo mjesto u jedinstveno trgovište, jedino takve vrste u Hrvatskoj. Sajam i izložba tartufa idealna je prilika za upoznavanje i degustaciju tartufa i njegovu prezentaciju.
   
  Cilj manifestacije je doživjeti Istru u malom, a „Dani Zigante tartufa“ u Livadama to i pružaju. Za sve posjetitelje ulazak na sajam je besplatan, kao i degustacije svih autohtonih proizvoda, a u svrhu promocije istarskog tartufa.

  U ponudi:
  Raznolika izložba bijelih i crnih svježih tartufa te preko 50 različitih proizvoda od tartufa Zigante
  Delicije s tartufima – kušanje i kupnja
  Promocija autohtonih istarskih proizvoda po promotivnim cijenama
  Bogata međunarodna izložba vina
  Potraga za tartufima u Motovunskoj šumi
  Uzbudljiv kulinarski show
  Licitacija bijelog tartufa
  Zabavna nagradna igra u kojoj sudjeluju svi posjetitelji

  ×
 • Vlaho Bukovac: portreti obitelji 05.10.2018.- 05.12.2018.

  • Organizator: Muzej Lapidarium
  • Mjesto: Novigrad-Cittanova
  • Lokacija/prostor: Muzej Lapidarium
  • Adresa: Veliki trg 8A
  • Info telefon/fax: +385 52 726 582
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.galerija-rigo.hr

  Izložba

  ×
 • Dani švoja 12.10.2018.- 18.11.2018. Mjesto: Umag-Umago, Novigrad-Cittanova, Buje-Buie, Brtonigla-Verteneglio

  Gastronomska manifestacija

  VIŠE

  Dani švoja 12.10.2018.- 18.11.2018.

  Gastronomska manifestacija

  Sjeverozapadna Istra svaki put iznova osvaja gosta opojnim okusima i mirisima, skrivenim mjestima ili manifestacijama.
  Ako ovdje boravite na jesen, iskoristite priliku i kušajte bogatu ponudu jela na bazi ribe list. Ova vrhunska bijela riba lokalno se naziva švoj pa otud i naziv manifestacije.

  Dani švoja traju mjesec dana, odvijaju se po restoranima i konobama Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle koji tih dana nude menije s najmanje četiri slijeda na bazi lista, i uz to poslužuju kvalitetna vina i maslinova ulja lokalnog područja.

  Švoj tako postaje nadahnuće, inspirirajući kuhare na nove kreacije i kombinacije - chefovi streme novim dostignućima i puštaju mašti na volju, odnoseći gastronomske doživljaje na nove razine, a sve u slavu plemenitoj ribi svojstvenoj upravo sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka.

  List tada sja u punom sjaju, i dodaje još jednu dimenziju bogatom tkanju istarske kuhinje.
  Dobar tek!

  ×
 • Dani otvorenih vrata agroturizama Istre 03.11.2018.- 25.11.2018. Mjesto: Istra

  Promocija seoskih domaćinstava i njihovog imanja

  VIŠE

  Dani otvorenih vrata agroturizama Istre 03.11.2018.- 25.11.2018.

  Promocija seoskih domaćinstava i njihovog imanja

  Dani otvorenih vrata agroturizma Istre organizirani su od strane AZRRI-Agencije za ruralni razvoj Istre Pazin u suradnji sa agroturizmima Istarske županije. Cilj otvorenih vrata agroturizma Istre je promovirati seoska domaćinstva i njihovo imanje te istarsku gastronomiju kao zaštitni znak ruralnog prostora sa svrhom da nadrastu regionalni značaj i postanu međunarodno zanimljiva destinacija. Oživljavanjem i širenjem ponude autohtonih jela i proizvoda polako se vraća, na veliko zadovoljstvo uživatelja u dobrim okusima, povratak na selo, floru i faunu te gostoljubive domaćine.

  Termini manifestacija: 03.11.-04.11., 10.11.-11.11., 17.11.-18.11., 24.11-25.11.2017. (subota i/ili nedjelja)

  U Dane otvorenih vrata agroturizama Istre biti će uključeno nekoliko seljačkih domaćinstava koja će nuditi tipična jela njihovog podneblja spravljena po tradicionalnim recepturama vlasnika seoskih domaćinstava.

  Sve informacije o manifestaciji možete dobiti na stranici www.azrri.hr ili direktno preko linka www.dovai.eu

  ×
 • Beverly Strom Bluth 08.11.2018.- 01.12.2018. Mjesto: Poreč-Parenzo

  Samostalna izložba

  VIŠE

  Beverly Strom Bluth 08.11.2018.- 01.12.2018.

  • Organizator: Pučko otvoreno učilište Poreč
  • Mjesto: Poreč-Parenzo
  • Lokacija/prostor: Mala galerija
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.poup.hr

  Samostalna izložba

  Samostalna izložba američke slikarice sa prebivalištem u Poreču.

  ×
 • Zdravko Kopas 15.11.2018.- 09.12.2018. Mjesto: Poreč-Parenzo

  Samostalna izložba

  VIŠE

  Zdravko Kopas 15.11.2018.- 09.12.2018.

  • Organizator: Pučko otvoreno učilište Poreč
  • Mjesto: Poreč-Parenzo
  • Lokacija/prostor: Mala galerija
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.poup.hr

  Samostalna izložba

  Samostalna izložba slika riječkog umjetnika i kustosa.

  ×
 • Shunga - japanska erotska grafika 15.11.2018.- 09.12.2018.

  • Organizator: Pučko otvoreno učilište Poreč
  • Mjesto: Poreč-Parenzo
  • Lokacija/prostor: Galerija Zuccato
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.poup.hr

  Izložba

  Izložba originalnih japanskih drvoreza erotske tematike.

  ×
 • Design District 15.11.2018.- 18.11.2018. Mjesto: Rovinj-Rovigno

  Međunarodni sajam namještaja i unutrašnjeg uređenja

  VIŠE

  Design District 15.11.2018.- 18.11.2018.

  09,30 h19,00
  • Organizator: Hrvatski interijeri, udruženje proizvođača namještaja
  • Mjesto: Rovinj-Rovigno
  • Lokacija/prostor: Ex TDR
  • Adresa: Obala Vladimira Nazora 1
  • Info telefon/fax: 091 5579723
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.design-district.net

  Međunarodni sajam namještaja i unutrašnjeg uređenja

  Novi gost traži više od sunca i mora, traži pečat destinacije – to mu pružite pažljivim odabirom namještaja i sofisticirano uređenim interijerom koji su izradili stručnjaci.​

  Design District – međunarodni sajam namještaja i unutrašnjeg uređenja namijenjen je svima koje uskoro čeka opremanje prostora, bilo da je riječ o turističkim ili privatnim objektima. Tu ćete na jednom mjestu naći kompletnu ponudu, od projektiranja do uređenja interijera hotela, vila, apartmana, kuća za odmor, restorana i ostalih prostora.​

  Dizajn ne znači da je riječ o nedostižno skupim proizvodima. Dizajn znači da se promišlja o svakom detalju, što uključuje izgled, kvalitetu izrade, odabir modernih i dugotrajnih materijala te koketiranje s nestvarnim.​

  Posjetite Design District u Rovinju i budite dio lijepe priče o suvremenim interijerima! Ostanite inspirirani namještajem, rasvjetom, podnim oblogama i mnoštvom detalja koji prostore čine originalnima i personaliziranima za vas i vaše goste. ​

  Vrijeme je predragocjeno da biste ga gubili obilazeći mnogo različitih mjesta u potrazi za proizvodima koji će oplemeniti vaš interijer. Dođite na jedno mjesto, u staru tvornicu u Rovinju, na mjesto ugodnog druženja, uspješnih poslovnih susreta i iznimno velikog broja različitih ponuđača te iskoristite Sajam ne samo korisno nego i zabavno.

  Cijena ulaznice iznosi 30 kn po osobi a za besplatan ulaz možete se prijaviti preko web stranice https://www.design-district.net/posjetitelji/ulaznice/ .

  ×
 • 14. Dani mladog maslinovog ulja 16.11.2018.- 18.11.2018. Mjesto: Vodnjan-Dignano

  Izložba, vođene degutacije, predavanja, gastro-show

  VIŠE

  14. Dani mladog maslinovog ulja 16.11.2018.- 18.11.2018.

  • Organizator: Grad Vodnjan
  • Mjesto: Vodnjan-Dignano
  • Lokacija/prostor: Istarska ulica
  • Info telefon/fax: T. +385 (0)52 535953, F. (0)52 511326
  • Web: www.dmmu.info

  Izložba, vođene degutacije, predavanja, gastro-show

  Pridružite nam se i ove godine na Danima maslinovog ulja i uživajte u mnogobrojnim vođenim degustacijama i predavanjima na ovu temu! Na jednom mjestu okupit će se kvalitetni maslinari i uljari iz cijele jadranske euro-regije pa tako manifestacija ima međunarodni karakter. Jedno od najzanimljivijih događanja bit će zasigurno cjelodnevni gastro show uz sudjelovanje hotelijera i restoratera koji će vam prirediti brojna iznenađenja, a cijela manifestacija bit će popraćena prigodnim zabavnim programima.

  Za vrijeme trajanja manifestacije posjetitelji će imati prilike prisustvovati brojnim stručnim predavanjima te vođenim degustacijama.

  » www.dmmu.info

  ×
Stranica 1 od 12 ...